2021-06-25

Науковці-будівельники презентували на Лісабонському симпозіумі унікальні напрацювання в галузі керамзитобетонних конструкцій

Доцент кафедри Будівельних конструкцій Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою Ольга Гарькава представила результати наукової роботи авторського колективу Полтавської політехніки у сфері дослідження відповідності залізобетонних конструкцій вимогам нормальної експлуатації під час триденного Міжнародного fib симпозіуму Concrete Structures: New Trends for Eco-Efficiency and Performance, що проходив у Лісабоні.

Науковці-будівельники презентували на Лісабонському симпозіумі унікальні напрацювання в галузі керамзитобетонних конструкцій

Упродовж 14-16 червня у Лісабоні проходив триденний Міжнародний симпозіум Concrete Structures: New Trends for Eco-Efficiency and Performance, організований Міжнародною федерацією конструкційного бетону. До активного обговорення проблем будівельної галузі та налагодження конструктивного діалогу з провідними будівельними компаніями світу долучилися науковці та фахівці-практики з 52 країн світу, які представили власні унікальні напрацювання аспектів проєктування керамзитобетонних конструкцій. Через карантинні обмеження, спричинені всесвітньою пандемією COVID-19, масштабна наукова подія пройшла у онлайн-форматі. Навколо розглянутих питань точилася жвава дискусія, а презентаційні матеріали дозволяли присутнім візуалізувати обговорювану наукову проблематику.

Доцент кафедри будівельних конструкцій, кандидат технічних наук Ольга Гарькава презентувала на симпозіумі результати наукової роботи авторського колективу-науковців кафедри будівельних конструкцій Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»: доктора технічних наук, професора Андрія Павлікова, кандидата технічних наук, доцента Ольги Гарькавої, кандидата технічних наук, доцента Наталії Пінчук, аспірантів Юлії Усенко та Богдана Бариляка.

У науковій доповіді «Determination of the crack formation moment in expanded clay concrete members during their biaxial deformation» науковиця Полтавської політехніки поділилася напрацюваннями у галузі підвищення тріщиностійкості керамзитобетонних конструкцій і обговорила з присутніми актуальні проблеми їх використання.

«На сьогодні питання підвищення опору теплопровідності зовнішніх огороджень є одним з ключових при виборі матеріалів та конструкцій для нового будівництва. Серед матеріалів, котрі використовуються в будівельній галузі для розв’язання цієї задачі, з-поміж інших, можна виділити керамзитобетон, котрий поєднує у собі якості значної міцності та досить високого опору теплопровідності. Використання цього матеріалу є привабливим, зважаючи на його низьку вартість. Для великопанельного будівництва даний матеріал може бути широко застосованим у конструкціях тришарових стінових панелей як заповнювач. Разом з тим, досліджень міцнісних та деформативних властивостей керамзитобетону на сьогодні обмаль, особливо ця наукова «прогалина» стосується досліджень, проведених за граничними станами другої групи.

Крім того, визначення моменту тріщиноутворення для конструкцій із керамзитобетону є актуальною задачею з точки зору забезпечення експлуатаційних якостей розглянутих будівельних конструкцій, зокрема їхньої низької теплопровідності. Ця задача ускладнюється тим, що керамзитобетонні панелі, зазвичай, зазнають складного деформування, тобто працюють в умовах косого згину. Для вирішення проблеми визначення моменту тріщиноутворення косозігнутих керамзитобетонних елементів розроблено розрахунковий апарат, який приведений до рівня інженерного застосування. Отримано закон зміни значень коефіцієнта, котрий враховує непружні властивості стиснутого керамзитобетону залежно від рівня завантаження та кута нахилу його дії. Апробацію розробленої методики провели шляхом порівняння результатів розрахунків з експериментальними даними для косозігнутих керамзитозалізобетонних балок», – розповіла учасниця симпозіуму.

Під час роботи симпозіуму українські та європейські науковці взяли активну участь в обговоренні існуючих проблем у галузі теорії залізобетону та її використанні в практиці.

«Участь у симпозіумах fib (Міжнародної федерації конструкційного бетону) – це завжди цікава та важлива подія в науковому житті кафедри будівельних конструкцій Полтавської політехніки. Під час масштабного наукового заходу викладачі отримали багато нових вражень та корисних знань про сучасний стан, розвиток залізобетонних конструкцій в усьому світі, дізналися про інноваційні підходи, застосовані в спорудженні найвищої будівлі у світі Jeddah Tower та обмінялися досвідом розв’язання нагальних задач у проєктуванні залізобетонних конструкцій», – поділилася враженнями співавторка наукового дослідження Ольга Гарькава. Раніше науковиця представляла полтавський досвід будівництва доступного житла на міжнародній конференції у Мадриді, Шанхаї, Парижі, Кракові.

Минулого року науковці та аспіранти ННІ архітектури, будівництва та землеустрою представили свої дослідження на 13 -му Міжнародному PhD – симпозіумі з цивільної інженерії, а кафедра з унікальною науковою школою відзначила 60 -річчя.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»