2020-12-03

Криміналісти і математики розповіли про аналітику даних під час розслідування фінансових махінацій

26 листопада науково-педагогічні працівники кафедри вищої та прикладної математики та IT-фахівці Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України провели спільний науковий вебінар «Сучасні методи обробки даних» для студентів ННІ ІТ та механотроніки університету.

Криміналісти і математики розповіли про аналітику даних під час розслідування фінансових махінацій

У рамках Меморандуму про співпрацю та партнерство з Полтавським науково-дослідним експертно–криміналістичним центром МВС України науково – педагогічні працівники кафедри вищої та прикладної математики підтримали добру традицію та вкотре ініціювали проведення спільного наукового вебінару. Проведений наприкінці жовтня вебінар «Мобільна криміналістика: математичні методи, задачі та технології» викликав жваву дискусію, адже питання як робити безпечні покупки в інтернеті, як не залишити власний цифровий слід на сумнівних «смітникових» сайтах цікавить не тільки прихильників соціальних мереж, а й представників старшого покоління.

До наукової події приєднались заступниця директора Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України-завідувачка відділу криміналістичних видів досліджень Олена Сахненко та висококваліфіковані експерти Полтавського НДКЕЦ МВС України – Ігор Волкодав, Ярослав Коліса та Клавдія Соловчук.

Студенти-магістранти спеціальності 113 «Прикладна математика» ННІ інформаційних технологій та механотроніки разом з експертами презентували виступи про способи обробки даних та сучасну методологію обробки великих баз даних. Модерували захід Ольга Марчишенець, Наталія Ічанська, технічний супровід забезпечували Дмитро Абрахманов та Олександр Пузир.

Загалом до заходу долучилося 65 учасників – студенти-першокурсники, магістранти спеціальностей 113 «Прикладна математика», 122 «Комп’ютерні науки», 123 «Комп’ютерна інженерія», 174 «Телекомунікація, члени студентського математичного гуртка університету та школярі Полтавського обласного наукового ліцею-інтернату ІІ-ІІІ ст. імені А. С. Макаренка Полтавської обласної ради.

Учасників вебінару привітали заступниця директора Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України-завідувачка відділу криміналістичних видів досліджень Олена Сахненко та кандидат фізико-математичних наук, доцент, в.о. завідувача кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Наталія Ічанська.

Практичними кейсами про принципи керування базами даних, аналіз часової мітки Webkit/ Chrome, техніку аналізу та обробки великих даних поділилися завідувач відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень Полтавського НДЕКЦ МВС України Ігор Волкодав («Система керування базами даних»), судовий експерт відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень Полтавського НДЕКЦ МВС України Клавдія Соловчук («Аналіз потоків числових даних за законом Бенфорд») та головний судовий експерт відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень Полтавського НДЕКЦ МВС України Ярослав Коліса («Аналіз часової мітки Webkit/ Chrome»).

«Закон Бенфорда або закон першої цифри — статистичний закон, відповідно до якого перша цифра чисел із багатьох типових джерел інформації у повсякденному житті вживається нерівномірно.

Відповідно до закону, найчастіше першою цифрою чисел є одиниця, у той час, як наступні цифри з'являються в найвищому розряді все рідше й рідше. Цифра «1» стоїть на першій позиції у близько 30 % чисел, у той час, як «9» є першою в менш ніж одному з 21 випадків.

У 1990-х роках американський математик Марк Нігріні звернувши увагу, що закону Бенфорда підкоряються числа в податкових і бухгалтерських документах, використав його принцип у аудиті та розслідуваннях фінансових махінацій.

Марк Нігріні склав спеціальну програму для перевірки податкових даних. Корисність спеціальної програми для перевірки податкових даних, розробленої вченим, полягала у виявленні невідповідність даних закону першої цифри, що, в свою чергу, викликало підозру на те, що вони були кимось «намальовані», а не отримані природним розрахунковим способом. Програма дає можливість, умовно кажучи, «показати пальцем», які дані потрібно перевіряти», – розповіла Клавдія Соловчук.

Студент групи 601-ПМ Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та механотроніки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Роман Кизименко презентував власні напрацювання по темі «Обробка даних клієнтів в сучасній crm - системі».

Студентка групи 601-ПМ Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та механотроніки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Людмила Москалець представила дослідження «Big Data, сучасні методи і техніки аналізу великих даних».

Цікавими лайфхаками розв’язування прикладних задач засобами ІКТ поділилася кандидат фізико-математичних наук, доцент, в.о. завідувача кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Наталія Ічанська.

Раніше студенти-айтішники дізнались про математичні методи розслідування злочинів, пов’язаних з телефонами та застосування ІТ і математичного моделювання у судових експертизах.

Спільні наукові семінари та проходження виробничої практики студентами Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» на базі Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України відбуватимуться і надалі.

Медіа – центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»