2024-02-23

«Проєктування мобільних додатків»: головний виконавчий директор компанії ProArea розповів студентам про принципи розробки ефективних застосунків

Головний виконавчий директор компанії ProArea Богдан Аксьоненко прочитав онлайн-лекцію «Проєктування мобільних додатків» для студентів Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки Полтавської політехніки. Під час організованого за підтримки Харківського ІТ-кластеру івенту учасники обговорили принципи розробки, архітектуру мобільних додатків, проаналізували поняття «тонкого клієнта» та дізналися про особливості розробки комерційних ІТ-проєктів.

«Проєктування мобільних додатків»: головний виконавчий директор компанії ProArea розповів студентам про принципи розробки ефективних застосунків

У рамках підписаного Меморандуму про науково-освітню співпрацю та партнерство між Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Харківським ІТ-кластером  на базі Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки Полтавської політехніки відбувся практико - орієнтований івент – для майбутніх професіоналів ІТ-сфери відкриту гостьову лекцію «Проєктування мобільних додатків» прочитав головний виконавчий директор компанії ProArea Богдан Аксьоненко. Науково-освітню подію присвятили обговоренню надзвичайно важливих аспектів, а саме принципів розробки, архітектури мобільних додатків, які можуть бути корисними у щоденній професійній діяльності.

За словами учасників, у сучасному світі, де смартфони та планшети стали невід’ємною частиною нашого повсякденного життя, мобільні додатки відіграють величезну роль та забезпечують кожному з наших співгромадян зручний доступ до широкого спектру інформаційних послуг – від спілкування та розваг до управління особистими фінансами. Така важливість і актуальність мобільних застосунків зробила професію мобільного розробника однією з найпопулярніших професій у сфері інформаційних технологій. Студентам було цікаво дізнатися про специфіку даної професії, молоді люди детальніше дізналися про те як створювати функціональні та візуально привабливі застосунки, спільно зі спікером обговорили які інструменти для цього слід застосовувати та як ефективно проєктувати мобільні додатки.

Під час лекції студентська молодь поглибила знання про нюанси такого поняття як «тонкий клієнт» - компактного і безшумного комп'ютера без жорсткого диска (і без вентиляторів), завантаження основної операційної системи  якого відбувається на сервері. Всі призначені для користувача програми виконуються на термінальному сервері (сервері додатків). Оскільки все обчислювальне навантаження лягає на сервер, то тонкий клієнт має мінімальну апаратну конфігурацію, без шкоди продуктивності. Тонкі клієнти застосовуються в організаціях, де більшість користувачів використовують комп'ютери для виконання однотипних завдань: робота з базами даних, інформаційні каталоги, робота з web-браузерами (магазини, аптеки, бібліотеки, школи, університети, лікарні, готелі, супермаркети), робота як банківських терміналів тощо. А також майбутні професіонали дізналися про особливості розробки комерційних ІТ – проєктів, дана тематика викликала жваве обговорення та особливий інтерес у присутніх.

За словами заступниці директора Навчально - наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», кандидатки економічних наук, доцентки Ксенії Вергал, даний івент став черговим яскравим маркером важливості проведення відкритих гостьових лекцій, оскільки вони є не лише інструментом підвищення якості освітньої підготовки студентів, а й надають унікальну можливість отримати практичні знання від потенційних роботодавців, які мають безцінний практичний досвід у ІТ – сфері.

«У контексті неперервного вдосконалення освітніх програм та поглиблення практичних навичок майбутніх професіоналів, такі лекції, безсумнівно, відіграють ключову роль, адже якісне проєктування освітніх програм є запорукою їхнього ефективного функціонування. Професійний рівень лектора, його десятирічний досвід у даній сфері та актуальність розробки програмного забезпечення для смартфонів стимулюють студентів до розробки власних інноваційних проєктів, що сприятиме їхньому подальшому професійному зростанню та реалізації на сучасному ринку праці», - наголосила науковиця.

Науково – педагогічні працівники та студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» висловлюють слова щирої вдячності Харківському ІТ – кластеру та CEO компанії ProArea Богдану Аксьоненку за всебічне сприяння в організації та проведенні професійно орієнтованого івенту.

Відкриваючи широкі освітні можливості для студентської молоді, Полтавська політехніка системно продовжує плідну співпрацю з провідними фахівцями та компаніями ІТ – галузі з метою забезпечення найвищого рівня освітнього процесу в багатопрофільному класичному університеті нашої країни.

Нагадаємо, в університеті впроваджується проєкт дуальної освіти з компанією SoftServe, а науковиці Полтавської політехніки успішно вдосконалили навички володіння алгоритмами Data Science, пройшовши курси від ІТ-компанії Grid Dynamics та Харківського ІТ-кластеру.

Нещодавно директор Навігаційно-геодезичного центру поділився зі студентами ефективними кейсами автоматизації геодезичних робіт, науковиці політехніки успішно пройшли стажування на базі аутсорсингової компанії, а здобувачі і викладачі нафтогазового профілю отримали можливість навчатися у новому тренінг-центрі Wellsite Digital.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»