2023-11-13

Науковці-мовознавці провели міжнародну конференцію присвячену актуальним проблемам іноземної філології та перекладознавства

До Всесвітнього дня науки в ім’я миру та розвитку і в рамках наукового форуму «SCIENCENUPP-2023» на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулась IV Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні проблеми іноземної філології та перекладознавства». Протягом двох днів провідні фахівці України, Польщі, Бразилії, США та Великобританії обговорювали актуальні питання мовознавства та презентували свої наукові дослідження.

Науковці-мовознавці провели міжнародну конференцію присвячену актуальним проблемам іноземної філології та перекладознавства

Упродовж 9-10 листопада 2023 року на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» пройшла IV Міжнародна науково-практичної конференції «Актуальні проблеми іноземної філології та перекладознавства», присвяченої Всесвітньому дню науки в ім’я миру та розвитку. Цьогорічна тема заходу – «Розбудова довіри до науки. Роль науки у формуванні нашого спільного майбутнього може бути виконана лише тоді, коли існує довіра до науки».

Учасниками міжнародної конференції стали викладачі та студенти Полтавської політехніки, науковці українських університетів – Донецького національного університету імені Василя Стуса, Подільського державного університету, а також колеги з закладів вищої освіти Польщі, Бразилії, Сполучених Штатів Америки та Великобританії.

«Колектив Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» щиро вітає всіх на науковому святі. Надзвичайно велика честь зібрати на нашій платформі значну кількість науковців, поважних стейкхолдерів, молодих вчених, аспірантів, студентів.

Полтавська політехніка – це університет, що не лише закладав підмурівки вітчизняної науки, а й зараз, навіть в умовах війни продовжує тримати високоінтелектуальну планку, залишаючись одним з передових закладів вищої освіти держави в науці та освіті. Полтавська політехніка займає провідні рейтингові позиції всеукраїнських та міжнародних рейтингів. Це університет, який дуже шанує історію та традиції, проте відкритий до позитивних змін. Цього року університет відзначає ювілейне свято – 205 років з дня заснування Полтавської політехніки і, відповідно, освітніх традицій.

Сумний, важкий, небезпечний стан для України наше зібрання – це нагода згуртуватись і спільними зусиллями наблизити Перемогу.

Я бажаю всім учасникам конференції плідної праці, відтворення наукових результатів, плідних дискусій. Україна та українська наука переможе!», – привітала учасників конференції проректор з наукової та міжнародної роботи Олена Степова.

Побажання цікавих доповідей, плідної дискусії, наснаги та натхнення на нові наукові звершення від ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктора економічних наук, професора Володимира Онищенка передала кандидатка філологічних наук, доцентка, завідувачка кафедри германської філології та перекладу Оксана Воробйова.

«Впевнений, що наш університет є потужним і успішним закладом вищої освіти саме завдяки активній реалізації у своїй програмній діяльності синергетичного підходу – в університеті здійснюється підготовка висококваліфікованих фахівців за широким спектром технічних, економічних і гуманітарних спеціальностей, вдало поєднуються багаторічні освітні традиції та новітні тенденції у розвитку освіти й науки; зберігається цінний національний досвід та активно впроваджуються міжнародні досягнення; уможливлюється економічне процвітання регіону завдяки успішній реалізації формули корпоративної взаємодії «освіта – наука – бізнес – влада». Саме відкриття в університеті спеціальностей гуманітарного профілю, за якими відбувається підготовка перекладачів, викладачів іноземних мов, вихователів, психологів, фахівців з PR- та інформаційної діяльності, проведення науково-технічних заходів з актуальних проблем гуманітарних наук уможливлює поєднання здобутків технічної, природничої та гуманітарної науки, долучення до процесів гуманізації, інтеграції й глобалізації освіти, підготовку висококваліфікованих фахівців на конкурентному ринку праці, пошук перспективних напрямів дослідження», – зауважив очільник Полтавської політехніки.

