2024-02-28

Полтавська політехніка підписала двосторонній Меморандум про взаєморозуміння з канадською політехнікою SAIT

Делегація Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відвідала Технологічний інститут Південної Альберти (SAIT) у Канаді. Результатом робочої поїздки стало підписання Меморанудуму про взаєморозуміння. Освітня ініціатива, спрямована на інтеграцію інтелектуального і технологічного потенціалу з провідним канадським політехнічним університетом, у перспективі стане освітнім внеском у посилення національної економіки та енергетичної незалежності України.

Полтавська політехніка підписала двосторонній Меморандум про взаєморозуміння з канадською політехнікою SAIT

Протягом трьох днів у Технологічному інституті Південної Альберти (SAIT) українська делегація на чолі з ректором Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктором економічних наук, професором Володимиром Онищенком долучилась до численних продуктивних зустрічей із різними зацікавленими представниками SAIT, зокрема міжнародної команди та експертами Школи енергетики Макфайла (MSE).

Делегація Полтавської політехніки відвідала Центр досліджень професійної освіти SAIT, найсучасніші аудиторії та лабораторії SAIT, де застосовуються передові технології у навчанні та наукових дослідження, зокрема Школу енергетики Макфайла – єдину академічну школу, названуна честь випускника SAIT, який спостерігав значні зміни у використанні технологій та скороченні викидів в енергетичному секторі. Науковці Полтавської політехніки у супроводі декана Дейла Хансена побували в п'яти лабораторіях енергетичної школи: буріння свердловин, контрольно-вимірювальних приладів, бурових симуляторів, водоочищення, розподілених систем управління.

«Я впевнений, що цей візит та попередня колаборація значною мірою сприятимуть зміцненню та розвитку двосторонніх відносин між нашими установами. Я висловлюю свою щиру підтримку продовженню цього партнерства між Канадою та Україною. Нехай ця співпраця приведе до плідних результатів для обох сторін», – прокоментував Віс Найду, заступник віце-президента з безперервної освіти та професійних досліджень SAIT.

Підписання Меморандуму про взаєморозуміння відкриває чимало нових можливостей для співпраці та обміну знаннями.

«Наша спільна місія — зблизити наші університети через освітні та наукові ініціативи. Результатом нашої місії стало підписання Меморандуму про взаєморозуміння щодо реалізації наших ініціатив: розвинути двосторонню співпрацю, започаткувати програми академічної мобільності, підвищення кваліфікації, відкрити нові перспективи для співпраці у галузі освіти і наукових досліджень та реалізувати можливість створення міжнародного тренінгового центру для якісної підготовки фахівців нафтогазовидобувного комплексу.

Одним з найважливіших викликів 21-го століття є прискорення переходу до низьковуглецевої економіки при одночасному забезпеченні життєво важливих енергетичних ресурсів для підтримки економічного зростання. Диверсифікація джерел енергії є ключем до сталого майбутнього. Через галузеві партнерства SAIT прагне підтримувати зміни та прокладати шлях до енергетичної стабільності, у чому безумовно зацікавлена Полтавська політехніка.

У першу чергу, ми зорієнтовані на студентів ННІ нафти і газу, ННІ архітектури, будівництва та землеустрою, ННІ ІТ та робототехніки. Спираючись на наші сильні сторони, зокрема у нафтогазовій галузі, ми готові сформувати спільноту фахівців енергетичної галузі нового покоління. Це матиме вирішальне значення для енергетичної безпеки, економічного зростання та екологічної стійкості.

Я вірю, що разом ми зможемо досягти великих успіхів та зробити важливий внесок у розвиток глобальної академічної спільноти.

Велика особиста подяка пану Вісу Найду, заступнику віце-президента з безперервної освіти та професійних досліджень, пану Крейгу Хессу, директору з розвитку бізнесу, пані Моніці Беннетт, старшому менеджеру з розвитку міжнародних партнерств і пані Еенджин Батсурен, менеджеру міжнародних проєктів.

Взагалі важко переоцінити ту підтримку, яку надає Канада Україні, вкотре засвідчену особистим візитом Джастіна Трюдо на роковини повномасштабного вторгнення.

Президент України Володимир Зеленський і Премʼєр-міністр Канади Джастін Трюдо підписали безпекову угоду, де серед основних зобов'язань – надання всебічної допомоги для захисту й відновлення територіальної цілісності, відновлення національної економіки та захисту громадян України.

Дякую Міністерству освіти і науки України, всім нашим партнерам і друзям, хто долучився до підготовки цього освітнього візиту, розвитку співпраці з канадськими партнерами і продовжує підтримувати наш університет у здійсненні амбітних цілей. Дякую нашій команді за професіоналізм. Спільні зусилля надихають нашу спільноту до нових досягнень та розвитку! Разом створюємо майбутнє України!» – підсумував ректор Володимир Онищенко.

Нещодавно Полтавська політехніка приєдналась до Меморандуму про співпрацю з канадською політехнікою SAIT у коаліції з Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу і Харківським національним університетом міського господарства імені О.М. Бекетова та компанією-найбільшим видобувником природного газу в Україні — АТ «Укргазвидобування».

Раніше Полтавська політехніка підписала Меморандум про співпрацю з АТ «Укргазвидобування» і профільними університетамиз Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газуМеморандум про співпрацю з АТ «Укргазвидобування» і кількома університетами задля вдосконалення нафтогазової освіти в Україні, Меморандум про співпрацю з найбільшою нафтовидобувною компанією України, започаткувала співпрацю з Варшавською політехнікою і компанією Siemens у новому технологічному проєкті.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»