2020-12-17

Майбутні реабілітологи і художники взяли участь у польсько-українському освітньому проєкті

У рамках програми Еразмус+ польська громадська організація «Фундація Розвитку Місцевих громад «Ініціатива» організувала молодіжний проєкт у сфері неформальної освіти – Майстерня іпології «Освіта, реабілітація, спорт». Учасники з України, серед яких були п’ять студенток Полтавської політехніки, протягом двох тижнів вивчали тонкощі кінного спорту, іпотерапії та розвивали творчі навички.

Майбутні реабілітологи і художники взяли участь у польсько-українському освітньому проєкті

У жовтні 2020 року Фундація Розвитку Місцевих громад «Ініціатива» реалізувала з полтавською організацією-партнером — Центром культури та розвитку «Горизонт» польсько-українську Майстерню іпології «Освіта, реабілітація, спорт» у рамках програми Еразмус +. Польська молодь з околиць Ясла зустрілась з українськими однолітками – по 23 учасники з кожної країни. Об’єднані спільним захопленням – верховою їздою, вивчали мистецтво верхової їзди, тренувались у різних кінних клубах, займались взаємною культурною інтеграцією, практикувались у володінні іноземними мовами, обмінювались досвідом і розвивали мистецькі здібності.

У проєкті взяли участь студентки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – Ілона Денисенко, Тетяна Ємченко, Софія Циганко, Валентина Притула, Єлизавета Назаренко.

«Це був унікальний, цінний і чудовий досвід, тому що перевагою проєкту була його різноманітність. Окрім практичних занять у стайні в Ленжинах, ми провели низку навчальних візитів у Підкарпатському та Малопольському воєводствах. У майстерні взяли участь як волонтери, пов’язані з нашою фундацією, так і молоді люди з Польщі та України, які співпрацюють із нами», — розповіла організаторка проєкту, президент Фундації «Ініціатива» Олена Гаран. — «Наші учасники демонстрували різноманітний рівень навичок, починаючи від професійних вершників — інструкторів, учасників змагань, студентів і учнів до початківців, а також людей з інвалідністю», — додає вона.

Учасники не лише зосереджувалися на верховій їзді, а займалися різноманітніми видами діяльності – виїзди на конюшні, підкорення вершини, екскурсії містами, психологічні та театральні заняття, зйомки короткометражок, майстер-класи з фотографії тощо.

«Коні завжди супроводжували людину, займаючи важливе місце в її повсякденному житті. Вони асоціюються зі свободою, красою й гідністю. Володіють навичками, про які не всі знаємо. Від коня нам не вдасться приховати свою справжню натуру. Найважливіші якості доброго вершника: знання, терпіння, винахідливість, співчуття, вміння, спокій, самоконтроль і мужність. Верхова їзда розвиває лагідність і дає задоволення від спілкування з конем. До того ж, це чудовий вид відпочинку, туризму, спілкування з природою й можливість пережити незабутні пригоди», — прокоментувала керівник ГО «Центр культури та розвитку «Горизонт» Наталія Кірячок. — «Кінь також служить допоміжним засобом при лікуванні різних захворювань, найчастіше психічних та рухового апарату. Процес, який ми називаємо іпотерапією, це метод лікування людей з інвалідністю. Кінь виступає у ролі «співтерапевта». Іпотерапія відкриває величезні терапевтичні можливості й вносить багато нововведень у боротьбу з деякими важкими дисфункціями».

Кожен учасник та кожна учасниця отримали свої сертифікати – YouthPasses, а на прощання подарували творчі пісенні та хореографічні номери.

Майбутня реабілітог, ерготерапевт – студентка факультету фізичної культури та спорту Ілона Денисенко описала своє перебування в «прекрасному містечку Бжозув в осередку «Czadworek» на проєкті Erasmus+»:

«Це була дуже цікава та пізнавальна поїздка, яка поєднувалась з навчанням, спортом та пізнанням теми іпотерапії.

Програма була насичена темами іпології, спорту, які ми презентували протягом перебування в осередку. Досвідчені інструктори нас навчали верхової їзди – найприємніше заняття! Твою любов до них відчувають з першого подиху, тоді й довіритися їм можна.

Екскурсії по Кракову були незабутні! Навіть злива нам настрою не зіпсувала – ми встигли прогулятись та помилуватися дощовим містом. Похід у гори «Polonina Carynska» на висоту 1297 м справив на мене неабияке враження, і хоч було важко долати шлях, але я здобула певний досвід. А головне – повірила у свої можливості!

І звісно ж, знайомство з учасниками проєкту, нічні посиденьки, перегляди фільмів, створення презентацій та допомога в команді – невід'ємна складова поїздки. Буду сумувати за вами. У моїй душі знайшлося місце для кожного з вас!

Хочу висловити подяку організаторам Наталії Трикаш, Олені Гаран за неосяжно-виконану роботу, можна тільки уявити скільки зусиль було покладено на цю організацію. Подяка Національному університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», кафедрі фізичної терапії та ерготерапії, факультету фізичної культури та спорту Полтавської політехніки за цю прекрасну можливість брати участь у таких заходах.

