2024-08-21

Представниці Гендерного центру увійшли до складу Регіональної робочої групи «Гендерні аспекти у гуманітарній діяльності» (GiHA)

За підтримки UN Women Ukraine / ООН Жінки в Україні в Полтавській області розпочала роботу Регіональна робоча група «Гендерні аспекти у гуманітарній діяльності» (GiHA), до складу якої увійшли представниці Гендерного центру Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олена Дубинка та Катерина Григоренко.

Представниці Гендерного центру увійшли до складу Регіональної робочої групи «Гендерні аспекти у гуманітарній діяльності» (GiHA)

У Полтавській області розпочала роботу Регіональна робоча група «Гендерні аспекти у гуманітарній діяльності» (GiHA), яка створена для координації зусиль організацій та установ, які вже є її членами, а також розширюватиме свою діяльність для нових членів, які беруть участь у гуманітарному реагуванні в регіоні.

16 серпня під час установчого засідання у межах дії робочої групи підписали Меморандум про співпрацю задля об'єднання зусиль та координації у питаннях інтеграції питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок у програмах гуманітарного реагування, раннього відновлення та розвитку.

Нагадаємо, робота у напрямі обміну знаннями та досвідом між суб’єктами гуманітарної діяльності розпочалася в області ще у 2023 році. Завдяки підтримці UN Women Ukraine / ООН Жінки в Україні проведено низку заходів для посилення координації усіх зацікавлених сторін, що надають послуги постраждалому населенню та впроваджують гуманітарні проєкти.

Дана зустріч об’єднала 12 місцевих організацій громадянського суспільства та державних установ, що засвідчили свою відданість просуванню гендерних питань у гуманітарній діяльності для враховування потреб жінок і дівчат, людей з інвалідністю та ЛГБТІК+ спільноти, які постраждали внаслідок війни рф проти України, а також для посилення координації суб’єктів, які надають гуманітарну допомогу, реалізують заходи з раннього відновлення та проєкти розвитку в Полтавській області.

На своєму першому офіційному засіданні робоча група розглянула проєкт плану діяльності та обрала співголів. Робочу групу очолять три співголови-представниці Полтавської міської ради, Гендерного центру Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та громадської організації «Бюро гендерних стратегій і бюджетування». Секретарем робочої групи визначено представницю громадської організації «Сила любові».

Важливо відзначити, що переважна більшість учасників входить до складу неформального експертного об’єднання «Коаліція 1325 Полтавщина», що підтверджує системність роботи в даному напрямі.

Регіональна робоча група GiHA відкрита до співпраці, включення представників до складу робочої групи здійснюється шляхом приєднання до Меморандуму. Діяльність GiHA в Україні стала можливою за фінансової підтримки уряду Данії.

Нагадаємо, Полтавська політехніка приєдналась до «Коаліції 1325 Полтавщина», а Ґендерний центр Полтавської політехніки презентував свою діяльність на першому плановому засіданні «Коаліції 1325 Полтавщина».

Раніше на Полтавщині стартував новий проєкт «Амбасадори безпеки», до другої річниці ратифікації Стамбульської конвенції у політехніці обговорили зміни законодавства і протидію насильству та вдруге презентували щорічну доповідь Омбудсмана України з прав людини.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»