2021-09-27

Учасники наукового гуртка обговорили фінансові механізми та наслідки грошової реформи в Україні

15 вересня на базі кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Полтавської політехніки відбулося розширене засідання студентського наукового гуртка, присвячене 25-річчю грошової реформи в Україні. Студенти і викладачі обговорили фінансові механізми та наслідки впровадження української національної валюти – гривні.

Учасники наукового гуртка обговорили фінансові механізми та наслідки грошової реформи в Україні

Науково-педагогічні працівники кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провели засідання студентського наукового гуртка «Світ фінансів», під час якого студенти перших-других курсів спеціальностей «Фінанси, банківська справа та страхування» та «Облік і аудит» університету обговорили фінансові механізми та основні наслідки грошової реформи в Україні, шляхи запровадження української національної валюти – гривні.

Учасники наукового гуртка під керівництвом доктора економічних наук, професора кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Світлани Єгоричевої підготували цікаві наукові доповіді та подискутували про шляхи і наслідки впровадження грошової реформи в Україні. Власним баченням фінансової ситуації в Україні з присутніми поділилися студенти-другокурсники:

  • Іванна Марчук, студентка групи ЕФ-201 Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права («Історія українських грошей»). Доповідачка продемонструвала яскраві приклади еволюції грошових знаків, що використовувалися на теренах України з найдавніших часів до перших років незалежності України, етапи введення до обігу тимчасової валюти – українського карбованця.
  • Олександр Терпак, студент групи ББ-201 Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права («Грошові реформи та їх види»). Юний науковець визначив основні характеристики української грошової реформи 1996-го року, розповів про основні види грошових реформ, які періодично проводяться в усіх державах світу для вдосконалення та зміцнення грошових систем.
  • Валерія Туз, студентка групи ЕФ-201 Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права («Сучасні банкноти та монети України») охарактеризувала чотири покоління банкнот української гривні, назвала їхні відмінні ознаки, пояснила особливості їхніх захисних елементів.

Під час засідання керівник наукового гуртка, доктор економічних наук, професор кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Єгоричева наголосила на історичній значущості грошової реформи 1996 року, що заклала основи побудови грошової системи незалежної України та сприяла розвитку її економіки на засадах самостійності.

«Працюючи у банківській системі, мала унікальну можливість на власні очі спостерігати за самовідданою працею колег щодо забезпечення належного проведення грошової реформи. Це була дійсно визначна подія у житті українського народу!» – пригадала науковиця.

Інтерактивні завдання для закріплення прослуханого матеріалу підготувала кандидат економічних наук, старший викладач кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Полтавської політехніки Оксана Вовченко. Студенти злагоджено працювали над спростуванням або підтвердженням певних думок щодо історії грошей, розгадували ребуси, шукали фінансові терміни у «фінворді», відповідали на запитання онлайн- тестів.

Засідання наукового гуртка пройшло у дружній, творчій атмосфері. Студенти отримали нові знання, необхідні при вивченні таких навчальних дисциплін, як «Фінанси домогосподарств», «Гроші і кредит», «Історія фінансів, грошей та кредиту».

На попередніх засіданнях наукового гуртка студенти і викладачі обговорили використання інноваційних фінансових механізмів під час криз та дізналися як ефективно планувати витрати та заощаджувати .

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»