Учасників конференції також привітали  декан факультету філології, психології та педагогіки, кандидатка педагогічних наук Анна Агейчева, кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри іноземних мов Подільського державного університету Ірина Гуменюк та кандидат технічних наук, професор, керівник департаменту розробки нафтогазових родовищ компанії Petro Brelle Energy (Норвегія), завідувач кафедри нафтогазової інженерії та технологій Полтавської політехніки Бранімір Цвєткович.

Наукові дискусії та роботу пленарного засідання модерувала кандидатка філологічних наук, доцентка, завідувачка кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Оксана Воробйова.

Учасники конференції працювали у чотирьох секціях:

  • Секція 1. Новітні тенденції розвитку германської, романської та слов'янської філології;
  • Секція 2. Сучасні перекладознавчі студії: проблеми і перспективи;
  • Секція 3. Світова література в контексті міжкультурної комунікації. Проблеми перекладу художнього тексту;
  • Секція 4. Інноваційні підходи до викладання іноземних мов та галузевого перекладу.

Відкрив пленарне Маркус Пойзер – засновника школи німецької мови «StartDeutsch Schule» та стейкхолдера освітньої програми «Галузевий переклад: англійська мова, німецька мова» Полтавської політехніки, який поділився власними набутками, цікавими думками, корисними порадами та представив доповідь на тему «Німецька мова в Україні» (Deutsche Sprache in der Ukraine).

Доповідь «Анімалізація світу в давньоанглійських образних порівняннях» представила кандидатка філологічних наук, доцент, докторант кафедри германської філології і перекладу Київського національного університету імені Тараса Шевченка Мар’яна Оленяк, яка надала можливість слухачам зазирнути в глибину століть і відчути образність, яку використовували давні англійці, для того, щоб краще зрозуміти сучасний мовний код.

Про «Концептуальні типи іконічності у ліриці Ліни Костенко» доповіла доктор філологічних наук, професор, професор кафедри романо-германської філології Харківського національного університету імені Василя Назаровича Каразіна, науковця, творча особистість Лілія Безугла.

Проблематику правил, норм доброчесності та прав інтелектуальної власності висвітлив фахівець з інтелектуальної власності, професор Інституту прав інтелектуальної власності Дьюана, діючий патентний агент Індії доктор Аміт Кумар Тіварі у доповіді на тему «Права інтелектуальної власності у сфері філології».

Учасники заслухали доповідь кандидатки філологічних наук, доцента, доцента кафедри германської філології та перекладу Національного університету імені Юрія Кондратюка Тетяни Пєшкової під назвою «Вплив викривлення історичних реалій на українсько-німецький переклад».

Основними досягненнями на своїй посаді в Eurodoc та враженнями від серії наукових заходів фокус-сесії Eurodoc для проєкту Open Research Europe та щорічній конференції Knowledge Research Education Conference 2023 поділилася координаторка із зовнішніх комунікацій в організації Eurodoc, кандидатка філологічних наук, доцент, доцент кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Павельєва.

Завдяки плідній співпраці з Коледжем Санта-Фе, нашими друзями й партнерами стали бразильські науковці на чолі з професором Реджіані Закаріас з Державного університету Сан Паулу, з яким Полтавська політехніка декілька років активно співпрацюємо у напрямку спільних філологічних досліджень. І тому разом зі своїми студентами Реджіані Закаріас в рамках конференції поділився найостаннішими та найцікавішими своїми здобутками.

На другий день міжнародної конференції учасники наукового заходу мали можливість долучитися до молодіжної наукової платформи та міжнародної дискусійної панелі.

Нагадаємо, в університеті стартував науковий форум «SCIENCENUPP-2023».

Минулого року вчені-мовознавці п’яти країн світу обговорили актуальні проблеми філології та перекладознавства.

Раніше студенти-мовознавці Полтавської політехніки перемогли у міжнародному студентському інтелектуальному турнірі, а ректор політехніки здійснив робочий візит до Білостоку і взяв участь у польсько-українському ректорському семінарі.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»