2021-11-09

Науковці політехніки пройшли курс програмування на базі тренінгового центру компанії Siemens Ukraine

Упродовж 2-3 листопада викладачі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – Олександр Шефер та Василь Галай пройшли навчання у єдиному в Україні автоматизованому тренінг-центрі за навчальними програмами Siemens. Науковці поглибили теоретичні знання з конфігурації і програмування контролерів, експериментували та практикувалися в усуненні апаратних і програмних помилок.

Науковці політехніки пройшли курс програмування на базі тренінгового центру компанії Siemens Ukraine

У рамках Меморандуму про науково-освітню співпрацю та партнерство між Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та провідною високотехнологічною компанією Siemens викладачі Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки – доктор технічних наук, доцент, завідувач кафедри автоматики, електроніки та телекомунікацій Олександр Шефер та кандидат технічних наук, доцент завідувач кафедри автоматики, електроніки та телекомунікацій Василь Галай відвідали Навчальний центр SITRAIN Україна – єдиний в країні автоматизований Центр з проведення тренінгів за навчальними програмами компанії Siemens. Навчальний центр обладнаний сучасною промисловою технікою і дозволяє проводити спеціалізовані тренінги з урахуванням індивідуальних особливостей і технологій.

Науковці Полтавської політехніки успішно пройшли навчальний тренінг, під час якого поглибили теоретичні знання з конфігурації і програмування контролерів S7-1200 в середовищі Totally Integrated Automation Portal (TIA Portal) для SIMATIC S7-1200, яке являє собою середовище розробки для проектування з використанням SIMATIC STEP 7 Basic і SIMATIC WinCC Basic.

Слухачі отримали унікальну можливість реалізувати отримані теоретичні знання під час конфігурації апаратних компонентів та проекспериментували під час локалізації і усунення апаратних і програмних помилок в системі автоматизації SIMATIC S7-1200. Навчальний курс вела викладачка навчального центру SITRAIN в м. Київ, менторка Центру компетенцій компанії Siemens, інженер-дослідник Ганна Землянухіна.

Програма курсу включала:

  • Огляд контролерів S7-1200 та S7-1500;
  • Компоненти середовища розробки TIA Portal: SIMATIC STEP 7 Basic і WinCC Basic;
  • Принцип обробки програми системою автоматизації;
  • Бінарні операції і операції над числами в мові LAD та FBD (функціональна схема);
  • Пристрої та мережі;
  • Теги PLC;
  • Блоки даних;
  • Організаційні блоки.

Практичні вправи виконувалися з використанням навчальних стендів SIMATIC S7-1200 з сенсорною панеллю KТР600PN, програматора FieldPG або РС та моделі конвеєра.

«Практичні кейси, отримані під час тренінгу, неодмінно будуть реалізовані у Навчально-науковому центрі компанії Сіменс Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» під час on-line/off-line програмування ПЛК, функції тестування і діагностики в пакеті програмування TIA Portal.

Це дасть змогу, за рахунок покращення якості надання освітніх послуг, здобувачам вищої освіти поглибити теоретичні знання та розширити практичні навички програмування контролерів, для реалізації та контролю складних технологічних процесів різних галузей виробництва та переробки різноманітної продукції», – прокоментував доктор технічних наук, доцент, завідувач кафедри автоматики, електроніки та телекомунікацій Полтавської політехніки Олександр Шефер.

Загалом у тренінгу взяло участь 8 слухачів – по двоє представників з кожного закладу вищої освіти України, які мають обладнання від SIEMENS – Хмельницького національного університету, Харківського національного університету, Криворізького національного університету і Донецького національного технічного університету.

По завершенню навчання учасники тренінгу Олександр Шефер та Василь Галай отримали сертифікати про успішне проходження курсу «Системний курс по вивченню принципів конфігурування і програмування контролерів S7-1200 в середовищі TIA Portal».

Науковці та фахівці-практики домовилися про подальшу науково-освітню співпрацю та обговорили пріоритетні напрямки практичної підготовки фахівців у сфері автоматики, електроніки та телекомунікацій.

Раніше студенти Полтавської політехніки відвідали тренінговий центр компанії Siemens Ukraine.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»