2021-03-31

Криміналісти розповіли студентам про захист персональних даних та безпеку в соцмережах

Науково-педагогічні працівники кафедри вищої та прикладної математики та IT-фахівці Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України провели спільний науково-практичний семінар «Соціальні мережі: правила Інтернет-безпеки», на якому обговорили базові питання поведінки в Інтернеті і захисту особистих даних у соціальних мережах.

Криміналісти розповіли студентам про захист персональних даних та безпеку в соцмережах

Науково-педагогічні працівники кафедри вищої та прикладної математики Полтавської політехніки продовжили співпрацю з Полтавським науково-дослідним експертно-криміналістичним центром МВС України та долучилися до роботи спільного науково-практичного семінару «Соціальні мережі: правила Інтернет-безпеки». Проведений на початку грудня вебінар про аналітику даних під час розслідування фінансових махінацій викликав жваве обговорення, адже проблема аналізу і обробки цифрових даних, що існує в умовах сучасного інформаційного суспільства, наразі не втрачає актуальності. А питання безпечного поводження в глобальній мережі, знання базових правил захисту персональних даних, особистих фото та відео цікавить не тільки сучасну молодь, що «зависає» у соціальних мережах, але й представників старшого покоління.

До наукової події долучилися завідувач відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Ігор Волкодав, завідувач відділу досліджень у сфері інформаційних технологій Антон Костенко та висококваліфіковані експерти центру – Олександр Яценко та Клавдія Соловчук.

Модерувала дискусію кандидат фізико-математичних наук, доцент, завідувачка кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Наталія Ічанська.

«Вже стало доброю традицією раз на місяць проводити наукові вебінари за участю фахівців Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України. Під час зустрічей маємо змогу, отримати корисні поради, необхідний інструментарій для безпечного поводження з особистою інформацією, аналітичними даними, захисту від інтернет-шахраїв.

Висловлюємо слова щирої вдячності партнерам, які охоче йдуть на зустріч нашим ініціативам і щедро діляться професійними кейсами. Це неоціненний досвід, можливість поспілкуватися з фахівцями-практиками та отримати практичні знання», – прокоментувала Наталія Ічанська.

Загалом до заходу долучилися понад 60 учасників – студенти-першокурсники спеціальностей 113 «Прикладна математика», 122 «Комп’ютерні науки», 123 «Комп’ютерна інженерія», 174 «Телекомунікація», члени студентського математичного гуртка, школярі Полтавського обласного наукового ліцею-інтернату ІІ-ІІІ ст. імені А.С. Макаренка Полтавської обласної ради, Полтавської гімназії №6, Полтавської загальнооосвітньої школи №26, учні і вчителі територіальних громад Житомирщини.

Студенти ННІ інформаційних технологій та механотроніки і ННІ нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» разом з експертами презентували виступи про найпопулярніші соціальні мережі, основи безпеки інтернет-банкінгу та інформаційну гігієну у віртуальному просторі.

Практичними кейсами з безпечного поводження в інтернеті при проведенні фінансових операцій, виявлення незаконної діяльності окремих Telegram-ботів та як не пійматися «на гачок» фейків поділилися завідувач відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Ігор Волкодав («Основи інтернет-банкінгу»).

Старший судовий експерт відділу досліджень у сфері інформаційних технологій Полтавського НДЕКЦ МВС України Олександр Яценко («Telegram-боти, що незаконно розкривають особисті дані фізичних осіб») та судовий експерт відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень Полтавського НДЕКЦ МВС України Клавдія Соловчук («Соціальні мережі як поле для фейків»).

Про найпопулярніші соціальні мережі світу та України розповіла кандидат фізико-математичних наук, доцент, завідувачка кафедри вищої та прикладної математики Полтавської політехніки Наталія Ічанська. Студент групи 101-НТЕ Навчально-наукового інституту нафти і газу Ростислав Бугорський поділився дієвими лайфхаками інформаційної гігієни в інтернет-просторі. Справжньою «зіркою» науково-практичного семінару стала студентка групи 102-НГ Навчально-наукового інституту нафти і газу Олеся Шурпик, яка підготувала надзвичайно цікавий виступ «Tik Tok: історія надпопулярної соцмережі та її вплив» та залучила до обговорення усіх без винятку.

На думку студентів, почута інформація надзвичайно важлива та актуальна для всіх користувачів соціальних мереж. Присутні поділилися власними прикладами з реального життя як незнання правил Інтернет-безпеки може призвести до негативних наслідків.

Раніше студенти дізналися про застосування IT-технологій і математичного моделювання у судових експертизах.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»