2024-08-30

На базі політехніки відбувся тренінг для правоохоронців з питань протидії сексуальному насильству під час війни

На базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» команда Центру допомоги врятованим (ГО «Інноваційні соціальні рішення») спільно з Гендерним центром Полтавської політехніки провела для правоохоронців тренінг «Сексуальне насильство в умовах війни (СНПК). Наслідки та шляхи подолання». Учасники тренінгу навчилися ідентифікувати наслідки СНПК та попрактикувалися у профілактиці емоційного вигорання.

На базі політехніки відбувся тренінг для правоохоронців з питань протидії сексуальному насильству під час війни

27 серпня у СтудХабі Полтавської політехніки відбувся тренінг «Сексуальне насильство в умовах війни (СНПК). Наслідки та шляхи подолання» для уповноважених органів Національної поліції України, залучених до протидії та реагування на випадки сексуального насильства, пов′язаного з конфліктом. Захід проведено у співпраці Гендерного центру Полтавської політехніки та ГО «Інноваційні соціальні рішення». До заходу також долучитись спеціалісти Офісу Омбудсмена у Полтавській області.

Програма тренінгу охопила широкий спектр тем, повʼязаних з визначенням гендерно зумовленого насильства, його формами та шляхами попередження.

З доповіддю на тему «Поняття гендерно зумовленого насильства та сексуального насильства, пов’язаного з війною, як різновид гендерно зумовленого насильства. Визначення СНПК у міжнародному та національному законодавстві» виступила Наталія Дерябіна, координаторка Центру допомоги врятованим ГО «Інноваційні соціальні рішення».

Наразі в Україні зафіксовано понад 310 випадків СНПК, серед яких 128 осіб – вже отримали репарації в межах проєкту.

Особлива увага тренінгу була приділена особливостям комунікації з постраждалими, а також підходам до їх психологічної підтримки. Про особливості комунікації та взаємодії з постраждалими від СНПК, психологічні аспекти, комунікацію та взаємодію з дітьми, які постраждали від насильства, в тому числі булінгу та шляхи допомоги, виявлення та протидії розповіла психологиня Центру допомоги врятованим ГО «Інноваційні соціальні рішення» Катерина Бабінчук.

Спеціалістка з ведення випадку у Центрі допомоги врятованим ГО «Інноваційні соціальні рішення» Тетяна Ласкавенко провела кейс-менеджмент про ідентифікацію наслідків та вивчення потреб постраждалих від СНПК, формування алгоритму взаємодії і перенаправлення постраждалих осіб, а також поділилася порадами для профілактики емоційного вигорання та самозбереження на робочому місці.

«Сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом – це воєнний злочин, а такі злочини не мають терміну давності. Тому постраждалі особи можуть звернутись із заявою про вчинення такого злочину у будь-який час, відповідно винна особа буде притягнена до відповідальності незалежно від того, коли такий злочин був скоєний. Ми провели тренінг для уповноважених органів Національної поліції України, які залучені до протидії та реагування на випадки сексуального насильства пов’язаного з конфліктом. Під час тренінгу ми розповіли нашим учасникам про поняття гендерно зумовленого насильства та сексуального насильства пов'язаного з війною, особливості комунікації із постраждалими від СНПК, комунікацію та взаємодію з дітьми, які постраждали від насильства, в тому числі булінгу та шляхи допомоги, виявлення та протидії, і так само проговорили про ідентифікацію наслідків та вивчення потреб постраждалих від СНПК, сформували алгоритму взаємодії та перенаправлення постраждалих осіб.

Також ми більш детально розповіли про діяльність Центру допомоги врятованим, який на сьогодні працює майже півтора року. Центр допомоги врятованим реалізується ГО «Інноваційні соціальні рішення» і створений за підтримки Фонду ООН із галузі народонаселення. Ми працюємо з людьми постраждалими від сексуального насильства пов’язаного з війною, ми забезпечуємо комплексний супровід та підтримку, де людина може отримати психологічну допомогу, юридичні консультації, забезпечуємо повний соціальний супровід, медичне забезпечення та інші нагальні питання. Тому таким комплексним підходом ми намагаємося задовольнити усі потреби людини, аби максимально прискорити її повернення до нормального життя», – зазначила координаторка Центру допомоги врятованим ГО «Інноваційні соціальні рішення» Наталія Дерябіна.

Подібні тренінги є надзвичайно важливими в умовах війни в Україні, адже вони не тільки сприяють підвищенню рівня обізнаності, але й допомагають професіоналам надавати кваліфіковану допомогу тим, хто цього найбільше потребує.

Нещодавно на базі Полтавської політехніки відбувся тренінг, присвячений особливостям ефективної комунікації в освітньому процесі,

Нагадаємо, представниці Гендерного центру увійшли до складу Регіональної робочої групи «Гендерні аспекти у гуманітарній діяльності» (GiHA), а також на базі політехніки відбувся воркшоп для офіцерів Служби освітньої безпеки.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»