2024-03-26

Науковці та стейкхолдери обговорили особливості підготовки фахівців спеціальності 029 Інформаційна, бібліотечна та архівна справа

На базі кафедри українознавства, культури та документознавства Полтавської політехніки відбулася робоча зустріч членів проєктної групи освітньої програми «Документознавство та інформаційна діяльність» першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти, а також «Інформаційна аналітика та PR-діяльність» першого (бакалаврського рівня).

Науковці та стейкхолдери обговорили особливості підготовки фахівців  спеціальності 029 Інформаційна, бібліотечна та архівна справа

В обговоренні взяли участь: Ірина Передерій, доктор історичних наук, професор, завідувачка кафедри українознавства, культури та документознавства, гарант освітньої програми другого (магістерського) рівня вищої освіти, Людмила Чередник, кандидатка філологічних наук, доцентка, гарант освітньо-професійної програми «Інформаційна аналітика та PR-діяльність» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, Ірина Акіншина, кандидатка філологічних наук, доцентка, гарант освітньо-професійної програми «Документознавство та інформаційна діяльність» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти; члени проєктних груп – Ірина Денисовець, кандидатка філологічних наук, доцентка, Марина Чиркова, старша викладачка кафедри.

До обговорення критеріїв якісної практичної підготовки фахівців також долучилися зовнішні та внутрішні стейкхолдери, провідні фахівці галузі - Валентина Гудим, директорка Державного архіву Полтавської області, Тамара Дузенко, директорка Центральної бібліотеки Полтавської міської територіальної громади, Ірина Пєшехонова, HR-менеджерка ГК «Інтелектуальний сервіс» ПП «Софт-Сервіс», Ольга Цвігуненко, керівниця медіацентру Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Завідувачка кафедри українознавства, культури та документознавства, доктор історичних наук, професор Ірина Передерій закцентувала увагу присутніх на особливостях та перевагах програм, структурно-логічних схемах у них, де наведено освітні компоненти та взаємозв’язки між ними.

Директорка Державного архіву Полтавської області Валентина Гудим підкреслила, що програми дійсно надають здобувачам необхідні професійні компетентності в документно-інформаційній галузі, організації інформаційної та документної діяльності підприємств та організацій, закладів культури. Красномовним свідченням цього є те, що випускники цієї спеціальності успішно працюють в Державному архіві Полтавської області, демонструючи високий рівень набутих професійних компетентностей. Стейкхолдер також відзначила як позитивний апгрейд появу в освітніх програмах бакалаврів нової дисципліни архівознавчого спрямування.

Директорка Центральної бібліотеки Полтавської міської територіальної громади Тамара Дузенко наголосила на тому, що нові програми ураховують необхідність посилення бібліотечного компоненту. Цьому сприятиме бібліотечна практика, яка дозволить здобувачам вищої освіти глибше ознайомитися з діяльністю бібліотеки як повноцінного культурно-інформаційного центру, центру громадського життя, інноваційного розвитку громади. Центральна бібліотека Полтавської міської територіальної громади, яка є першим у місті бібліохабом, готова стати базою практики для майбутніх фахівців.

Керівниця медіацентру Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ольга Цвігуненко зупинилася на особливостях освітньо-професійної програми «Інформаційна аналітика та PR-діяльність» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, підкресливши, що троє здобувачів цієї програми успішно поєднують навчання з роботою в медіацентрі університету. Також вона зауважила, що з урахуванням викликів сучасності необхідно включення до програми освітніх компонент, які забезпечать набуття здобувачами вищої освіти фахових компетентностей у сфері протидії інформаційним «вкидам» та сприятимуть підвищенню медіаграмотності.

Загалом, усі учасники зустрічі дійшли одностайного висновку, що освітні програми можна вважати актуальними та відповідними чинним стандартам вищої освіти.     

Науково-педагогічні працівники кафедри українознавства, культури та документознавства Національного університету імені Юрія Кондратюка висловлюють слова щирої вдячності усім, хто взяв участь в обговоренні, та надав практичні рекомендації, які члени проєктних груп обов’язково врахують у подальшій роботі.

Раніше науковці та стейкхолдери обговорили особливості підготовки професіоналів у сфері управління фінансово-економічною безпекою.

Нещодавно юні науковці освітніх закладів Полтавщини презентували дослідження у сфері лінгвістики, міжкультурної комунікації та перекладознавства, а науковиця політехніки стала учасницею воркшопу щодо управління інтернаціоналізацією та українсько-німецьким академічним співробітництвом на базі провідного європейського університету.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»