2024-04-06

Науковиця політехніки представила напрямки підготовки фахівців у рамках марафону від Харківського ІТ-кластеру

Викладачі Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки Полтавської політехніки взяли участь у масштабному профорієнтаційному івенті, організованому Харківським ІТ-кластером. До заходу долучилося 12 українських IT-університетів, що продемонстрували широкі освітні можливості цьогорічним випускникам, які цікавляться IT-професіями і планують вступати до вищих навчальних закладів у 2024 році.

Науковиця політехніки представила напрямки підготовки фахівців у рамках марафону від Харківського ІТ-кластеру

6 квітня науково -педагогічні працівники та студенти Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» долучилися до марафону IT-університетів, організованого громадською організацією Kharkiv IT-Cluster. У марафоні взяло участь 12 університетів, які здійснюють підготовку студентів IT-професій.

Полтавську політехніку на заході представила заступниця директора Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки, кандидатка економічних наук, доцентка кафедри комп’ютерних та інформаційних технологій і систем Ксенія Вергал. Спікерка розповіла абітурієнтам про переваги навчання у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – сучасному, інноваційному закладі вищої освіти класичного типу, який має 205-річну історію освітніх традицій.

Варто відзначити, що багатовекторність практичної підготовки фахівців у Полтавській політехніці приємно вражає – в університеті успішно здійснюється навчання за наступними спеціальностями та освітніми програмами першого (бакалаврського) рівня вищої освіти:

  • 122 Комп’ютерні науки (ОП «Комп’ютерні науки»);
  • 123 Комп’ютерна інженерія (ОП «Комп’ютерна інженерія»);
  • 125 Кібербезпека та захист інформації (ОП «Кібербезпека»);
  • 141 Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка (ОП «Електромеханічні системи автоматизації та електропривод» та ОП «Відновлювальна електроенергетика та енергопостачання електричного транспорту»);
  • 172 Електронні комунікації та радіотехніка (ОП «Телекомунікації та радіотехніка»);
  • 174 Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка (ОП «Робототехніка та автоматизовані системи керування»)
  • 072 Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок (ОП ІТ-фінанси»);
  • 051 Економіка (ОП «Економічна кібернетика та аналітична економіка»).

Особливу увагу науковиця приділила огляду матеріально-технічної бази Полтавської політехніки, можливостями якої користуються студенти спеціальностей, пов’язаних з IT -сферою – сучасні навчальні аудиторії, комп’ютерні класи, оснащені обладнанням відомих світових брендів, таких як Apple, Asus, Lenovo, Dell, HP, тренінгові центри та інноваційні освітні лабораторії Siemens, CyberRoboLab та Apple Digital Lab. Завдяки сучасній техніці в аудиторіях, які за дизайном відтворюють офіси провідних IT-компаній, студенти політехніки опановують сучасні мови програмування, мережеві технології та технології передачі даних.

Для забезпечення практичних навичок роботи в університеті функціонує аудиторія мережевої академії Cisco, обладнана необхідним мережевим та телекомунікаційним обладнанням. Під керівництвом сертифікованого інструктора студенти мають можливість отримати ґрунтовні знання щодо сучасних мережевих інформаційних технологій та за результатами навчання отримати сертифікат міжнародного зразка, який визнається більш ніж в 150 країнах світу та є найпрестижнішим в ІТ-галузі.

Окрім необхідної теоретичної та практичної підготовки, студенти залучаються до міжнародних проєктів університету - USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України», Erasmus+, Jean Monnet «Європейський досвід інформаційної безпеки та систем захисту інформації в сучасних умовах масштабних кібератак», «Забезпечення екологічної, економічної та інформаційної безпеки: досвід ЄС для України» тощо. Студенти мають можливість взяти участь у програмах міжнародної академічної мобільності, навчаючись семестр за грантовою підтримкою в одному із європейських закладів вищої освіти – партнерів Полтавської політехніки,серед яких провідні університети Австрії, Німеччини, Польщі, Румунії, Литви, Фінляндії, Нідерландів тощо.

Важливим аспектом діяльності багатопрофільного класичного університету є постійна дієва співпраця з бізнесом, під час якої на практиці реалізується діалог освіти, науки та бізнесу.

Завдячуючи тісній співпраці з роботодавцями, студенти мають можливість отримувати іменні стипендії, зокрема, нещодавно студент освітньої програми «Комп’ютерні науки» отримав стипендію від Укрнафти. Партнери університету – компанії NixSolution, Epam, SoftServe, CHI Software, Siemens, Festo, ПАТ «Полтаваобленерго», ПАТ «Електромотор», ТОВ «ЛЮМОС ЮКРЕЙН», Полтавський ГЗК «FERREXPO», ПрАТ «Нафтогазвидобування», Konsort тощо залучають студентів під час навчання до безкоштовного проходження краш-курсів, інтернатур, практик, постійно проводять для студентів відкриті лекції, майстер-класи, практичні тренінги та екскурсії власними локаціями.

Якість отриманої ІТ- освіти підтверджують випускники Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки, зокрема випускник спеціальності «Комп’ютерна інженерія» Полтавської політехніки Олексій Михайліченко розробив доступний наземний дрон, який можуть самостійно виготовити люди без інженерної чи комп’ютерної вищої освіти.

Учасники заходу виявили великий інтерес до вагомих здобутків та істотних переваг університету, тому спікерка отримала безліч актуальних питань, на які присутні отримали вичерпні кваліфіковані відповіді. На завершення виступу Ксенія Вергал запросила на кампус-тур до Полтавської політехніки, де відіміннно поєднуться вірність багаторічним освітнім традиціям та інноваційність розвитку потужного флагмана вищої освіти Полтавського регіону та України.

Нещодавно студенти ІТ-спеціальностей взяли участь у хакатоні, присвяченому запобіганню гендерно зумовленому насильству, а також на прикладі відомої ІТ-компанії майбутні фахівці дізналися як ефективно побудувати власний бізнес.

Раніше головний виконавчий директор компанії ProArea розповів студентам про принципи розробки ефективних застосунків, а науковиці Полтавської політехніки успішно вдосконалили навички володіння алгоритмами Data Science, пройшовши курси від ІТ-компанії Grid Dynamics та Харківського ІТ-кластеру.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»