2020-10-30

Політехніка підписала Меморандум з GIZ і отримала кейс приладів для навчання енергоаудиторів

Між Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» в особі проректорки з наукової та міжнародної роботи Світлани Сівіцької та Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ у особі керівника проєкту «Підтримка національного Фонду енергоефективності та програми екологічних реформ (S21) в Україні» Еви-Марії Гайгер підписано Меморандум про співробітництво та надання міжнародної технічної допомоги.

Політехніка підписала Меморандум з GIZ і отримала кейс приладів для навчання енергоаудиторів

Метою Проєкту є підтримка Уряду України щодо запуску і налагодження роботи ДУ «Фонд енергоефективності», ключового інструменту досягнення цілі підвищення енергоефективності та енергозбереження та скорочення викидів парникових газів у житловому секторі. Підписаний меморандум передбачає надання технічної підтримки та посилення матеріально-технічної бази закладів вищої освіти з метою підвищення якості та ефективності навчання, зокрема забезпечення стандартизованими і типовими вимірювальними приладами та обладнанням для навчання енергоаудиторів.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – один з перших провідних закладів вищої освіти України, де реалізується проєкт підтримки національного Фонду енергоефективності – ключового інструменту  досягнення цілі  підвищення  енергоефективності  та енергозбереження  та скорочення викидів  парникових газів у житловому секторі. У рамках діючої угоди з Державним агенством з енергоефективності  та енергозбереження України,  в університеті   здійснюється  якісна підготовка до  атестації,  професійна  атестація  осіб, що мають намір  провадити сертифікаційну  діяльність  з енергетичної ефективності будівель та обстеження інженерних  систем. Під час підготовки та наповнення навчального курсу для майбутніх енергоаудиторів використовуються матеріали та рекомендації Фонду енергоефективності України та Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ Ukraine. Серед викладачів – фахівці з великим практичним досвідом, представники Фонду енергоефективності та регіональні консультанти Міжнародної фінансової корпорації.

«Метою Меморандуму про співробітництво є налагодження ефективної співпраці у рамках реалізації проєкту, що фінансується Федеральним міністерством навколишнього середовища, охорони природи та безпеки ядерних реакторів (BMU),  підтримка національного Фонду та програми екологічних реформ в Україні.  Вже тривалий час наш університет здійснює якісну підготовку сертифікованих енергоаудиторів, роблячи вагомий вклад у забезпечення енергетичної стабільності української держави», – говорить проректорка з наукової та міжнародної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Сівіцька.

Для формування висококваліфікованого складу професійної атестаційної комісії з енергоефективності у листопаді 2019 року науково-педагогічні працівники Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» (відповідальна  виконавиця,  кандидат технічних наук, доцент кафедри архітектури та міського будівництва Олена Філоненко та тренерка, кандидат технічних наук, доцент кафедри теплогазопостачання, вентиляції та теплоенергетики Олександра Череднікова) пройшли курси підготовки  тренерів з енергетичного аудиту. Організація навчання представників закладів вищої освіти відбувається в рамках проекту GIZ «Підтримка національного Фонду енергоефективності та програми екологічних реформ (S2I)» за підтримки Федерального міністерства довкілля, охорони природи та безпеки ядерних реакторів Німеччини (BMU) та Міністерства розвитку громад та територій України. Загалом, за час програми підготували 98 викладачів з 33 університетів України, в яких було створено комісії з атестації енергоаудиторів.

У  січні 2020 року доцент кафедри архітектури та міського будівництва Навчально-наукового інституту архітектури та будівництва Олена Філоненко пройшла успішний відбір та стала учасницею професійного  тренінгу, організованого  GIZ  Ukraine у м. Фельдафінг  (Німеччина).

 «Ми вже отримали набір вимірювальних приладів відмінної якості – пірометр, люксометр, анемометр-витратомір, даталогер-реєстратор, детектор вуглекислого газу, лазерний далекомір, кліщі струмові, мультиметр, і готові до подальшої ефективної науково-освітньої діяльності. Принагідно дякуємо регіональному представнику  Фонду енергоефективності України у Полтавській області Володимиру Колієнку за постійну участь у підготовці енергоаудиторів. Налаштовані реалізовувати проєкт спільно з партнерами та досягати поставленої мети», – підкреслила кандидат технічних наук, доцент кафедри архітектури та міського будівництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Наталія Магас.

Особа, яка має намір пройти професійну атестацію, подає атестаційній комісії заяву на проведення професійної атестації у сфері забезпечення енергетичної ефективності та обстеження інженерних систем будівель за встановленою формою. Зразок заяви, перелік необхідних документів та вимоги викладені у розділі платних послуг, які надає університет.

У довгостроковій перспективі проєкт підтримки термомодернізації у житловому секторі дозволить підготувати висококваліфікованих енергоаудиторів на базі Полтавської політехніки та сприятиме макроекономічній стабілізації регіону через зменшення асигнувань на субсидії.

GIZ діє в Україні за дорученням чотирьох німецьких міністерств, Європейського Союзу (ЄС) та уряду Швейцарії. Нині пріоритетними напрямами німецько-української співпраці  є: ефективне державне врядування, енергоефективність, сталий економічний розвиток.

Медіа – центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»