2021-05-18

Науковиці-архітекторки презентували іноземним колегам інноваційний підхід у формуванні міських просторів

Науковиці ННІ архітектури, будівництва та землеустрою – Наталія Новосельчук та Людмила Шевченко презентували новаторські наукові дослідження на Міжнародній науково-практичній конференції «Архітектура у часі та просторі». Науковці з України, Польщі, Казахстану, Росії та Білорусі обговорили актуальні проблеми мобільності, архітектурні інновації, збереження ідентичності та розвиток сучасних постіндустріальних міст.

Науковиці-архітекторки презентували іноземним колегам інноваційний підхід у формуванні міських просторів

На базі Білоруського національного технічного університету відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Архітектура у часі та просторі» за підтримки Міністерства освіти Республіки Білорусь, Міністерства архітектури і будівництва Республіки Білорусь. Зважаючи на карантинні обмеження, спричинені всесвітньою пандемією COVID-19, наукову подію другий рік поспіль провели у онлайн - форматі.

Провідні архітектори, науковці та викладачі з України, Польщі, Казахстану, Росії разом з білоруськими колегами поділились інноваційним досвідом щодо актуальних проблем в архітектурі та її розвитку. Робочі мови конференції – російська, білоруська, англійська та польська.

Доповіді учасників розкривали наступні напрямки:

  • стійкий розвиток міст;
  • мобільність у сучасному місті;
  • нові матеріали та технології;
  • архітектурні інновації;
  • проблеми трансформації постіндустріальних міст;
  • збереження ідентичності та історико-культурної спадщини.

До наукової дискусії активно долучилися викладачі Полтавської політехніки. Науково-педагогічні працівники Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – кандидат архітектури, доцент кафедри архітектури будівель та дизайну Наталія Новосельчук та кандидат архітектури, доцент кафедри архітектури будівель та дизайну Людмила Шевченко презентували спільну доповідь «Re-using як інноваційний підхід у формуванні міських просторів».

Науковиці ознайомили білоруських колег з особливостями формування міського середовища та сучасними тенденціями у міському дизайні, основаному на повторному використанні матеріалів, з візуальними стратегіями та прийомами у створенні арт-об’єктів та інсталяцій у контексті вторинного використання матеріалів та представили український досвід з досліджуваної проблематики.

Онлайн-виступи науковиць високо оцінили іноземні архітектори та науковці, адже обрана тематика наукових досліджень спрямована на вирішення найактуальнішої проблеми – повторного використання матеріалів архітектурними та дизайнерськими засобами при формуванні сучасних міських просторів, а також звернення уваги людства до екологічних проблем і виваженого ставлення до питання утилізації відходів та збереження навколишнього середовища.

Науковці провідних профільних закладів вищої освіти, зокрема Краківського технологічного університету, Берлінського технічного університету, Науково-дослідного інституту «Вищої школи економіки», Нижегородського державного архітектурно-будівельного університету долучилися до жвавої наукової дискусії.

«Упровадження крафтових малих архітектурних форм та креативних ідей з повторно використаних матеріалів – це результат оновлення художньо-естетичних якостей міського середовища. Цей процес стає цікавим, новаторським та дає можливість створювати нові форми, квартали, райони, парки, зони відпочинку, нові стильові напрямки в дизайні. Разом з тим – формує у споживача культуру поводження з різними відходами. Сподіваємося, що наші напрацювання стануть в нагоді науковцям та фахівцям-практикам», – прокоментували науковиці.

Минулого року науковці Полтавської політехніки презентували в Білорусі формування архітектурного середовища на прикладі українських міст.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»