2023-05-31

День з Полтавською політехнікою: ліцеїсти відвідали університетський музей та надихнулися атмосферою колишнього Інституту шляхетних дівчат

У рамках навчального візиту до Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» учні Полтавського міського багатопрофільного ліцею №1 імені І.П.Котляревського відвідали Народний музей історії університету, де ознайомилися зі сторінками діяльності одного з кращих привілейованих освітніх закладів XIX століття – Інституту шляхетних дівчат та широкими науково – освітніми можливостями сучасного багатопрофільного класичного університету.

День з Полтавською політехнікою: ліцеїсти відвідали університетський музей та надихнулися атмосферою колишнього Інституту шляхетних дівчат

31 травня 2023 року учні груп ІП -ІФ -32 та ОГ - 34 Комунального закладу «Полтавський міський багатопрофільний ліцей №1 імені І.П. Котляревського» відвідали з навчальним візитом освітньо-наукові локації Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Викладачі та ліцеїсти детально ознайомилися з тематичними експозиціями Народного музею історії університету імені Надії Кочерги, дізнавшись чимало цікавих фактів з життя одного з кращих привілейованих освітніх закладів XIX століття – Полтавського інституту шляхетних дівчат. Музейна експозиція вразила відвідувачів багатоманіттям представлених фотосвітлин, особистих речей людей, дотичних своїм життям та професійною діяльністю до одного з кращих багатопрофільних класичних університетів нашої країни - Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», рідкісних видань, представлених дипломних проєктів та творчих робіт випускників університету.

Особливий інтерес у школярів викликав літературно – мистецький перфоманс у виконанні студенток факультету філології, психології та педагогіки Ольги Лупай (група 401 -ГФ), Тетяни Рябіко (група 101 - ФО), Світлани Левченко (група 201 - ГІ) та Єлизавети Полякової (група 201 -ГІ), які дуже гармонійно вжилися в роль вихованок Інституту шляхетних дівчат та супроводжували гостей затишними університетськими локаціями.

Презентована учасницями студентського театру Полтавської політехніки міні - сценка відтворила один з епізодів життя родини Гулаків – Артемовських, чиї п’ять доньок навчалися та виховувалися тут, у Полтаві. Декламація написаного автором славнозвісної байки «Пан та собака» листа до доньок зачарувала слухачів милозвучністю французької мови, майстерністю поетичного перекладу, а виконувана німецькою мовою поезія «Лореляй» продемонструвала багатогранність можливостей для вивчення іноземних мов, створених у Полтавській політехніці.

Під час ознайомлення з експозицією, присвяченою життю та науковій діяльності видатного полтавського вченого-винахідника Юрія Васильовича Кондратюка (Олександра Шаргея) ліцеїсти разом з своїми наставниками – класними керівниками Світланою Медведєвою та Мирославою Бойчук проаналізували історичні факти, пов’язані із розрахунками всесвітньо відомої «траси Кондратюка», захоплено слухаючи розповідь про геніального вченого, чиї думки та прагнення значно випереджали час. На завершення найактивніші та найуважніші учасники отримали невеликі заохочувальні призи.

«Висловлюємо слова щирої вдячності усій команді Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» за надану можливість познайомитися з одним з кращих багатопрофільних класичних університетів, за всебічну підтримку та сприяння у вихованні майбутньої інтелектуальної еліти нашої країни!

Під час знайомства з університетом дізналися чимало нових фактів з життя колишнього Інституту шляхетних дівчат, низку подробиць про життя видатного полтавця Юрія Кондратюка, чия славетна формула обчислення траєкторії польоту людини на Місяць добре знана у європейському науковому світі.

З користю та змістовно провели день, буквально закохавшись у осучаснені університетські локації, де так гармонійно поєднується дух старовини та сучасність. Однозначно, знову прийдемо до університету, адже молоді кортить побачити ще чимало нового та цікавого в цьому, без перебільшення скажу, сучасному закладі вищої освіти.

Радію, що незважаючи на війну, можемо відкривати для нашої молоді нові можливості, заради яких не потрібно залишати власну країну», - прокоментувала класний керівник групи ОГ -34 Комунального закладу «Полтавський міський багатопрофільний ліцей імені І.П. Котляревського» Мирослава Бойчук.

Після відвідин музейної експозиції ліцеїсти вирушили у кампус-тур Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Раніше студенти фахових коледжів ознайомилися з науково-освітніми можливостями університету, а полтавські ліцеїсти відвідали університетський музей та потренували математичну ерудицію при вирішенні нестандартних задач.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»