2021-10-19

Науковці та стейкхолдери обговорили інструменти підвищення якості вищої освіти на семінарі від НАЗЯВО

Науковиця Полтавської політехніки, гарант освітньо-професійної програми за спеціальністю 035 «Філологія» Анна Павельєва стала учасницею семінару «Якісна вища освіта: дискусія стейкхолдерів», організованого Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти.

Науковці та стейкхолдери обговорили інструменти підвищення якості вищої освіти на семінарі від НАЗЯВО

5 жовтня на базі Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця відбувся семінар «Якісна вища освіта: дискусія стейкхолдерів», організований за всебічного сприяння та підтримки Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. Науковці, фахівці-практики та стейкхолдери обговорили практичні інструменти підвищення якості вищої освіти, взаємозв’язок між освітніми та професійними кваліфікаціями та шляхи підвищення конкурентоспроможності випускників українських університетів на сучасному ринку праці.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» представляла науковиця гуманітарного факультету, гарант спеціальності 035 «Філологія» – кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва, яка активно долучилася до дискусії та отримала чимало корисних практичних кейсів для успішної реалізації запланованих університетських науково-освітніх проєктів.

За словами науковиці, особиста участь у науково-освітніх, просвітницьких заходах державного рівня, можливість долучитися до спілкування з практиками та реальними роботодавцями дає освітянам унікальний шанс чітко розуміти вимоги сучасного ринку, а провідним українським закладам вищої освіти, в тому числі й Полтавській політехніці, системно здійснювати якісну підготовку висококваліфікованих фахівців європейського рівня.

«Провела досить інформативно насичений та результативний день, отримала відповіді на хвилюючі викладацьку спільноту питання, отриманий практичний інструментарій вже втілюємо у повсякденну професійну практику. Щиро дякуємо за можливість долучитися до конструктивного діалогу з роботодавцями задля покращення якості освіти до європейського рівня! Команда Полтавської політехніки працює на спільний результат», – прокоментувала кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Полтавської політехніки Анна Павельєва.

Учасників семінару привітав голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Сергій Квіт, який наголосив на важливості розглянутих освітянами питань та вагомості обраної тематики наукової події.

Членкиня Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Iрина Золотарьова презентувала доповідь, в якій розглянула чотири пріоритетні завдання вищої освіти, зв’язок між освітніми та професійними кваліфікаціями, охарактеризувала роль стейкхолдерів у системі внутрішнього забезпечення якості тощо.

Керівник секретаріату агентства Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Михайло Винницький представив доповідь «Вища освіта: візія і виклики», у якій наголосив на критеріях якості освіти, важливості внутрішньої взаємодії між студентами та викладачами під час освітнього процесу, детально проаналізував критерії здійснюваних акредитаційних експертиз.

У рамках семінару відбулася панельна дискусія «Якість освіти очима стейкхолдерів», під час якої фахівці-практики та роботодавці детально обговорили зв’язок між освітніми та професійними кваліфікаціями, стандарти вищої освіти, їхнє призначення, нормативно-правову базу та якість наданих університетами освітніх послуг.

Даний формат дозволив учасникам поставити актуальні запитання представникам Національного агентства та отримати необхідну інформацію для подальшої плідної праці над удосконаленням та модернізацією існуючих освітньо-професійних програм.

Під час практичної частини семінару гаранти освітніх програм, викладачі, студенти, адміністрація освітніх закладів і роботодавці працювали у групах та активно обговорювали дієві інструменти забезпечення якості вищої освіти, їхнє реальне застосування у рамках практичного кейсу від Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Раніше студенти і науковці політехніки отримали безкоштовний доступ до платформи EBSCOhost, а декан гуманітарного факультету представила успішний міжнародний досвід університету у сфері науки, освіти та інновацій.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»