2020-12-09

Майбутні перекладачі провели круглий стіл, присвячений правам людини

Студенти гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провели англомовний круглий стіл, присвячений Міжнародному дню боротьби за скасування рабства. Майбутні перекладачі обговорили норми правового регулювання боротьби з торгівлею людьми в Україні.

Майбутні перекладачі провели круглий стіл, присвячений правам людини

За словами керівника наукового гуртка, кандидата філологічних наук, доцента кафедри германської філології та перекладу Анни Павельєвої, тематику та формат наукової події вибрали не випадково, адже знати та захищати власні права повинен кожен.

Студенти-філологи презентували власне бачення глобальної проблеми людства та проаналізували основні законодавчі акти, прийняті державами-членами Ради ООН.

«Об’єктом нашого наукового інтересу як фахівців з перекладу стали Загальна декларація прав людини, перекладена багатьма мовами світу та різноманітні міжнародні акти, укладені з метою запобігання незаконного використання людських ресурсів.

На жаль, не всі ознайомлені з універсальними правами людини – право на життя й заборону рабства, духовні, публічні й політичні свободи, соціальні, економічні й культурні права тощо. Принципи Загальної декларації прав людини викладені в міжнародних договорах – Міжнародна Конвенція про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, Міжнародна Конвенція про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, Конвенція Організації Об'єднаних Націй про права дитини, Конвенція Організації Об'єднаних Націй проти катувань та інших.

Загальна декларація прав людини широко цитується урядами, ученими, адвокатами і конституційними судами, та особами, які звернулися до її принципів, щоб захистити свої визнані права. Разом зі студентами спробували, в першу чергу, проаналізувати мову, поповнити скарбничку англомовних юридичних термінів», – пояснює науковиця.

Цікаві виступи презентували студентки гуманітарного факультету Валерія Васько («Універсальні права людини»/ «Universal human rights»), Ірина Лобко ( «Захист прав людини в ООН»/ «Protection of human rights in the UN systems»), Марина Слюсаренко («Неволя, рабство та примусова праця»/ «Slavery, servitude and forced labour»), Ангеліна Лазебник («Права жінок»/ «Women’s rights»), Олександра Дибок («Право на освіту»/ «The right to education») та Інна Бідна («Право на медичну допомогу»/ The right to healthcare»).

«На мою думку, розглянута тематика надзвичайно важлива, адже Загальна декларація прав людини акумулювала в собі безпосередній досвід другої світової війни та презентувала перше глобальне вираження невід'ємних прав, наданих людству.

Під час вивчення практичного курсу з перекладу ми розглядали тему прав та свобод людини, тому вирішили додатково обговорити статті Загальної декларації прав людини, що базуються на принципах гідності, свободи, рівності й братерства», – прокоментувала студентка четвертого курсу гуманітарного факультету Марина Слюсаренко.

За рішенням Генеральної Асамблеї ООН Міжнародний день боротьби за скасування рабства відзначається щорічно 2 грудня. Прийнята цього дня у 1949 році Конвенція про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції третіми особами набула чинності у нашій державі з 1955 року.

Раніше учасники наукового гуртка обговорили та проаналізували гендерні стереотипи, нав’ язані рекламою та ЗМІ, а студенти-правники проаналізували способи протидії незаконній експлуатації людей.

Медіа – центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»