2024-05-31

Науковиця політехніки взяла участь у Форумі Асоціації юридичних клінік України

Асистентка кафедри публічного управління, адміністрування та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Валерія Шульга взяла участь у щорічному Форумі Асоціації юридичних клінік України. Науковиця поділилася напрацюваннями Юридичної клініки Полтавської політехніки та спільно з колегами підвела підсумки проєктної діяльності Асоціації юридичних клінік України за 2023 рік.

Науковиця політехніки взяла участь у Форумі Асоціації юридичних клінік України

31 травня 2024 року асистентка кафедри публічного управління, адміністрування та права Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Валерія Шульга від імені Юридичної клініки Полтавської політехніки взяла участь у щорічному Форумі Асоціації юридичних клінік України.

«Особисто для мене Форум Асоціації юридичних клінік України - це дружні зустрічі давніх колег та нові знайомства, публічні виступи про важливі для професійної спільноти проблеми та обмін власним досвідом. Це унікальна можливість для підведення певних підсумків та роздумів над планами на майбутнє. Сама атмосфера старовинного будинку Галшки Гулевичівни, де нині розташований Музей НаУКМА, надихає на нові вагомі звершення. Отримала безліч приємних емоцій, позитивної мотивації задля подальшої ефективної роботи, а отримані знання неодмінно використаю у своїй науковій та освітній діяльності», - прокоментувала науковиця Полтавської політехніки Валерія Шульга.

У Форумі взяли участь представники/ці 40 юридичних клінік, 5 з яких – кандидати на вступ до Асоціації юридичних клінік України, а також партнери Асоціації – представники Інституту Руаля Валенберга, Програми USAID «Справедливість для всіх», Координатора проєктів ОБСЄ, мережі Центрів надання безоплатної правничої допомоги, Уповноваженого з захисту державної мови, Української фундації правової допомоги, Фундації інституційного розвитку, Освітнього дому прав людини у Чернігові.

У рамках Форуму Правління Асоціації юридичних клінік України прозвітувало про діяльність Асоціації за 2023 рік, згадавши про всі досягнення та успішно реалізовані за цей рік проєкти: події для студентів: міжнародне стажування UP; Хакатон Sytreet Law; Антикорупційний квест та Антикор кемп; україномовний турнір з консультування клієнтів та англомовна Олімпіада з консультування клієнтів; навчання кураторів Юридичних клінік; аналітичні дослідження; мережування та співпраця у різних форматах та на різних рівнях; розширення партнерств – як в межах України, так і міжнародних; активізація наукового напряму в межах юридичного клінічного руху тощо.

Звіт для Асоціації юридичних клінік України – це не формальність, а можливість згадати скільки грандіозних та захоплюючих проєктів було реалізовано та чудова нагода підтвердити собі і світу навколо: юридична клінічна спільнота – потужна сила.
Під час роботи в групах представники Юридичних клінік разом з партнерами напрацювали низку нестандартних ідей як підсилити Юридичні клініки у їхній місії, цілком ймовірно, що багато з них невдовзі почнуть впроваджувати.

Під час Форуму АЮКУ відбулося голосування за прийняття нових членів. За його результатами до Асоціації юридичних клінік України вступили 5 юридичних клінік: Юридична клініка «Правозахист» Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського, Юридична клініка Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського, Юридична клініка «Правовий захист» Донецького державного університету внутрішніх справ, Юридична клініка «PRO BONO» Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», Юридична клініка Вищого навчального закладу «Університет економіки та права «КРОК».

За словами членів Правління АЮКУ, кожен новий член Асоціації – це нові ідеї, новий досвід та новий поштовх до вдосконалення.

Голова Асоціації юридичних клінік України Юлія Ломжець відзначила, що діяльність Юридичних клінік потроху виходить на рівень до повномасштабного вторгнення: сьогодні свої дані до Реєстру подали 60 юрклінік, які надають правові консультації, представляють клієнтів у суді, займаються правопросвітою, поєднуючи соціальну функцію та місію практичної підготовки студентів.

Відзначимо, Асоціація юридичних клінік України — громадське об’єднання, діяльність якого спрямована на розвиток юридичної клінічної освіти та розбудову мережі юридичних клінік.

Нагадаємо, минулого року Юридична клініка Полтавської політехніки набула членства в Асоціації юридичних клінік України.

Нещодавно науковці та фахівці-практики обговорили правові аспекти публічного управління в контексті цифрової трансформації, науковиці політехніки дізналися про особливості міжпарламентської дипломатії, обговоривши приклади співробітництва в зовнішній політиці України, представники політехніки взяли участь в Українському Жіночому Конгресі, взяли участь у презентації програм міжрегіонального співробітництва ЄС Interreg Europe та URBACT.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»