2022-02-08

Голова профкому студентів та аспірантів політехніки обраний членом Молодіжної ради Федерації профспілок України

Голова профспілкового комітету студентів та аспірантів Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Молодіжної ради Полтавської обласної ради професійних спілок Олександр Дроботя обраний членом Молодіжної ради Федерації профспілок України.

Голова профкому студентів та аспірантів політехніки обраний членом Молодіжної ради Федерації профспілок України

Упродовж 2 – 4 лютого у  Львові за сприяння Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні відбувся Конгрес молоді Федерації профспілок України.  Понад 40 представників молодіжних рад Всеукраїнських професійних спілок з різних областей України активно обговорювали актуальні питання діяльності молодіжної політики Федерації профспілок України на сучасному етапі.

Молодіжну спільноту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»  на Конгресі молоді  представляв   голова  профспілкового комітету   студентів та аспірантів,   голова Молодіжної ради Полтавської обласної ради професійних спілок, PhD-студент Олександр Дроботя, який взяв активну участь у обговоренні найактуальніших проблем сучасної молоді та пріоритетних напрямків розвитку молодіжної політики у  всіх регіонах України.

Зокрема, учасники Конгресу  детально  проаналізували:

  • виклики та перспективи діяльності молодіжних структур у  профспілковому русі України;
  • суспільні запити сучасного молодіжного  лідера;
  • успішні кейси реалізації молодіжної роботи;
  • роль молоді та шляхи реалізації розділу №11 «Молодому поколінню – нові можливості» Стратегії  Федерації профспілок України.

Під час роботи Конгресу молоді Федерації профспілок України   представниця Європейської Федерації профспілок громадського обслуговування Тоскані Белл презентувала дослідження «Об’єднання молодих працівників у профспілки», ініціативна українська молодь представила   Стратегію діяльності Федерації профспілок  України   на 2021-2026 роки «Час дій та якісних змін» та подискутувала над  сучасним  станом   профспілкового руху   в Україні.

Успішними практичними молодіжними кейсами поділилися голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, заступник голови Євген Драп’ятий, голова Об’єднання профспілок Львівщини Роман Дацько, представниця Фонду імені   Фрідріха Еберта в Україні Марія Куцевол, які побажали  подальших вагомих здобутків та ефективних  напрацювань у сфері  молодіжного руху та формування нових лідерів.

«Тема  Конгресу співпадає із тими завданнями, які визначені на VIII з’їзді Федерації профспілок України, тому учасники Конгресу повинні з одного боку – засвоїти ті завдання, які є у резолюції з’їзду «Молодь – майбутнє профспілок», а з іншого – виділити свої власні ініціативи молодіжної політики в межах профспілок. Я вірю у те, що молодіжне крило ФПУ задасть алгоритм і динаміку роботи усьому профспілковому руху України, зможе мобілізувати молодь на ті справи, які потребують спілчани, молоді працівники та студенти. Для них важливі робочі місця, професійний і кар’єрний розвиток. Тому потрібно виявити, які сьогодні існують перешкоди на цьому шляху, та які можливості ми маємо», – підкреслив голова Федерації профспілок України  Григорій Осовий.

Учасники дискутували про перспективи діяльності молодіжних структур в профспілковому русі України, роль лідера та його суспільні запити,  практикум щодо внутрішніх комунікацій Молодіжної ради та переосмислення використання месенджерів та соціальних мереж, працювала «жива бібліотека», яка через безпосереднє спілкування знайомила з кроками та секретами успіху профспілкових лідерів та активістів.

Під час панельної дискусії «Проблеми, виклики та перспективи діяльності молодіжних структур в профспілковому русі України» Олександр Дроботя  поділився  досвідом успішної діяльності   профспілкового комітету  студентів та аспірантів Полтавської політехніки та налагодив комунікацію з молодіжними лідерами  провідних українських університетів.

На засіданні  Конгресу  молоді Федерації профспілок України обрали  та затвердили  нового голову Молодіжної ради,   заступників та оновлений  склад Молодіжної ради. Новою головою стала Іванна Храпко, голова Молодіжної ради Профспілки працівників державних установ України. Голова Молодіжної ради Полтавської обласної ради професійних спілок Олександр Дроботя   увійшов до складу Молодіжної ради Федерації профспілок України.

«Упродовж трьох днів спільно з учасниками Конгресу  обговорювали успішні кейси молодіжної політики, інструменти їхнього  впровадження на сучасних етапах суспільного розвитку  та аналізували   виклики, що стоять на цьому шляху, обмінювалися  практичним досвідом та спілкувалися.

На мою думку, подібні заходи дають змогу глибше зануритися в проблематику, висловити власні думки, запозичити кращий досвід колег та консолідувати спільні зусилля для ефективнішої реалізації державної молодіжної політики. У наших подальших планах – продовжувати діалог з молодіжними спільнотами інших міст та областей країни, залучати до обміну досвідом та практичними кейсами найактивніших представників  профспілкових молодіжних організацій та реально впливати на існуючий стан речей. Адже за молоддю – майбутнє нашої держави» – прокоментував делегат конгресу, голова Молодіжної ради Полтавської обласної ради професійних спілок Олександр Дроботя.

На завершення одностайно прийняли звернення делегатів Конгресу молоді Федерації профспілок України до Федерації профспілок України, її членських організацій, де наголошено, що формування громадянського суспільства та збереження дієвого профспілкового руху передбачає залучення молоді до активного суспільного життя, створення для неї максимально сприятливих умов для самореалізації. Ефективна та результативна молодіжна політика профспілок має передбачати активне залучення молоді в роботу виборних органів усіх рівнів і ухвалювати рішення на користь молоді лише враховувати її потреби та інтереси.

Нагадаємо, аспірант Полтавської політехніки обраний головою Молодіжної ради Полтавської обласної ради професійних спілок, нагороджений подякою Полтавської обласної ради,  став  лауреатом   стипендії  Полтавської облради імені Ігоря Сердюка  та допомагає студентам вивчати практики  місцевого самоврядування і парламентаризму.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»