2023-04-15

Митрополит Полтавський і Кременчуцький Федір освятив великодні гостинці політехніки для захисників

14 квітня до Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» завітав Митрополит Полтавський і Кременчуцький Федір і звершив чин освячення великодніх гостинців, які колектив і волонтери університету традиційно підготували для захисників.

Митрополит Полтавський і Кременчуцький Федір освятив великодні гостинці політехніки для захисників

У особливий день Страсного тижня: найскорботніший день року – день найважчих Христових страждань Митрополит Полтавський і Кременчуцький Федір з архіпастирським візитом відвідав Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Колектив університету і Волонтерський штаб уже традиційно підготував великодні гостинці для захисників – кілька сотень великодніх пасок.

Чин освячення звершив особисто Митрополит Полтавський і Кременчуцький Федір. Перед освяченням митрополит виголосив промову, у якій торкнувся теми проходження українським народом свого шляху на Голгофу і християнського пояснення сенсу життя – навчитися любити, яка символічно лунала у Центрі сучасного мистецтва, в оточенні експозиції «Тут все пронизане любов’ю» – виставки студентів кафедри образотворчого мистецтва.

«Щоразу, коли приходжу на територію Полтавської політехніки – радію. Щойно переступив, то одразу сказав – це наш український, полтавський  Стенфорд. Дай Боже, щоб ми і далі розвивалися, у нашої нації є великий потенціал – ми можемо творити нове, досягати вершин, рухатися крізь терня до зірок. Зрозуміло, що зараз маємо такий виклик, але він був століттями.

Наше завдання – вижити, відбити ворога, відвоювати незалежність. Ми не повинні втрачати надії. Наша справа – робити те, що можемо, якісно, добре, від душі. Вчити, працювати для спільного блага. Студентам – вчитися, не гаяти часу на дурниці.

Християнство змінило людську цивілізацію, проголосило: Бог є Любов. Він покликав нас до свободи, бути щасливими.

Не майте сумніву, що добро переможе зло, але треба мати терпіння. У кожного є життєві періоди, коли є Голгофа, але пам’ятайте, що Господь все владнає. Вчимося любити і служити одне одному, без любові немає справжньої свободи. Всіх вітаю зі святом і хай Бог усіх вас береже!» – побажав Митрополит.

У спільній молитві він освятив великодні хліби і благословив присутніх на церемонії.

Спілкування з архіпастирем Полтавщини продовжилось у залі Вченої ради. Науково-педагогічні працівники університету особисто привітали владику з возведенням у сан митрополита за рішенням предстоятеля ПЦУ Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

 «Кожна така зустріч напередодні Великодня — особлива. Владика щоразу відзначає особливість нашої зали Вченої ради і її особливу ауру, історію домової церкви Інституту шляхетних дівчат.

Цього року ми говорили як наближати перемогу України, зберегти ментальне здоров’я молоді, знайти сили та натхнення для добрих, патріотичних справ.

Владика на прикладах з філософських притч Григорія Сковороди нагадав про те, що наше суспільство складається з різних людей — і тих, хто мислить про високе, і тих, хто більш приземлений, і тих, хто навіть кепкує з великого. Але велич істини і справжності завжди залишається. Митрополит зауважив, що людина не може повноцінно існувати без колективу, адже саме у колективі генеруються ідеї та досягається результат! Тож важко переоцінити як важливо нам бути у єдності та сповідувати головні християнські цінності.

Дякую, Владико, за душпастирську підтримку, завжди чудові слова, яких потребує вся Україна, у тому числі для збереження ментального здоров’я, та щиру молитву у такий особливий день! Ділимось світлом Великодня! Слава Богу за все! Слава ЗСУ! Слава Україні!» – подякував ректор, професор Володимир Онищенко.

За багаторічну плідну співпрацю та підтримку колективу університету, допомогу та долучення до благодійних патріотичних заходів університету, волонтерську діяльність й віддану службу Помісній Українській Православній Церкві ректор вручив Митрополиту Полтавському і Кременчуцькому Федору Подяку від імені науково-педагогічного та студентського колективу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Освячені паски волонтери політехніки передали пораненим захисникам, які перебувають на лікуванні у Полтаві.

Минулого року архієпископ відвідав великоднє засідання Вченої ради університету і освятив частування для захисників на передовій.

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»