2023-07-30

Полтавська політехніка стала масштабним майданчиком для проведення благодійного історичного фестивалю «LEGIO Historica»

На базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся благодійний історичний фестиваль «LEGIO Historica». Упродовж двох днів учасники масштабного культурного івенту поглиблювали свої знання про історичні пам'ятки національної ідентичності, в тому числі пам'ятки міста Полтави.

Полтавська політехніка стала масштабним майданчиком для проведення  благодійного історичного фестивалю «LEGIO Historica»

Упродовж 29-30 липня на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» у Центрі сучасного мистецтва університету відбувався благодійний історичний фестиваль «LEGIO Historica».

Організаторами потужного, суспільно значущого івенту виступили комунальна установа «Обласний молодіжний центр Полтавської обласної ради» та громадська організація «Ідеалісти» за сприяння Управління молоді та спорту Полтавської обласної військової адміністрації. Головною метою заходу стало поглиблення знань полтавців про історичні пам'ятки національної ідентичності, в тому числі пам'ятки міста Полтави.

Фестиваль урочисто відкрили ректор Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко та начальниця Управління молоді та спорту Полтавської обласної військової адміністрації Марина Трохименко, які відзначили важливу роль історії у становленні демократичних норм.

«Кожен має пам'ятати уроки історії, не допустивши руйнування національної самосвідомості у вигляді пам'яток минувшини. Маємо вчитися на чужих помилках, щоб не допускати власних.

Безумовно, нині нам, як ніколи раніше, необхідно знати історію України. Буквально вчора ми відзначали День Української Державності, роблячи все для того, щоб нами пишалися, і дійсно є чим пишатися. Наша ідентичність, наш генетичний код – це ті вишиванки, які завтра будуть створюватися в стінах нашого університету.

Полтавська політехніка має більш ніж 200-річні освітні традиції та завжди відкрита до діалогу з молоддю. Як очільнику провідного закладу вищої освіти, мені приємно, що ви вже встигли звернути увагу на ту дендрологічну ревіталізацію університетського парку, яку ми нещодавно зробили. На території провідного закладу вищої освіти панує позитивна атмосфера, пронизана любов'ю та приємними емоціями, яка надихає на нові звершення.

Бажаю вам сьогодні гарно провести цей день, отримати задоволення від спілкування і досягнути тієї мети, заради якої ви всі сьогодні тут зібрались.

Полтавська політехніка завжди відкрита до співпраці, реалізовуючи синергію науки, освіти, культури, мистецтва!

Пам'ятаючи минуле, знаючи сучасне, впевнено йдемо у майбутнє повоєнної України!

З вірою в Україну! Вперед до Перемоги!», – привітав учасників заходу ректор університету Володимир Онищенко.

«Радо вітаю гостей та господарів закладу, Полтавська політехніка завжди підтримує наші ініціативи у спортивному, молодіжному напрямках, а сьогодні й в історичному.

Без минулого немає сучасного, а значить немає і майбутнього. Дякуємо Збройним Силам України за те, що ми можемо сьогодні поглибити свої знання, подискутувати й отримати нові вміння задля того, щоб побудувати нову Україну. Ви – молоде покоління, яке буде формувати нашу державу!

Нині прийнятий Закон України «Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності», і саме цей напрямок ми зараз розвиваємо за підтримки Полтавської обласної військової адміністрації та Полтавської політехніки.

Учасникам та організаторам зичу натхнення та міцного здоров’я! Разом до Перемоги!», – наголосила начальниця Управління молоді та спорту Полтавської обласної військової адміністрації Марина Трохименко.

Серію історичних лекцій розпочав херсонський археолог Сергій Нємцев, який викликав неабиякий інтерес присутніх своєю лекцією «Шрінкфляція в античній торгівлі вином. Приклад жлобства чи ознака ринкової економіки?». Під час лекції дослідник спільно зі слухачами розглянув процес поступового зменшення об’єму стандартизованих амфор давньогрецьких часів з економічної точки зору.

У рамках фестивалю відбулась урочиста презентація книги «Страшне, прекрасне та потворне в Чорнобилі», співавторка книги Катерина Шаванова разом з археологом Євгеном Синицею розповіли присутнім про стан Чорнобиля у наші дні, про ризики, пов'язані з окупацією Запорізької АЕС, та відповіли на питання присутніх.

Про роль старожитностей антів у дослідженнях історії культури регіону розселення слов’ян у ранню Середньовічну добу розповів Ярослав Володарець-Урбанович під час лекції «Скарби «старожитностей антів» в історії та культури ранньосередньовічних слов'ян Подніпров'я».

 Найцікавішими історіями про меморіальні об’єкти з чехословацької/чеської історії поділився кандидат історичних наук Віталій Бака, який представив лекцію «Демонтувати не можна залишити: короткі історії чехословацьких/чеських пам'ятників».

У перерві між виступами лекторів для учасників фестивалю була влаштована coffee-break, під час якої всі бажаючі могли вільно поставити свої запитання фахівцям-історикам в неформальній обстановці.

Аспірантка Харківської державної академії дизайну і мистецтв, реставраторка Дарина Соколова поділилася практичними кейсами збереження творів мистецтва під час лекції «Мистецтво реставрації. Проблема руйнування пам'яток мистецтва», а археолог Євген Синиця презентував власні дослідження «Перетинаючи межу: взаємини землеробів і кочівників у ранньому Середньовіччі».

Наприкінці першого дня масштабного історичного івенту учасники долучилися до панельної дискусії «Служіння і покликання: якою була і є роль волонтерства у війні і мирі?».

Нагадаємо, раніше Полтавська політехніка стала унікальним майданчиком для проведення масштабних заходів Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»