2023-06-01

На базі Полтавської політехніки відбувся воркшоп, присвячений безперервності освіти від дитячого садка до закладу вищої освіти

Команда Полтавської політехніки презентувала успішні кейси діяльності Центру освіти та піклування про дітей дошкільного віку Mr.Leader, що успішно функціонує на базі університету, під час воркшопу, присвяченого безперервності освіти від дитячого садочка до закладу вищої освіти. Корисним досвідом реалізації пілотного освітнього проєкту поділився ректор, професор Володимир Онищенко, а завідувачка Центру Євгенія Хоменко презентувала напрямки роботи з вихованцями за унікальними методиками Mr.Leader.

На базі Полтавської політехніки відбувся воркшоп, присвячений безперервності освіти від дитячого садка до закладу вищої освіти

1 червня у символічний для українського дитинства день - День захисту дітей на базі Центру освіти та піклування про дітей дошкільного віку Mr.Leader Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся воркшоп «Безперервність освіти дітей в умовах ЗВО. Досвід Полтавської політехніки», під час якого команда однодумців Полтавської політехніки презентувала успішні кейси дільності першого в Україні Центру освіти та піклування про дітей дошкільного віку Mr.Leader, що функціонує на базі провідного закладу вищої освіти.

Науково – освітній та професійний івент об’єднав навколо питань раннього розвитку та освіти дітей Народних депутатів України, очільників територіальних громад, практичних працівників закладів дошкільної освіти, які прагнуть перейняти набутий досвід застосування унікальних методик навчання та виховання маленьких лідерів. Змішаний формат не завадив присутнім отримати безліч корисної інформації та послухати виступи людей, які сміливо можуть вважати себе експертами у сфері дошкільної освіти та охоче діляться власними напрацюваннями.

У заході взяли участь Народний депутат України, голова підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Володимир Воронов, керівниця Центру раннього розвитку дитини та дошкільної освіти Інституту проблем виховання НАПН України Ольга Рейпольська, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко, заступниця директора Департаменту освіти Полтавської міської ради Леся Марталішвілі, депутат Полтавської обласної ради, голова постійної комісії з питань освіти, науки та культури Полтавської обласної ради Олег Діденко та очільники відділів освіти об’єднаних територіальних громад Полтавської області.

Учасників воркшопу привітав ректор Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко, який наголосив на важливості обміну успішними кейсами імплементації інноваційних дитячих садочків – Центрів освіти та піклування про дітей дошкільного віку у діяльність закладів вищої освіти.

Під час заходу очільник університету презентував ефективні кейси діяльності Центру освіти та піклування, зосередивши увагу на двох ключових меседжах – створенні безпекових умов та унікальності застосовуваних у навчанні та вихованні маленьких лідерів освітніх методик.

«Полтавська політехніка як багатопрофільний класичний університет має у своїй структурі факультет філології, психології та педагогіки, де здійснюється практична підготовка фахівців за спеціальностями 012 «Дошкільна освіта» та 053 «Психологія». Хочу зазначити, що наш Центр освіти та піклування про дітей дошкільного віку став потужною науково – освітньою лабораторією, де студенти можуть на практиці опрацьовувати різні методичні та інноваційні кейси, а унікальні методики та програми, за якими навчаються маленькі вихованці, отримали схвальні відгуки батьків.

Зауважу, що секрет нашого успіху простий - від ідеї відкриття такого Центру на базі Полтавської політехніки до успішної реалізації пілотного проєкту – всього 5 кроків та 2 місяці сумлінної роботи усієї команди університету!

Щиро вдячний Народному депутату України, голові підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, автору освітнього бренду Mr Leader Володимиру Воронову за виявлену довіру до університету взяти участь у пілотному освітньому проєкті виховання нового покоління цілеспрямованих лідерів, починаючи з трьох років.

Про успішність дільності Центру скажу мовою чисел, які стануть переконливим аргументом не зупинятися на досягнутому – за 8 місяців роботи нашого Центру кількість вихованців зросла з 8 до 25 і кількість бажаючих продовжує збільшуватися!

Приємно тішить декілька разів повторена колегами теза – коли дитина каже, що йде до університету, це означає, що університет має що дати трирічній дитині», - наголосив Володимир Онищенко.

Корисними практичними порадами у сфері безперервності освіти поділилася керівниця Центру раннього розвитку дитини та дошкільної освіти Інституту проблем виховання Національної академії педагогічних наук України Ольга Рейпольська, яка представила доповідь «Сучасний заклад дошкільної освіти: дорожня карта впровадження», наголосивши на доступності та легкості застосування апробованих освітніх програм Центру освіти та піклування. А переглянуті учасниками відеоматеріали щодо використання різними закладами дошкільної освіти унікальних авторських методик засвідчили широкі можливості для раннього розвитку малюків на базі Центру освіти та піклування про дітей дошкільного віку Mr Leader Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

У рамках заходу завідувачка Центру освіти та піклування про дітей дошкільного віку, практичний психолог Полтавської політехніки, доктор філософії Євгенія Хоменко виступила з доповіддю «Успішна реалізація системи Mr.Leader у «Центрі освіти та піклування про дітей дошкільного віку», де поділилася важливими меседжами співпраці університет – партнери - батьки – садочок. Варто відзначити, що ключовими практичними кейсами стали створення комфортних безпекових умов та освітнього середовища, яке сприяє успішному навчанню та розвитку креативних здібностей малюків.

Про формування професійної компетенції майбутніх вихователів у Центрі освіти та піклування про дітей дошкільного віку розповіла у своєму структурованому виступі кандидатка психологічних наук, доцентка кафедри психології та педагогіки Леся Клевака, а кандидатка юридичних наук, доцентка кафедри публічного управління, адміністрування та права Олена Скрильник поділилася точкою зору батьків вихованців інноваційного Центру, презентувавши доповідь «Інноваційна система Mr.Leader очима батьків вихованців».

По завершенню воркшопу учасники поділилися отриманими враженнями, наголосивши на важливості дотримання безпекових умов та ефективності навчання малюків за запропонованими авторськими методиками.

Окремо відзначимо, що вперше на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» для вихованців Центру було апробовано унікальну методику тестування, яка допомагає визначити майбутню освітню траєкторію кожного вихованця.

«Щиро вдячний нашим стратегічним партнерам за всебічну підтримку та сприяння освітнім ініціативам, за позитивну мотивацію у сфері динамічного розвитку університету.

Окрема подяка колегам за високу оцінку роботи усієї команди Полтавської політехніки, адже навчають не стіни, навчають люди!

Готові ділитися набутим досвідом та запозичувати кращі європейські практики, виховуючи справжніх лідерів нової незалежної та процвітаючої України!», - прокоментував ректор Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко.

Нещодавно під час круглого столу на базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника ректор Полтавської політехніки Володимир Онищенко презентував успішні кейси діяльності Центру освіти і піклування про дітей дошкільного віку Mr.Leader.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»