2020-12-28

Студенти і викладачі обговорили використання інноваційних фінансових механізмів під час криз

18 грудня на кафедрі фінансів, банківського бізнесу та оподаткування відбулось онлайн-засідання студентського наукового гуртка «Напрями розвитку FinTech в Україні та світі». Студенти і викладачі обговорили сучасні інноваційні технології, поняття штучного інтелекту і біометрії, які застосовуються у фінансовій та податковій сферах.

Студенти і викладачі обговорили використання інноваційних фінансових механізмів під час криз

Науково-педагогічні працівники кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провели засідання наукового гуртка, під час якого студенти спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» обговорили шляхи та можливі ризики P2P кредитування, штучний інтелект та біометрію у фінансовій сфері, причини та перспективи впровадження електронної гривні.

Учасники наукового гуртка під керівництвом доктора економічних наук, професора кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Світлани Єгоричевої презентували наукові доповіді та подискутували над кейсами з розвитку інноваційного фінансового ринку. Своїм баченням масштабної фінансової інклюзії (громадян та бізнесу) з присутніми поділилися:

  • Марія Бєлкіна, цьогорічна стипендіатка Верховної Ради України, студентка групи 301-ЕФ Навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту («Штучний інтелект та біометрія у фінансовій сфері»);
  • Богдан Таранець, студент групи 301-ЕФ Навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту («Розвиток InsureTech в Україні»);
  • Владислава Кошова, Аліна Штепенко, студентки групи 201-ЕФпр Навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту («FinTech для здійснення платежів в Україні»);
  • Марина Котелевець, Софія Нерода, студентки групи 501-ФБ Навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту («Причини та перспективи впровадження електронної гривні»).
  • Олександр Терпак, студент групи 101 -ББ Навчально - наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту ( "P2P кредитування та можливі ризики для споживачів")

«Ринок FinTech, під яким розуміється сукупність стартапів, що впроваджують сучасні технології у сферу фінансів й роблять фінансові сервіси більш ефективними і менш затратними, почав формуватися у світі з початку 2000-х років, а в Україні він активно розвивається з 2015 року.

Fintech компанії, яких у нашій країні нараховується вже більше вісімдесяти, становлять конкурентну загрозу традиційним учасникам ринку – банкам, страховим і фінансовим компаніям, платіжним організаціям. Тому на сьогоднішньому засіданні вирішили обговорити актуальні проблеми сучасного фінансового ринку та окреслити можливі шляхи виходу з кризи», –прокоментувала доктор економічних наук, професор кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Світлана Єгоричева.

Доповідачі зазначали переваги та додаткові зручності, отримувані споживачами при користуванні послугами інноваційних кредитних компаній, вказували і на певні ризики, які мають бути усвідомлені користувачами. Серед загальних проблем – відсутність необхідного регулювання сектору Fintech, що тягне за собою недостатній захист прав споживачів інноваційних фінансових послуг. Утім, саме на вирішення цих питань буде спрямована реалізація розробленої Національним банком України Стратегії розвитку фінтеху в Україні до 2025 року.

До речі, науковці-фінансисти аналізували глобалізаційні виклики та вплив пандемії на фінансову стабільність України на II Міжнародній науково-практичній конференції «Розвиток фінансового ринку в Україні: загрози, проблеми та перспективи», присвяченій 90-річчю Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Учасники засідання наукового студентського гуртка прийшли до спільного рішення – фінансове майбутнє нашої держави полягає у розбудові інноваційного фінансового ринку з масштабною фінансовою інклюзією (громадян і бізнесу) та зручними й безпечними в користуванні сервісами й продуктами, доступними за ціною та каналами поширення.

Попереднє засідання наукового гуртка присвятили Всесвітньому дню заощаджень, під час дискусії студенти дізнались як ефективно планувати витрати та заощаджувати витрати.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»