2020-10-31

Мобільна криміналістика: експерти розповіли про математичні методи розслідування злочинів, пов’язаних з телефонами

29 жовтня викладачі кафедри вищої та прикладної математики та IT-фахівці Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС провели спільний відкритий науковий вебінар «Мобільна криміналістика: математичні методи, задачі та технології» для студентів ННІ інформаційних технологій та механотроніки університету.

Мобільна криміналістика: експерти розповіли про математичні методи розслідування злочинів, пов’язаних з телефонами

У рамках Меморандуму про співпрацю та парнерство з Полтавським науково-дослідним експертно-криміналістичним центром МВС України науково-педагогічні працівники кафедри вищої та прикладної математики ініціювали проведення відкритого наукового вебінару. До наукової події залучили  висококваліфікованих експертів Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Ігора Волкодава, Клавдію Соловчук та Олександра Пузиря. Магістранти спеціальності 113 «Прикладна математика» ННІ ІТ та механотроніки разом з експертами презентували пізнавальні виступи про можливості використання математичних даних під час здійснення криміналістичних досліджень. Модерували захід Ольга Марчишенець, Ярослав Коліса та Наталія Ічанська, технічний супровід забезпечували Дмитро Абрахманов та Олександр Яценко.

Учасників вебінару зібралось понад 80 осіб – студенти-першокурсники спеціальності 113 «Прикладна математика», 122 «Комп’ютерні науки», 123 «Комп’ютерна інженерія», 174 «Телекомунікація» та члени студентського математичного наукового  гуртка.

З вітальним словом звернулися заступниця директора Полтавського НДЕКЦ МВС України, завідувачка відділу криміналістичних видів досліджень Олена Сахненко, завідувач відділу досліджень у сфері інформаційних технологій Полтавського НДЕКЦ МВС України Антон Костенко та кандидат фізико-математичних наук, завідувачка кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Наталія Ічанська.

Практичними кейсами про злочини, пов’язані з мобільними пристроями, поділилися завідувач відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень Полтавського НДЕКЦ МВС України Ігор Волкодав («Фішинг на Android: технічна сторона питання»), судовий експерт відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень Полтавського НДЕКЦ  МВС України Клавдія Соловчук («Ідентифікація мобільного пристрою за допомогою IMEI») та судовий експерт відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень Полтавського НДЕКЦ МВС України Олександр Пузир («Порівняльний аналіз месенджерів Telegram Viber WhatsApp»).

Студент групи 601-ПМ Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та механотроніки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Владислав Дем’яненко поділився власними напрацюваннями по темі  «Алгоритми стиснення. Прикладні аспекти».

Приклади розв’язування прикладних задач засобами ІКТ презентувала  кандидат фізико-математичних наук, завідувачка кафедри  вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Наталія Ічанська. За словами науковиці, реальним вирішенням шкільної проблеми з вивчення математики може стати STEM-освіта, для цього варто звернути увагу на три ключові аспекти – посилити  роль  вчителя (викладача) у системі освіти, сприяти популяризації шкільної науки та візуалізувати  застосування математичних знань у повсякденній діяльності.

«Щоб хотілося вивчати навчальну дисципліну, маєш зацікавити та здивувати свого учня, пояснити  складне на буденних простих прикладах чи зрозумілих  кожному явищах. Коли інтерес виник, потрібно його постійно «підігрівати» дивовижними науковими фактами та візуалізаціями, адже будь-які складні геометричні фігури, тригонометричні функції стають ближчими в обрисах історичних пам’яток та архітектурних  ансамблів.

 Яcкравим прикладом візуалізації став нещодавно відкритий у  столиці Музей науки, де навіть дорослому стане цікаво проводити вільний час, поєднання наукових знань та змістовно проведеного дозвілля послужить потужним стимулом для учнівської молоді вивчати та розуміти «царицю наук» – математику», – підкреслила Наталія Ічанська.

По завершенню заходу сторони домовилися продовжувати партнерство у науково-освітній сфері – проведення спільних наукових семінарів та проходження виробничої практики студентами Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» на базі Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС. Раніше студенти-айтішники дізнались про застосування ІТ і математичного моделювання у судових експертизах, а студенти-правники познайомились з роботою експертів та пересувної криміналістичної лабораторії.

Медіа – центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»