Сподіваюсь, це не остання моя поїздка і з нетерпінням чекатиму нових проєктів, де зможу отримати позитивні емоції та нові знання».

Вдячна організаторам і університету студентка факультету фізичної культури та спорту Тетяна Ємченко за можливість познайомитися з новими людьми, набратися досвіду та позитивних емоцій:

«Erasmus + для мене – не просто проект, а нове життя, тривалістю в два тижні. Ця можливість дає змогу зрозуміти, що ти здатний, чого достойний і на скільки ти вмієш ладити з людьми та тваринами.

За цей короткий період ми стали одним цілим, дружньою командою.

З кожним прожитим днем ​​там, набираючись все більше досвіду, відкриваємо себе, щось нове.

Моя мета була пізнати нове про реабілітацію, а конкретно про іпотерапію. І все, чому нас там навчили, обов’язково будемо використовувати в подальшому.

У мені відкрили максимальну любов до коней, саме поруч із ними почуваю себе по-особливому. Гармонія з навколишнім світом – це так прекрасно.

Новий проект дав більше емоцій не лише завдяки коням, а ще і завдяки відвідуванню різних міст і їх окрас.

Особливим днем, особисто для мене, був день народження в горах, який я ніколи не забуду. Цей крутий підйом був тренуванням на витривалість. Буря емоцій, протидія сильному вітру, підкорення самої вершини, падіння та спуски. Все це назавжди залишається в пам'яті.

Про поїздки в Кракові можна говорити годинами. Він приваблює своєю історією, архітектурою, прекрасними видами.

Ще більше на проекті було дуже багато завдань, які ми виконували командами і саме це нас ближче більше та більше.

Ми будемо згадувати ці два тижні з посмішкою, тому що це були неповторні емоції на все життя. Сподіваюсь, що буде ще можливість побувати на подібних проєктах. Дякую ще раз за все, що для нас було зроблено!»

Студентки спеціальності 023 «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація» говорять, що участь у проєкті в рамках Еразмус+ – одне з їх важливих і правильних рішень у житті.

«Особисто для мене найнеочікуваніша подорож за все життя, після якої привезла не тільки подарунки близьким та сертифікат, а й мішок корисних уроків, які одразу засвоювались на практиці. Кожен день – новий виклик...особисто для мене.

Еразмус+ – нове бачення світу під іншим кутом.

Безцінна можливість зануритись у світ іпотерапії та реабілітації. Завдяки зовсім невеликому інциденту, відчула як завдяки коню ти можеш вилікувати внутрішні проблеми, бар'єри та страхи. Ти вчишся вести діалог з конем та розуміти його...а він тебе. Вони ж емпати...

Настільки різні всі учасники, кожен особливий та зі своїм Я і до кожного ти намагаєшся знайти контакт, попрацювати, чомусь навчитись, а іноді просто спостерігати, бо кожен був відкриттям для мене.

На проєкті ти бачиш свої кордони та вчишся працювати з ними. Кожне завдання – випробовування твоїх можливостей. Стільки емоцій та нового досвіду за ці 2 тижні, які ти розділяєш з іншими учасниками і відчуваєш, що ти не один. Дякую, дякую і ще раз дякую Наталії Кірячок та Олені Гаран за цю можливість, за те, що повірили в мене і я була частиною цього проекту. Дякую тим, хто був поруч та допомагав здійснити цей проєкт, щоб всім було комфортно існувати. Дякую кожному учаснику за час, увагу та любов. Це був особливий час....», – розповіла студентка Валентина Притула.

«У цьому році мені пощастило побувати на проекті «Майстерня іпології: освіта, реабілітація, спорт» за програмою Ерасмус+. В першу чергу, хочу подякувати організаторам Наталії Кірячок та Олені Гаран за таку можливість стати частиною цього проекту, познайомитись з цікавими людьми, спілкуватися з поляками, отримати купу незабутніх вражень та корисної інформації стосовно теми проекту.

Програма була дуже насичена. Кожен день ми класно та різноманітно проводили час. Починаючи з їзди на конях та закінчуючи різними цікавими психологічними заняттями. Я не думала що всього за ці півмісяця так сильно зможу прив’язатись до Чардворику та людей, з якими я познайомилась на проекті. Ці 16 днів назавжди залишаться в моїй пам‘яті.

Зараз, повернувшись до Полтави, я розумію, що участь в Еразмусі стала одним з моїх кращих рішень. Хочу також висловити подяку нашому Національному університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» і його ректору Володимиру Онищенку та завкафедри образотворчого мистецтва Тетяні Зіненко за підтримку та можливість взяти участь у цьому проекті та отримати такий цінний досвід», – поділилась враженнями майбутній професійний митець, студентка Софія Циганко.

Учасники Майстерні іпології підготували путівник кінними клубами і стайнями, де відбувались навчальні візити, описавши відвідані місця короткими статтями, а також іпологічні теми, які вивчали.

Нагадаємо, влітку в рамках програми Erasmus+ студенти вивчали у Польщі основи креативної професії майбутнього. Студенти-учасники заговорили польською мовою і розповіли про майстерню копірайтингу.

Восени Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» долучився до відзначення #ErasmusDAYS 2020 в Україні.

Медіа – центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»