2024-08-17

На базі Полтавської політехніки відбувся тренінг, присвячений особливостям ефективної комунікації в освітньому процесі

У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» у партнерстві з Гендерним центром відбувся тренінг для офіцерів Служби освітньої безпеки, присвячений основам ефективної комунікації в освітньому процесі. Правоохоронці та тренерки-науковиці кафедри психології та педагогіки Леся Клевака і Вікторія Шевчук обговорили особливості налагодження ефективної комунікації та виконали низку інтерактивних вправ, які в подальшому використовуватимуться при роботі з дітьми.

На базі Полтавської політехніки відбувся тренінг, присвячений особливостям ефективної комунікації в освітньому процесі

На базі багатопрофільного класичного Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» за всебічного сприяння Гендерного центру Полтавської політехніки відбувся тренінг «Основи ефективної комунікації в освітньому процесі» для поліцейських, що вже невдовзі виконуватимуть повноваження офіцерів Служби освітньої безпеки. Нагадаємо, нещодавно на базі політехніки відбувся воркшоп для офіцерів Служби освітньої безпеки, присвячений профілактиці суїцидів у громадах.

Досвідчені тренерки, науковиці кафедри психології та педагогіки Полтавської політехніки – кандидатка психологічних наук, доцентка Вікторія Шевчук та кандидатка педагогічних наук, доцентка Леся Клевака провели пізнавальний та інформативно насичений захід, який мав на меті дати учасникам необхідні знання та практичні навички гнучко реагувати на найрізноманітніші ситуації, що відбуваються в освітньому середовищі.

У рамках тренінгу правоохоронці пропрацювали труднощі та бар’єри спілкування з сучасною молоддю, а на прикладі виконання інтерактивних вправ переконалися у важливості налагодження вербальних контактів з аудиторією. Також учасники відзначили, що такий досвід неодмінно стане в нагоді найближчим часом, адже пройдені разом з тренерками методики планують використати у своїй професійній діяльності.

Програма тренінгу складалася з теоретичного та практичного блоків, окремі компоненти яких тісно перепліталися між собою. Зокрема, учасники детально розглянули основні фактори, які позитивно впливають та істотно полегшують процес спілкування. До вищезазначених можна віднести атракцію (привабливість одного партнера по спілкуванню для іншого), пов’язаний з нею ефект ореолу (при сприйнятті незнайомої людини загальне позитивне враження про неї призводить до позитивних оцінок невідомих якостей цієї людини та навпаки загальне негативне враження про людину приводить до негативних оцінок невідомих її якостей) та ефект краю (найкраще пригадується інформація, яка повідомляється на початку та в кінці).

Розглянуті теоретичні аспекти учасники разом з тренерками закріпили під час розгляду та аналізу пропонованих комунікативних ситуацій, коли поліцейські в парах, змінюючи відстань між собою та співрозмовником, намагалися донести певні смислові сенси в окремих повідомленнях.

Такі вправи дали можливість продемонструвати, що спілкування – це обмін інформацією та певними емоціями на рівних, а зміна дистанції чи домінування над парнером по спілкуванню, навпаки, призводять до створення додаткових перешкод.

Особливий інтерес в поліцейських викликали завдання, коли необхідно було аргументовано довести власну думку чи запропонувати варіанти виходу із ситуації, що склалася в освітньому закладі.

По завершенню учасники отримали сертифікати та поділилися отриманими враженнями. За їхніми словами, відвідані на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» практичні заняття сприяють набуттю нових знань і навичок, необхідних при роботі з сучасною молоддю, тому з нетерпінням очікують на нові практикоорієнтовані івенти.

Нещодавно Центр ветеранського розвитку забезпечує культурно-просвітницький супровід ветеранів з метою реінтеграції до цивільного життя.

Також до другої річниці ратифікації Стамбульської конвенції у політехніці обговорили зміни законодавства і протидію насильству, в університеті презентували унікальний проєкт на шляху реалізації гайду безбар’єрних подій «Тактильна екскурсія», а на головній сцені Полтавської політехніки вдруге презентували щорічну доповідь Омбудсмана України з прав людини.

Нагадаємо, раніше на Полтавщині стартував новий проєкт «Амбасадори безпеки», Полтавська політехніка приєдналась до «Коаліції 1325 Полтавщина», а Ґендерний центр Полтавської політехніки презентував свою діяльність на першому плановому засіданні «Коаліції 1325 Полтавщина».

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»