2021-10-11

Науковці і підприємці обговорили особливості управління туристичною індустрією у сучасних умовах

Упродовж 7-8 жовтня у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася VІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Управління туристичною індустрією: методологія і практика», під час якої науковці та представники туристичної індустрії обговорили особливості процесу управління бізнесом в умовах сучасного ринку та розробили практичні рекомендації щодо підвищення ефективності діяльності суб’єктів господарювання у туристичній сфері.

Науковці і підприємці обговорили особливості управління туристичною індустрією у сучасних умовах

Упродовж 7-8 жовтня на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» проходила VІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Управління туристичною індустрією: методологія і практика», організована науково-педагогічними працівниками кафедри міжнародних економічних відносин та туризму Полтавської політехніки. До участі в роботі конференції, презентацій цікавих наукових виступів активно долучилися провідні фахівці-практики та вчені з України, Латвії, Польщі, Естонії, Хорватії, Азербайджану, представники органів державної влади та самоврядування різних рівнів управління. Загалом учасниками конференції стали понад 100 українських та європейських науковців та фахівців-практиків. Українську науку та туристичну індустрію представляли науково-освітні та ділові спільноти семи областей нашої країни.

Учасників міжнародної конференції привітали: Анте Ронцевіч (Ante Roncevich), PhD, завідувач кафедри економіки бізнесу, Університет «North» (Хорватія), Ельшад Мамедов, д.е.н., професор, Університет Одлар Юрду (Азербайджан), Володимир Вайнгорт, д.е.н., член правління консалтингового центру «Кардис» (Естонія), Вікторія Рященко, д.е.н., професор, Університет ISMA (Латвія), Ірина Магалецька, керівник відділу навчання Reikartz Hotel Group, Олена Сущенко, д.е.н., професор, завідувач кафедрою туризму Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця, Володимир Великоокий, д.і.н., професор, декан факультету туризму Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Лілія Федорченко, заступник начальниці управління Департаменту культури і туризму Полтавської ОДА, Валентина Вождаєнко, начальниця відділу інновацій та розвитку Полтавської торгово-промислової палати, Олена Романенко, керівниця туристичної агенції «TUI Дніпро», сo-founder проектів Poltava Open та Ukraine Open, Віталій Павлов, начальник відділу туризму та культурної спадщини Управління культури виконавчого комітету Полтавської міської ради, Світлана Хлопоніна, директорка Полтавської філії ПрАТ «КИЙ АВІА», Катерина Бабіч, заступниця директора з розвитку та утримання Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського, Аліна Пономаренко, хелперка Полтавського центру підтримки підприємців «Дія Бізнес».

Від імені науково-педагогічного та студентського колективу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» науковців та бізнесменів з різних куточків світу урочисто привітала кандидатка економічних наук, проректорка з наукової та міжнародної роботи Полтавської політехніки Світлана Сівіцька, яка відзначила вагомість синергетичного ефекту потужної тріади «наука+освіта+бізнес» в успішній кар’єрі випускників університету.

«Масштабні науково-практичні конференції, присвячені практичним актуальним питанням туристичної інфраструктури, індустрії гостинності, обміну досвідом та практичними кейсами з представниками різних європейських країн, стали невід ємною частиною науково-освітніх традицій Полтавської політехніки. У процесі ділової комунікації можемо отримати відповіді на найпоширеніші питання, поспілкуватися та презентувати міжнародний досвід у туристичній сфері. Бажаємо плідних дискусій, цікавих виступів та результативного обміну досвідом!», – побажала проректорка з наукової та міжнародної роботи Полтавської політехніки Світлана Сівіцька.

Учасники конференції працювали у шести секціях:

  • «Сучасний стан та перспективи розвитку туристичної індустрії. Сучасні підходи до підготовки фахівців спеціальності «Туризм»;
  • «Управління рекреаційними ресурсами регіону, країни, світу»;
  • «Інноваційний, інвестиційний та інформаційний менеджмент в системі сучасного туристичного підприємства»;
  • «Управління туристичною організацією як соціально-економічною системою. Кадровий менеджмент в сучасній туристичній організації»;
  • «Міжнародний туристичний менеджмент. Управління ризикозахищеністю, безпекою та конкурентоспроможністю туристичного підприємства»;
  • «Маркетинг та брендинг туристичних дестинацій».

Наукову дискусію модерувала доктор економічних наук, професор, директорка Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ірина Черниш.

«Сфера туризму виступає важливою складовою інфраструктури кожної країни. Адже туристичні підприємства і організації функціонують у тісній співпраці з іншими видами економічної діяльності, забезпечуючи підвищення зайнятості населення. Це, у свою чергу, розвиває позитивний імідж і привабливість країни як сфери підприємництва і ділової співпраці, сприяє стійкому економічному зростанню у довгостроковій перспективі, залученню іноземних інвестицій в економіку, зміцненню дохідної частини державного бюджету, покращенню платіжного балансу країни, а отже і добробуту населення.

Розгортання у глобальному масштабі пандемії коронавірусу справило негативний вплив на всі сфери життя людства. У тому числі і на успішне функціонування сфери туризму і гостинності, тому напрями конференції присвячені дослідженню та обговоренню теоретичних і практичних питань розвитку туризму та сфери гостинності, запобігання негативного впливу карантинних обмежень та подальшого забезпечення стійкості діяльності підприємств туристичної сфери», – зазначила Ірина Черниш і відзначила активну участь студентів в організації та проведенні конференції, публікації результатів наукових досліджень.

Напередодні конференції науково-педагогічні працівники та студенти Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Полтавської політехніки провели квест, присвячений Всесвітньому дню туризму, а минулого року у політехніці презентували новий туристичний маршрут.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»