2021-08-28

Нацгвардійці вшанували загиблих захисників Дмитра Коряка і Максима Хітайлова

До Дня пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, за суверенітет і територіальну цілісність України солдати військової частини 3052 Національної гвардії України поклали квіти до меморіальних дошок загиблим захисникам.

Нацгвардійці вшанували загиблих захисників Дмитра Коряка і Максима Хітайлова

Військовослужбовці Національної гвардії України завітали до Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», щоб вшанувати пам'ять загиблих воїнів – студенту Максиму Хітайлову і випускнику Дмитру Коряку.

«Ми відвідуємо всі меморіальні місця постійно і особливо до пам’ятних дат. За нашою військовою частиною закріплені 5 меморіальних дошок у Полтаві. Окрім вшанування, ми наглядаємо за їх станом і якщо є пошкодження чи необхідні оновлення – доповідаємо про це. Безпосередньо у нашій військовій частині є куточок, присвячений пам’яті захисників, зокрема розміщені портрети цих воїнів. У Полтавській політехніці дошки в найкращому стані і під охороною», – прокоментувала старший солдат Радько.

Щороку загиблого захисника Дмитра Коряка вшановують покладанням квітів на Алеї Слави на міському цвинтарі та до меморіальної дошки, яку було відкрито 15 липня 2015 року на фасаді Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Випускника  також вшановують в університеті у пам’ятні дні. Президент України нагородив Дмитра Коряка орденом «За мужність» III ступеня (посмертно), рішенням Полтавської обласної ради нагороджений відзнакою «За вірність народу України» І ступеня (посмертно), Нагороджений почесним знаком «Маріуполь. Відстояли – Перемогли» (посмертно). Рішенням Миргородської міської Ради Полтавської області №6 від 17 березня 2017 року присвоєно звання «Почесний громадянин міста Миргорода» (посмертно). На честь захисника названі вулиці у м. Полтава та м. Карлівка, а також Миргородській спеціалізованій школі I-III ступенів № 5 присвоєно його ім'я.

Меморіальну дошку студенту Максиму Хітайлову відкрито у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» 25 серпня 2020 року. Президент України Володимир Зеленський нагородив студента Максима Хітайлова орденом «За мужність» ІІІ ступеня посмертно.

Імена і життєписи обох Героїв занесені до Книги пам’яті, яка зберігається у Народному музеї історії Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

У меморіальний день приспускається Державний Прапор України, а о 10:00 буде оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання на вшанування пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»