2023-12-21

Полтавська політехніка підписала Меморандум про співпрацю з Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу

Між Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» в особі ректора, професора Володимира Онищенка та Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу в особі ректора, професора Ігора Чудика було підписано Меморандум про науково-освітню співпрацю. Партнерська угода закріплює основи співпраці у науковій та освітній сферах шляхом реалізації суспільно корисних освітніх, наукових та консультаційних проєктів, створення інноваційних наукових розробок.

Полтавська політехніка підписала Меморандум про співпрацю з  Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу

12 грудня, у день 205-ої річниці від дня заснування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», відбулася церемонія підписання історично важливого документу, що продовжує співпрацю двох провідних закладів вищої освіти України – Меморандуму про науково-освітню співпрацю з Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу.

У присутності директорів навчально-наукових інститутів, деканів факультетів, завідувачів кафедр, представників органів студентського самоврядування очільники університетів – доктор економічних наук, професор Володимир Онищенко та доктор технічних наук, професор Ігор Чудик скріпили підписами продовження співпраці у науковій та освітній сферах шляхом поглиблення взаємодії та співпраці у різних галузях наукової діяльності, реалізації суспільно корисних освітніх, наукових та консультаційних проєктів та виконання конкурентоспроможних наукових розробок.

«Два найкращі профільні університети обʼєднали зусилля для роботи над кадровим забезпеченням енергонезалежності України!

У день народження університету в житті провідного класичного закладу вищої освіти сталася історична подія – ми підписали Меморандум про співробітництво з Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу.

Наш добрий друг, ректор університету-партнера, доктор технічних наук, професор Ігор Чудик подолав понад тисячу кілометрів, щоб засвідчити нашому колективу світлі добрі наміри щодо подальшої співпраці та продемонструвати власну переконаність у тому, що зміст чинної угоди невдовзі наповниться реальними практичними кейсами.

Ми скріпили підписами продовження – саме продовження співпраці, адже вона розпочалась ще за каденції Олександра Григоровича Онищенка — був такий момент у нашій спільній історії, коли на базі нашого університету діяла виїзна приймальна комісія Івано-Франківського університету. Роки співпраці позитивно відобразилися на розвитку наших закладів вищої освіти.

Як сказав мій шановний колега, ми працюємо з майбутнім потенціалом нашої нації, зі студентами, з кадрами, які завтра мають відновлювати  економіку нашої країни.

В інноваційній діяльності й надалі успішно реалізовуватиметься спільний розвиток інфраструктури, підтримка інноваційної діяльності в університетах-партнерах, спільне проведення комплексу заходів, спрямованих на розширення фундаментальних, пошукових і прикладних досліджень, і комерційному освоєнню результатів наукових досліджень, співпраця наукових парків університетів-партнерів та оволодіння механізмами міжнародного трансферу технологій, посилення на цій основі принципу комерціалізації наукових розробок.

Переконаний, система вищої освіти матиме за приклад нашу співпрацю як ефективну модель партнерства сильних особистостей, які працюють на Перемогу! Слава Україні!» – прокоментував важливість події ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

За словами очільника Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, професора Ігора Чудика, заклади вищої освіти нашої країни мають виважено аналізувати минуле та дивитися з перспективою на майбутнє.

«Перспектива динамічного розвитку української вищої освіти, її сила – у  єдності. Бо тільки її розуміє ворог. Ворогом нашої країни є дуже серйозна і складна система, зокрема, енергетично стійка і енергетично сильна. Але тому ворог і воює з нами, адже розуміє потенціал нашої незламної нації.  

Є дві величезні складові в Україні, які здатні до розвитку та здатні створити дуже серйозну відповідь – це люди та надра. Наші університети дали державі сотні тисяч випускників – це величезна кількість фахівців, які в різні роки, проте  плідно відбудовували економіку країни і робили все для того, аби сьогодні Україна була на мапі європейських держав, щоб ми відчували себе там і завтра. Розуміючи завтрашні потреби, ми маємо бути воєдино орієнтовані на Перемогу.  

Ми повинні вибудувати оновлену систему підготовки. Внутрішня академічна мобільність даватиме можливість змінювати середовище навчання, адже корисно вчитися в партнерів», – наголосив ректор Івано-Франківського  національного технічного університету нафти і газу, доктор технічних наук, професор Ігор Чудик.

Партнерська угода передбачає академічну мобільність студентів, докторантів, викладачів обох університетів, розробки спільних освітніх та освітньо-наукових програм, налагодження спільного керівництва докторантами, налагодження взаємовигідного співробітництва з органами влади, бізнесом, іншими зацікавленими сторонами, розробка, просування та реалізація спільних проєктів до національних та міжнародних донорів, обмін інформацією щодо навчальних планів, структури освітніх програм, підготовка спільних наукових монографій, науково-практичних видань, науково-популярних публікацій, статей тощо, обмін досвідом з організації та методики проведення занять, застосування інноваційних освітніх технологій, створення умов для можливості залучення до рецензування кваліфікаційних робіт здобувачів першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівня вищої освіти, залучення до співпраці здобувачів вищої освіти та викладачів університетів для виконання консультаційних проєктів та конкурентоспроможних наукових розробок на підставі окремих угод.

У сфері наукової діяльності Меморандум передбачає підготовку спільних науково-дослідних проєктів і спільну участь у національних та міжнародних конкурсах, програмах, обмін науковою інформацією, спільну організацію міжнародних наукових конференцій, співпрацю музеїв університетів-партнерів, публікації у наукових фахових виданнях.

Після завершення церемонії підписання Меморандуму про співробітництво для колег з університету-партнера та гостей ювілейних урочистостей ректор особисто провів кампус-тур інноваційними науково-освітніми локаціями Полтавської політехніки.

Нагадаємо, Полтавська політехніка увійшла до ТОП-10 найекологічніших українських університетів.

Нещодавно члени SPE провели у політехніці нетворкінг-зустріч з представниками компанії «Геосинтез Інженірінг», Укрнафта оголосила старт стипендіальної програми для студентів Полтавської політехніки, політехніка представила сучасні освітні технології і досвід роботи з обдарованими дітьми,  започаткувала співпрацю з Харківською державною академією культури, а партнери подарували  концерт-вітання.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»