2020-09-07

Партнери політехніки, яким університет дав рекомендації, стали учасниками Великої Хартії Університетів

Національний університет «Запорізька політехніка» став підписантом Великої Хартії Університетів. Рекомендації університету-партнеру надав Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – учасник Хартії з 2011 року.

Партнери політехніки, яким університет дав рекомендації, стали учасниками Великої Хартії Університетів

За рішенням  Magna Charta Observatory Національний університет «Запорізька політехніка»  став підписантом Великої Хартії університетів.

Цей документ визначає фундаментальні принципи, якими керуються університети, з метою забезпечення розвитку освіти, інноваційного руху та налагодження співпраці між навчальними закладами світу. Хартія закріплює основні цінності, права та обов'язки університету як ключового інституту суспільства, діяльність якого присвячена визначенню й поширенню найважливіших принципів і знань, наданню суспільству інтелектуальних орієнтирів.

Вперше Хартію підписали 388 університетів у 1988 році, під час урочистостей із нагоди 900-річчя Болонського університету. Зараз учасників Хартії налічується більше 800. Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» був першим полтавським закладом вищої освіти і одним з 10 провідних українських університетів (одночасно з Київським національним університетом ім. Т. Шевченка, Львівським національним університетом ім. І. Франка та іншими), який 16 вересня 2011 року був представлений на Церемонії Підписання Великої Хартії Університетів у стінах Aula Magna di S. Lucia у Болоньї.

Відкривав Церемонію Підписання Великої Хартії Університетів ректор Болонського університету Івано Діоніджи. Почесним учасником події став Романо Проді, економіст, екс-президент Європейської комісії і Президент Ради міністрів Італії. На завершення урочистої церемонії учасників привітав Президент Наглядової ради Великої Хартії Університетів Юстун Ергюрдер.

Через місяць після підписання Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» отримав сертифікат і лист від Президента Наглядової ради:

«Шановний професоре Онищенко, шановний колего!

Дозвольте скористатись нагодою, щоб ще раз виразити своє захоплення від імені Ради, що Ваш університет тепер у лавах тих, хто підписав Велику Хартію Університетів. Велика Хартія Університетів підкреслює фундаментальні принципи і цінності поняття «Університет», яке століттями формувало базу науковго і соціального прогресу нашого суспільства. Підписанням Magna Charta Universitatum Ваш університет взяв на себе зобовязання притримуватися цих принципів і цінностей.

Ми раді направити Вам Сертифікат, що додається, який засвідчує факт підписання Вашим університетом Magna Charta Universitatum.

Однією з наших головних цілей на майбутнє буде вдосконалення нашого спілкування з підписантами. Ми впевнені, що насичений потік інформації між нашими організаціями буде сприяти реалізації наших спільних цілей», – написав Юстун Ергюрдер.

Серед основних принципів Magna Charta Universitatum, які проголосили ректори європейських університетів-підписантів:

  1. Університет — самостійна установа в суспільствах із різною організацією, що є наслідком розходжень у географічній та історичній спадщині. Він створює, вивчає, оцінює та передає культуру за допомогою досліджень і навчання. Для задоволення потреб навколишнього світу його дослідницька та викладацька діяльність має бути морально й інтелектуально незалежною від будь-якої політичної й економічної влади.
  2. Викладання та дослідницька робота в університетах мають бути неподільні для того, щоб навчання в них відповідало постійно змінюваним потребам і запитам суспільства, науковим досягненням.
  3. Свобода в дослідницькій і викладацькій діяльності є основним принципом університетського життя. Керівні органи й університети, кожний у межах своєї компетенції, повинні гарантувати дотримання цієї фундаментальної вимоги. Відкидаючи нетерпимість і будучи завжди відкритим для діалогу, університет є ідеальним місцем зустрічі викладачів, які здатні передавати свої знання і володіють необхідними засобами для їхнього удосконалення за допомогою досліджень та інновацій, та студентів, які мають право, здатність і бажання збагатити свій розум цими знаннями.
  4. Університет є хранителем традицій європейського гуманізму. Тому він постійно прагне до досягнення універсального знання, перетинає географічні та політичні кордони, затверджує нагальну потребу взаємного пізнання і взаємодії різних культур.

За словами ректора  Національного університету «Запорізька політехніка» Сергія Бєлікова, приєднання до Великої Хартії Університетів – це новий  етап у  розвитку університету.

«Ця важлива для мене та моїх колег подія стала можливою завдяки багаторічній співпраці наших закладів вищої освіти, тож хочу щиро подякувати  особисто ректору  Володимиру  Онищенку та Вченій раді Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» за надану підтримку та рекомендації. Користуючись нагодою, висловлюю надію на подальшу успішну співпрацю  наших університетів», – подякував Сергій Бєліков.

Між університетами понад 10 років діє угода про співробітництво у освітній і науковій сферах. Студенти технічних спеціальностей Національного університету імені Юрія Кондратюка мають можливість проходити виробничу практику, здобувати практичні навички на запорізьких підприємствах і відвідувати  унікальні лабораторії Національного університету «Запорізька політехніка». Університети є учасниками різноманітних бізнес-проєктів, успішно реалізуючи діалог бізнесу та науки, освіти та інновацій на практиці.

Вітаємо наших запорізьких колег та бажаємо нових досягнень!

Медіа -центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»