2021-08-13

Політехніка представила полтавський інноваційний кластер на фестивалі «Sikorsky Challenge 2021:Україна і Світ»

12 серпня почався ювілейний, Х Фестиваль інноваційних проєктів «Sikorsky Challenge 2021:Україна і Світ». Міжнародне журі та інвестори обирають переможців, які отримають фінансову підтримку й реалізацію проєктів. Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» представила інноваційний кластер м. Полтава.

Політехніка представила полтавський інноваційний кластер на фестивалі «Sikorsky Challenge 2021:Україна і Світ»

До Sikorsky Challenge 2021 долучилися представники органів державної влади, іноземних посольств України, міжнародні представництва SCU (США, Ізраїль, Китай, Азербайджан) та інноваційні кластери міст/регіонів та стартап-шкіл «Sikorsky Challenge Ukraine» (Вінниця, Маріуполь, Краматорськ, Сєвєродонецьк, Полтава, Херсон, Кривий Ріг, Луцьк).

У рамках фестивалю заплановано різні заходи: Міжнародний оборонний інвестиційний форум України – стратегічна сесія на тему «Оборонна промисловість України 2030. Що очікує вітчизняну стратегічну галузь, тематичні панельні дискусії, зокрема панельна дискусія «Можливості України щодо інноваційного прориву у галузях промислового хайтеку і космосу», виставка стартап-проєктів, проривних науково-технічних розробок, включаючи новітні інноваційні розробки в оборонній галузі, Sikorsky Challenge Hackathon 2021 (Науково-технічна Бібліотека КПІ), виставка проєктів школярів-дослідників Малої академії наук України та «Еко-Техно Україна».

«Перебуваючи в КПІ, з гордістю відчуваю, що Україна – держава з талановитою молоддю, яка спроможна змінити світ. Адже молоді люди – студенти, науковці – прагнуть змін, саме тут набувають певного досвіду, здобувають знання та реалізують перші проєкти. Саме університет є осередком об’єднання зусиль науковців, бізнесу, високопосадовців, інноваторів, стартаперів, студентів. Шановні учасники фестивалю! Рухайтеся вперед! Не бійтеся ставити перед собою максимально амбітну мету та з гордо піднятою головою йти до неї. Головне – бути цілеспрямованими!», – побажав Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

«Символічно, що 10-й ювілейний фестиваль інноваційних проєктів Sikorsky Challenge відбувається напередодні 30-річчя Незалежності України. Ми вважаємо його не тільки загальнонаціональною, а й міжнародною подією, адже фестиваль охоплює інноваторів, авторів найкращих винаходів, найкращих стартапів не лише з більшості регіонів України, а й з інших країн світу. Нині до інноваційного середовища Sikorsky Challenge входить понад 120 високотехнологічних компаній: понад 25 зі США, біля 20 з Європи, Ізраїлю, Китаю, інших країн світу, решта з України. За ці роки на український і світові ринки середовище «Sikorsky Challenge» вивело понад 150 нових технологій і нових інноваційних продуктів. І все це – за кошти приватного високотехнологічного бізнесу. Десятки стартапів, що започатковувалися студентами і навіть школярами, членами Малої академії наук, зустрівши свого інвестора, доростали до успішних великих компаній. У національному вимірі ми створюємо в інших містах і регіонах України стартап-школи «Sikorsky Challenge», які навчають винахідників ставати підприємцями і стають осередками місцевих інноваційних кластерів. До них входять місцева влада, університети, компанії, банки та інші учасники, які зацікавлені у винаходах і стартапах. Зараз наші інноваційні острівці започатковані у 20 регіонах України. Тобто, формується інфраструктура на основі взаємних інтересів.

Нинішній, десятий ювілейний фестиваль «Sikorsky Challenge» матиме кілька важливих панелей. Це – «Оборона і безпека», «Промисловий хайтек і космос», «Біомедична інженерія і здоров’я людини», «Аграрна інженерія», «Зелена і воднева енергетика», «Екологія», а також – «Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека». Міжнародне експертне журі фестивалю відібрало 160 (із 315) стартапів, які виходять до фіналу. Приємно, що серед «дорослих» розробок виставлять свої роботи й школярі, члени Малої академії наук. Фестиваль – це завжди етапний момент: підбиття підсумків, визначення переможців, майбутніх перспектив для стартапів та їх інвесторів. Але головне – це поступ вперед, розширення території інноваційно-інтелектуальних середовищ, прориви в ідеях, технологіях та їх реалізації!

І тут ми усі маємо бути однодумцями. Особисто я мрію, щоб таким інноваційним середовищем стала вся Україна! І переконаний, що так і буде», – розповів ректор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», науковий керівник інноваційного середовища «Sikorsky Challenge», академік НАН України Михайло Згуровський.

Конкурс інноваційних проєктів відбувається в 6 секціях: «Оборона і безпека», «Промисловий Хайтек і космос», «Зелена енергетика і екологія»,  «Біомедична інженерія і здоров’я людини», «Аграрна інженерія», «Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека». Щороку на конкурс Sikorsky Challenge надходить близько 200 інноваційних стартап-проєктів. На ювілейний фестиваль надійшла рекордна кількість заявок – 320! До фіналу було відібрано 130 стартап-проєктів і науково-технічних розробок.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» протягом 3-х років поспіль є частиною інноваційної екосистеми Sikorsky Challenge. Навесні Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Полтавська міська рада підписали договір про співпрацю та партнерство і Меморандум з реалізації програми створення та підтримки інноваційного кластеру у Полтаві. Цього року полтавський інноваційний кластер підготував проєкт у сфері зеленої енергетики, який відібрано до фіналу.

Полтавський міський голова Олександр Мамай надіслав вітання учасникам фестивалю.

«Ефективна винахідницька діяльність та розвиток інновацій – це пріоритет сучасності. Sikorsky Challenge об’єднує інноваторів та стартапів з України, США, Ізраїлю, Китаю, Азербайджану та інших країн.

Усі ми спостерігаємо як Sikorsky Challenge постійно розвивається і набирає нових обертів. Щиро дякуємо команді організаторів, що кожного року рівень фестивалю зростає. І ми розвиваємося разом із цією екосистемою. Дозвольте передати письмове вітання учасникам та організаторам Фестивалю від імені міського голови міста Полтава, за його дорученням.

Сьогодні ми маємо позитивний досвід роботи стартап-школи, у якій навчають винахідників ставати підприємцями і яка трансформувалася у місцевий осередок розвитку інновацій. Формула успіху нашого університету –  «освіта-наука-бізнес-влада». Саме такі місцеві осередки, які об’єднують зусилля усіх зацікавлених стейкхолдерів, сприяють створенню на регіональному рівні якомога більшої кількості інноваційних мікро- та малих підприємств.

Фестиваль – це не тільки підбиття підсумків та визначення переможців. Це  й новий розвиток інноваційно-інтелектуальних середовищ, нові ідеї та нові проєкти! Разом ми формуємо сучасну інноваційну Україну!» – прокоментував ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

У 2019 році проєкт молодих учених Полтавської політехніки також вийшов до фіналу фестивалю, а університет також презентував результати роботи стартап-школи.

Минулого року проректорка Полтавської політехніки з наукової та міжнародної роботи, координаторка Полтавської стартап-школи Світлана Сівіцька увійшла до складу Міжнародного журі конкурсу стартапів і взяла участь у панельній дискусії «Розвиток української мережі стартап шкіл «Sikorsky Challenge» та створення інноваційних кластерів».

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»