2023-12-12

GreenMetric-2023: Полтавська політехніка увійшла до ТОП-10 найекологічніших українських університетів

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – єдиний університет міста Полтави, який увійшов до міжнародного рейтингу UI GreenMetric-2023, підтвердив позиції в ТОП-10 найекологічніших українських університетів.

GreenMetric-2023: Полтавська політехніка увійшла до ТОП-10 найекологічніших українських університетів

Університет Індонезії оприлюднив щорічний рейтинг університетів світу UI GreenMetric-2023, де представлені заклади вищої освіти з усього світу, у яких впроваджуються «зелені» рішення та інновації. До цьогорічного міжнародного рейтингу увійшло 1183 університети з різних куточків світу.

Серед 19 українських закладів вищої освіти, які увійшли до рейтингу, Полтавська політехніка посіла 10  місце.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» з 2017 року входить до міжнародного рейтингу UI GreenMetric і займає високі лідерські позиції у рейтингу серед українських закладів вищої освіти. Минулого року Полтавська політехніка підтвердила статус найекологічнішого університету і позицію у ТОП-10 серед українських ЗВО.

Міжнародний рейтинг UI GreenMetric World University Rankings  ранжує університети по всьому світу за екологічністю кампусів, враховуючи основні критерії, серед яких: запровадження компонентів екологічної освіти в навчальному процесі, проєкти з підвищення енергоефективності, політика університетів щодо раціонального споживання та економії енергії, раціонального використання водних ресурсів, зберігання і переробки відходів, оцінка площі зелених насаджень на території тощо. Рейтинг спрямований на сприяння академічним дискурсам по стійкості в освіті і екологізації кампусів, соціальним змінам, пов’язаним з університетом, з урахуванням цілей сталого розвитку, самооцінку стійкості кампусу для вузів по всьому світу, інформування уряду, міжнародних та місцевих природоохоронних установ і суспільства про програми сталого розвитку в кампусі.

Основна мета рейтингу – це не лише підтримання екологічної стійкості університетів з усього світу, а й звернення уваги керівників університетів та зацікавлених сторін на глобальні зміни клімату і, таким чином, сприяння до збалансованого використання енергії, води, переробки відходів та розвитку екологічного транспортування. Така діяльність вимагає зміни стратегій та привернення уваги до стійкості навколишнього середовища, а також економічних та соціальних проблем.

«Ми успішно продемонстрували вдосконалення своїх стратегічних заходів для досягнення цілей сталого розвитку у всіх аспектах діяльності університету!

Упродовж двох останніх років у Полтавській політехніці стартувала підготовка фахівців у сфері «зеленої енергетики», університет став лідером у реалізації європейського проєкту комплексного енергоефективного оновлення кампусів, а також реалізовано два етапи дендрологічної ревіталізації університетського парку.

Окрім екоінфраструктури, в університеті активно підтримуються екопроєкти, популяризуються ідеї, дружні до довкілля. Вітаю колектив з новим досягненням! Продовжуємо роботу над створенням найкращих умов для навчання, розвитку і дозвілля!» – прокоментував ректор, професор Володимир Онищенко.

Нагадаємо, у Полтавській політехніці здійснюється підготовка фахівців у сфері «зеленої енергетики».

Раніше Полтавська політехніка стала лідером у реалізації європейського проєкту комплексного енергоефективного оновлення кампусів, а студентки політехніки провели воркшоп про «зелений» стиль життя.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»