2024-08-13

На базі політехніки відбувся воркшоп для офіцерів Служби освітньої безпеки

У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» у партнерстві з Гендерним центром відбувся організований фахівцями Центру допомоги врятованим воркшоп «Профілактика суїцидів у громадах» для офіцерів Служби освітньої безпеки. Учасники обговорили ефективні методи попередження суїцидальної поведінки, навчилися розпізнавати її прояви та надавати дієву підтримку людям, які перебувають у стані кризи.

На базі політехніки відбувся воркшоп для офіцерів Служби освітньої безпеки

У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся соціально важливий, практико орієнтований професійний захід для поліцейських, що виконуватимуть повноваження офіцерів Служби освітньої безпеки.

Відзначимо, що вже з 1 вересня 2024 року у закладах загальної середньої освіти Полтавської територіальної громади будуть впроваджені посади інспекторів, офіцерів Служби освітньої безпеки, на яких будуть покладені правоохоронна, наставницька та просвітницька функції.

На базі багатопрофільного класичного університету у партнерстві з Гендерним центром Полтавської політехніки фахівці Центру допомоги врятованим провели воркшоп «Профілактика суїцидів у громадах» за участю правоохоронців, представників державних інституцій, органів місцевого самоврядування і територіальних громад Полтавської області. Дана ініціатива успішно реалізується у рамках програми Університетської клініки Акерсхус та Центру психічного здоров'я Національного університету «Києво-Могилянська академія» та має на меті підтримати позитивний моральний та психічний фон здоров’я українських громадян.

За словами організаторів, таке навчання сприятиме отриманню майбутніми офіцерами Служби освітньої безпеки необхідних фахових компетентностей, які дозволять поліцейським ефективно виконувати обов'язки із забезпечення належного рівня безпеки в освітніх закладах, завдяки знанням та навичкам «гейткіпінгу» – надання первинної психосоціальної допомоги особам з ознаками суїцидальної поведінки, виявлення попереджувальних ознак, підтримки в суїцидальній кризі та перенаправлення для отримання спеціалізованої допомоги.

На початку заходу учасників привітала координаторка Центру допомоги врятованим громадської організації «Інноваційні соціальні рішення» Наталія Дерябіна, яка розповіла про пріоритетні напрямки діяльності Центру допомоги врятованим у Полтаві, який опікується наданням допомоги учасникам бойових дій, працює з ветеранами, колишніми військовополоненими, забезпечуючи їхній психологічний та юридичний супровід.

У рамках воркшопу відбулася низка сесій – «Хто такий гейткіпер? Поширені думки і ставлення до суїцидів», «Бути тим, хто перший допомагає у суїцидальній кризі», «Шляхи допомоги та алгоритм дій. Турбота про себе для того, хто підтримує інших». Поліцейські обговорили існуючі можливості мати продуктивні установки і погляди щодо суїциду, ознаки суїцидальної поведінки, вдосконалювали вміння вести розмову про думки та наміри, складати план безпеки на випадок кризи.

За словами самих учасників, надзвичайно важливо мати внутрішні ресурси для самовідновлення, до яких люди, у яких навіть не виникають думки про вчинення суїциду, та ті, які вже перебувають у суїцидальній кризі, можуть звернутися з метою подальшої допомоги.

Під керівництвом досвідченої тренерки, спеціалістки з ведення випадку Центру допомоги врятованим громадської організації «Інноваційні соціальні рішення» Тетяни Ласкавенко учасники практикоорієнтованого івенту обговорили ефективні методи попередження суїцидальної поведінки, навчилися розпізнавати її прояви та надавати підтримку людям у суїцидальній кризі. Правоохоронці працювали у мобільних групах, аналізували життєві кейси та поділилися набутим досвідом з професійної практики патрульних поліцейських.

Учасники навчалися розрізняти насторожувальні ознаки суїциду, до яких належать часті розмови про смерть чи бажання померти, поширені фрази на кшталт «Вам буде краще без мене», «Я хочу заснути і не прокидатися», «Я хочу спокою», самоушкодження, прояви безнадії у справах та діях, завершення справ, міркування про сенс життя, продумування та підготовка плану самогубства, збір, придбання та зберігання небезпечних речей (пігулок, зброї тощо), прощання з друзями і родиною, невихід на роботу, пропуски навчання упродовж тривалого періоду, збільшення вживання алкоголю та наркотиків, агресивна поведінка, різкі зміни настрою, зміни харчової поведінки тощо.

Під час практичної частини воркшопу учасники поділились на мобільні групи і спростовували існуючі міфи про людей, схильних до вчинення самогубства.

По завершенню навчання учасники отримали сертифікати та обмінялися враженнями.

Відзначимо, Центр допомоги врятованим у місті Полтава створений за ініціативи Офісу Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, за сприяння Урядової Уповноваженої з питань гендерної політики, у партнерстві з Фондом Народонаселення ООН в Україні - UNFPA Ukraine, завдяки фінансовій підтримці урядів Австрії, Бельгії, Іспанії, Швеції, у співпраці з місцевими органами влади та ГО «Інноваційні соціальні рішення».

Нагадаємо, раніше на Полтавщині стартував новий проєкт «Амбасадори безпеки», Полтавська політехніка приєдналась до «Коаліції 1325 Полтавщина», а Ґендерний центр Полтавської політехніки презентував свою діяльність на першому плановому засіданні «Коаліції 1325 Полтавщина».

Нещодавно до другої річниці ратифікації Стамбульської конвенції у політехніці обговорили зміни законодавства і протидію насильству, в університеті презентували унікальний проєкт на шляху реалізації гайду безбар’єрних подій «Тактильна екскурсія», а на головній сцені Полтавської політехніки вдруге презентували щорічну доповідь Омбудсмана України з прав людини.

Також на базі Центру ветеранського розвитку фахівці Центру допомоги врятованим обговорили налагодження ефективної комунікації зі звільненими у запас військовослужбовцями.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»