2021-07-11

Майбутні піарники пройшли навчальну практику у медіа-центрі політехніки

Студенти-першокурсники гуманітарного факультету, які навчаються за освітньою програмою «Інформаційна аналітика та PR-діяльність», пройшли практику в медіа-центрі університету. Практиканти вчились аналізували контент, пройшли тренінг з управління комунікаціями та відвідали першу онлайн-конференцію про штучний інтелект у журналістиці – Ukraine Journalism AI Day.

Майбутні піарники пройшли навчальну практику   у медіа-центрі політехніки

З 29 червня по 9 липня тривала ознайомча практика для студентів групи 101-ГІ першого курсу спеціальності 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» освітньо-професійної програми «Інформаційна аналітика та PR-діяльність». Майбутніх піарників прийняв на практику медіа-центр університету, підготувавши насичену програму для здобуття студентами нового практичного досвіду і розвитку soft skills.

«Ознайомча практика студентів є важливою складовою навчального процесу. Вона дозволяє студентам познайомитись зі специфікою обраного фаху, використати засвоєні теоретичні знання та набути нових знань і навичок для майбутньої професії. Медіа-центр університету дає великі професійні можливості», – прокоментувала кандидат філологічних наук, доцент кафедри українознавства, культури та документознавства Людмила Чередник.

З першого дня практики кожен студент отримав індивідуальне завдання, а також командою виконували проміжні завдання, спробували себе у написанні репортажів і рерайтів.

«Практична підготовка студентів такого особливого фаху спрямована на оволодіння студентами системою професійних умінь та навичок і повинна сприяти саморозвитку студента. Для першокурсників – це первинний досвід професійної діяльності, тому з перших хвилин важливо осягнути нюанси професії», – додала Ольга Цвігуненко, керівник медіа-центру. У рамках практики вона провела для студентів тренінг з принципів управління комунікаціями і розібрала на практиці справжні кейси у сфері інформаційної діяльності університету.

Другий тиждень розпочався з презентації результатів виконання індивідуальних завдань – аналітичних досліджень. Практиканти підготували доповіді, проаналізували виступ кожного, отримали конструктивну критику, поради та практичні рекомендації професіоналів на майбутнє.

Своєрідним підсумком стало відвідування першої онлайн-конференції про штучний інтелект у журналістиці Ukraine Journalism Al Day. Практиканти аналізували виступи та дискутували про майбутнє професії з розвитком інформаційних технологій.

Після проходження практики студенти поділилися отриманими враженнями та корисними лайфхаками.

«Дізнався дуже багато цікавої інформації, особливо мені сподобався принцип «перекинутої піраміди», який використовується при створенні новинного контенту. Окрім закріплення теоретичних знань, ми аналізували зміст та наповнення Web-ресурсів нашого університету. Дуже цікаво було спостерігати за тим, як залежить контент від самої платформи.

З одногрупниками виконували різноманітні креативні завдання. Загалом практика пройшла у гарному колективі, атмосфера була теплою та доброзичливою», – говорить студент Єгор Бурлака.

«Для мене це було неочікуване завдання, тому що я уявляла практику по-іншому, коли нам би давали якусь одноманітну та нудну роботу, але ці завдання було цікаво виконувати», – прокоментувала першокурсниця Аліна Бужинська. – «Мені було дуже цікаво дізнатися про ефективну та неефективну моделі в управлінні комунікаціями і те, як ми розібрали їхню дію на «живому» прикладі різного контенту. Сподобалася практика в медіа-центрі, не було якоїсь напруженої атмосфери, колектив був цікавим та позитивним. За цей час я дізналася багато нового та здобула навички, які в подальшому буду використовувати і вдосконалювати. Особливо це стосується комунікацій та іншої корисної інформації, яка може знадобиться не лише в моїй майбутній професійній діяльності, але і в повсякденному житті».

«Особливо було приємно проникнутись атмосферою роботи медіа-центру та побувати всередині, посидіти за місцем, де створюються новини та сенсації. Це надзвичайні відчуття, якщо до цього додати ще й досвід створення своєї новини!» – прокоментувала студентка Анна Сахацька.

«За час практики встиг дізнатися багато нового щодо своєї професії, побачив як працює медіа-центр та на практиці застосував отримані знання. З’явилась нагода відчути себе частиною команди медіа-центру. Мені дуже сподобалися ці 2 тижні. Встиг спробувати багато нового і я вдячний всім хто надав мені таку можливість», – додав студент Борис Копилов.

Студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» різних спеціальностей проходять навчальну практику також в установах-партнерів університету, зокрема студенти ННІ інформаційних технологій та робототехніки відвідали тренінговий центр компанії Siemens Ukraine, студенти-перекладачі відвідали музей Короленка і зустрілися із сучасним літератором, а студенти-правники познайомилися з роботою Полтавського районного управління ГУ НП у Полтавській області.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»