2024-10-24

На базі Полтавської політехніки відбувся Східноукраїнський форум Рад ВПО

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» став місцем проведення масштабного Східноукраїнського форуму Рад внутрішньо переміщених осіб (ВПО), який відбувся 17-18 жовтня 2024 року. Учасники форуму обговорювали державні й місцеві політики підтримки ВПО, механізми вирішення актуальних питань та вплив Ради ВПО на життя вимушених переселенців.

На базі Полтавської політехніки відбувся Східноукраїнський форум Рад ВПО

Форму став комунікаційною платформою для налагодження подальшої роботи Конгресу Рад ВПО. У роботі форуму взяли участь представники та представниці Рад внутрішньо переміщених осіб Полтавської, Запорізької, Харківської, Дніпропетровської, Луганської та Донецької областей. Учасники обговорили державні та місцеві політики підтримки внутрішньо переміщених осіб, механізми розв’язання проблемних питань, роль та вплив Рад ВПО, зайнятість як передумову успішної інтеграції в суспільство, створення фондів соціального і тимчасового житла, досвід у подоланні сучасних викликів.

Участь у заході взяли ключові спікери: Ірина Верещук - заступниця Керівника Офісу Президента України, Федеріко Серсале - голова саб-офісу Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Дніпрі, Валерія Вершиніна - виконавча директорка благодійної організації «Благодійний фонд «Стабілізейшен Суппорт Сервісез», Філіп Пронін - начальник Полтавської обласної військової адміністрації, Катерина Ямщикова - секретар Полтавської міської ради, Володимир Онищенко - ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Варто відзначити, що Полтавська область як потужний волонтерський та гуманітарний осередок стала першим регіоном, який відвідала з робочим візитом Ірина Верещук на посаді заступниці Керівника Офісу Президента України – вона прагне активними діями підтримати та імплементувати пілотні програми у сфері підтримки вимушено переміщених осіб.

У своєму зверненні до учасників Східноукраїнського форуму Рад внутрішньо переміщених осіб Ірина Верещук передала слова вітання від Президента України Володимира Зеленського, Офісу Президента України і висловила слова щирої вдячності керівництву Полтавської ОВА за всі спільні зусилля і дії, зроблені для наших співгромадян на теренах Полтавської області.

Окрему подяку спікерка висловила колективу Полтавської політехніки, високо відзначивши його потужність та стійкість на волонтерському фронті, та Валерії Вершиніній за відмінну організацію форуму.

Під час першої дискусійної панелі «Державна політика підтримки та захисту внутрішньо переміщених осіб. Ради ВПО як механізми реагування на проблеми» заступниця Керівника Офісу Президента України Ірина Верещук, виконавча директорка благодійної організації «Благодійний фонд «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» Валерія Вершиніна, начальник Полтавської обласної військової адміністрації Філіп Пронін, секретар Полтавської міської ради Катерина Ямщикова, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області Владислав Носенко, заступник начальника Донецької обласної військової адміністрації Олександр Шевченко та заступник начальника Запорізької обласної військової адміністрації Євген Мироненко презентували ефективні інструменти роботи з родинами ВПО на території Полтавської, Запорізької та Донецької областей.

Особливий інтерес присутніх викликали відповіді урядовців, представників Полтавської обласної військової адміністрації, органів місцевого самоврядування, зокрема Департаментів соціального захисту, благодійного фонду «Стабілізейшн Суппорт Сервісез», Рад ВПО при обласних та районних військових адміністраціях, громадського сектору та самих переселенців на запитання як допомогти переселенцям налагодити життя у нових громадах, яка ситуація з житлом та працевлаштуванням ВПО у регіонах, як взаємодія Рад ВПО і місцевої влади може допомогти громадам на місцях.

У рамках наступних дискусій «Програми підтримки та захисту внутрішньо переміщених осіб на місцевому рівні. Роль та вплив Рад ВПО на їх формування та реалізацію», «Сприяння зайнятості ВПО як передумова їх успішної інтеграції в громадах», «Забезпечення внутрішньо переміщених осіб житлом, створення фондів тимчасового житла для ВПО», воркшопів у форматі світового кафе учасники обговорили дієві механізми забезпечення реалізації прав ВПО на національному і регіональному рівнях, зокрема у сфері працевлаштування.

За словами самих учасників, такі івенти та мотиваційні зустрічі необхідні задля того, щоб обговорити нагальні проблеми, віднайти способи їхнього розв’язання, а також окреслити дорожню карту подальшої інтеграції внутрішньо переміщених осіб до нових громад.

Раніше на базі Полтавської політехніки відкрили Міжнародний тренінговий центр з економічної безпеки та фінансових розслідувань.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»