2021-10-13

Керівник Полтавської обласної прокуратури прочитав студентам лекцію про впровадження IT-технологій в державне управління

11 жовтня керівник Полтавської обласної прокуратури, доктор юридичних наук, професор Антон Столітній прочитав відкриту лекцію для студентів спеціальності «Право» Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», присвячену інформаційним технологіям у державному управлінні. Майбутні юристи та публічні управлінці дізнались про практичні кейси по розбудові електронного документообігу та проаналізували реальні випадки з професійної практики органів державної влади.

Керівник Полтавської обласної прокуратури прочитав студентам лекцію про впровадження IT-технологій в державне управління

З нагоди Дня юриста у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася цікава науково-освітня подія – поділитися власним досвідом та подискутувати щодо можливостей запровадження інформаційних технологій у державному управлінні та юриспруденції до університету завітав керівник Полтавської обласної прокуратури, доктор юридичних наук, професор Антон Столітній. Спікер відгукнувся на запрошення ректора університету, професора Володимира Онищенка та провів лекційне заняття «Інформаційні технології у державному управлінні» для студентів Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права.

За словами ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професора Володимира Онищенка, мотиваційні зустрічі, корисні практичні кейси від професіоналів та практична спрямованість науково-освітніх подій, організованих університетом за участю керівників різних рівнів, фахівців-практиків, досвідчених управлінців найкраще демонструють сучасній молоді та випускникам університету їхні безмежні можливості на сучасному ринку праці.

«Лекція передбачала міждисциплінарне поєднання різних наукових галузей. Студенти Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права дізнались про концепцію розвитку органів виконавчої влади за фрактальним принципом та основні напрямки впровадження інформаційних технологій у сферу діяльності судочинства, роботи поліції, прокуратури, фахівців у сфері юриспруденції.

Відкриваючи перед собою світ юридичної науки, сфери державного управління та адміністрування, запозичуючи досвід таких керівників і науковців, як Антон Столітній, кожен зі студентів нашого університету матиме перед очима переконливий приклад того, що будь-яка галузь, наука чи сфера професійної діяльності підвладна молодій людині, якщо вона безмежно любить обрану професію та стоїть на сторожі інтересів держави.

Щиро дякую шановному Антону Володимировичу! Надзвичайно приємно, що керівники такого високого рівня зустрічаються з молоддю та охоче відгукуються на наші ініціативи. Перша лекція нашого партнера показала результативність синергії IT-технологій, державного управління та такої відповідальної науки, як юриспруденція. Сподіваємося й надалі продовжувати нашу плідну співпрацю, адже політехніка має ряд успішних кейсів результативної співпраці з органами місцевого самоврядування, Національною поліцією України, Управлінням патрульної поліції, Департаментом кіберполіції України, Полтавським науково-дослідним експертно-криміналістичним центром МВС у Полтавській області. Тому спілкування з керівниками різних державних установ, організацій, служб стало нашою «фішкою», ключем до успіху наших випускників», – прокоментував ректор Полтавської політехніки Володимир Онищенко і запросив студентську молодь долучатися до обговорення актуальних питань інформатизації суспільства в цілому та галузі державного управління та юриспруденції зокрема.

Тематика лекції була вибрана невипадково, адже розгляд проблематики неможливості уніфікації усіх нормативно-правових актів, залежності від рівня технічного забезпечення та строків подання певних документів до державних реєстрів через електронну систему контролю спонукає прийти до висновку щодо недоцільності зведення системи контролю лише до електронного вигляду – варто залишити паперову форму здійснення контролю як вторинну.

«У системі існує ще чимало прогалин, які ми досі усуваємо, адже будь-які технології, створюються людьми, які можуть допускати помилки. Автоматизація нашої системи перебуває у процесі вдосконалення, у моїй власній професійній практиці бували курйозні випадки, коли доводилося їхати за сотні кілометрів, тому що у працівників місцевої прокуратури банально не було Інтернету. Тому я закликаю кожного з вас знайти плюси та переваги власної професії, адже програми, написані айтішниками, знання, акумульовані юристами та навички, отримані майбутніми управлінцями, допоможуть нам якісно виконувати роботу», – відзначив керівник Полтавської обласної прокуратури Антон Столітній.

Студенти активно ставили запитання та цікавилися реальними випадками з професійної діяльності. До активної дискусії також долучилися представники органів студентського самоврядування університету – голова профспілкового комітету студентів та аспірантів Полтавської політехніки Олександр Дроботя, в.о. президента студентського парламенту Олександр Литвиненко.

«На мою думку, нашим студентам надзвичайно пощастило навчатися в університеті, де створюються умови для плідної професійної комунікації, де з молоддю розмовляють «на рівних» представники бізнесу, партнери університету, керівники найвищих рівнів органів державної та виконавчої влади. Адже саме від інтелектуального, емоційного, спортивного зростання молодих українців залежатиме безхмарне майбутнє нашої молодої держави. Дякуємо за плідну зустріч, а отримані кейси студенти і викладачі неодмінно зможуть використати на практиці та у власній професійній діяльності», – підсумував ректор, професор Володимир Онищенко.

По завершенню лекції учасники поспілкувалися у форматі «питання – відповідь».

Раніше майбутні маркетологи обговорили стратегії створення та просування брендів, а майбутні управлінці ознайомилися з роботою Міжрегіонального управління НАДС у Полтавській та Кіровоградській областях.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»