2024-05-30

«КАР 2024»: кафедра образотворчого мистецтва провела всеукраїнську науково-практичну конференцію і пленер «Лінія міста»

24 травня на базі кафедри образотворчого мистецтва факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася VIII Всеукраїнська науково-практична конференція студентів, молодих вчених і науково-педагогічних працівників «Архітектурний рисунок у контексті професійної освіти» і пленер «Лінії міста». У рамках конференції відбувся традиційний конкурс архітектурного рисунку «КАР 2024» – журі оцінює понад 100 конкурсних робіт.

«КАР 2024»: кафедра образотворчого мистецтва провела всеукраїнську науково-практичну конференцію і пленер «Лінія міста»

Завідувачка кафедри образотворчого мистецтва Полтавської політехніки, кандидатка мистецтвознавства Тетяна Зіненко привітала учасників VIII Всеукраїнської науково-практичної конференції студентів, молодих вчених і науково-педагогічних працівників «Архітектурний рисунок у контексті професійної освіти», наголосивши на важливості проведеного і організованого викладачами кафедри образотворчого мистецтва заходу, яким мають на меті поглибити обмін результатами досліджень та новаторськими ідеями для подальших спільних творчих проєктів.

Учасники конференції працювали у трьох секціях – «Архітектурний рисунок: проблеми, методи, засоби», «Образотворчі дисципліни в умовах сучасної освіти», «Пленер як процес підготовки майбутнього фахівця».

«Приємно було спостерігати як подвір'я Національного університету імені Юрія Кондратюка наповнилося вдумливими юнаками і дівчатами з мольбертами, дерев'яними та електронними планшетами, або й просто скетчбуками. Це розпочав свою роботу восьмий Всеукраїнський пленер архітектурного рисунку «Лінії міста 2024», який є частиною загального масштабного мистецького проєкту, що включає в себе VIIІ Всеукраїнську науково-практичну конференцію студентів, молодих учених і науково-педагогічних працівників «Архітектурний рисунок у контексті професійної освіти» і конкурс архітектурного рисунка «КАР 2024».

Подібні мистецькі івенти кафедра образотворчого мистецтва Полтавської політехніки проводить вже десятий рік поспіль і вони викликають постійний інтерес в художників, студентів архітектурних та мистецьких спеціальностей Полтавської політехніки, інших провідних українських університетів, бажаючих надихнутися світом довершених ліній та тонко пропрацьованих художніх деталей.

Учасниками заходів, окрім студентів та викладачів університету – майбутніх художників, дизайнерів, архітекторів, стали колеги з міст Одеси, Дніпра, Миколаєва, Івано-Франківська, Луцька, Києва, Сум, Косова та інших куточків нашої країни.

Активно долучаються до участі й студенти відокремленого структурного підрозділу університету – Миргородського фахового коледжу імені М.В. Гоголя, які під керівництвом досвідчених наставників роблять серйозні успіхи у світі мистецтва. Упродовж роботи конференції та пленера обмінюємося власними думками та заряджаємося на нові приємні емоції», – прокоментувала кандидатка мистецтвознавства, завідувачка кафедри образотворчого мистецтва Національного університету імені Юрія Кондратюка Тетяна Зіненко.

У рамках конференції відбувся і восьмий Всеукраїнський пленер архітектурного рисунку «Лінії міста 2024». Його натхненницею і беззмінною головною організаторкою виступила художниця, старша викладачка кафедри образотворчого мистецтва Полтавської політехніки Олена Острогляд. За її словами, величезне значення якісної архітектурної і художньої освіти у вмінні робити швидкий і влучний начерк – скетч, чим і мали унікальну нагоду упродовж кількох годин займатися учасники, зручно розташувавшись на open-air локаціях університету.

«Пленер – це невід'ємна складова освітнього процесу, завдяки чому студенти вдосконалюють навички малювання на відкритому повітрі в умовах природнього освітлення. Висловлюємо слова щирої вдячності викладачам Полтавської політехніки за прекрасний захід для здобувачів освіти, які можуть навчатися і творити у комфортних і сприятливих для творчості умовах. Окрема подяка Збройним Силам України за можливість відвідувати подібні заходи, повноцінно навчатися та жити на рідній землі», – зазначають учасники.

До цікавого мистецького дійства долучилися також студенти групи ХК-11 Миргородського фахового коледжу імені М.В. Гоголя, які спільно з викладачами Іриною Тригуб та Валентиною Гончаренко взяли участь у обговореннях почутих доповідей ключових спікерів VIII Всеукраїнської науково-практичної конференції студентів, молодих вчених і науково-педагогічних працівників «Архітектурний рисунок у контексті професійної освіти».

Здобувачі освіти генерували нові творчі ідеї, потренували навички системного мислення, застосовували базові знання з композиції, продемонстрували творчу уяву, використовуючи власну образно-асоціативну, стилістичну пластичну мову при створенні цілісного художнього образу.

Під час пленера учасники створювали тематичні конкурсні роботи. Загалом на розгляд та оцінювання членів висококваліфікованого журі було подано понад 100 робіт, розгляд яких ще триває. Переможців невдовзі оголосять.

Нагадаємо, упродовж двох місяців у Центрі сучасного мистецтва Полтавської політехніки успішно діяла персональна виставка відомого українського художника, творці айдентики «Мазепа-фесту» відкрили спільну виставку у Миргороді, а у миргородській школі мистецтв відновили роботу кабінету дипломних робіт випускників Миргородського фахового коледжу імені Миколи Гоголя.

Нещодавно у Румунії відкрилась персональна виставка цифрового живопису студентки факультету філології, психології та педагогіки, у Центрі сучасного мистецтва відбувся майстер-клас з писанкарства, а викладач Юрій Бернацький провів арт-терапевтичне заняття для співробітників університету.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»