2024-01-15

Полтавська політехніка успішно реалізовує проєкт термомодернізації від Європейського інвестиційного банку

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» успішно реалізовує проєкт з утеплення та термомодернізації навчальних корпусів та студентських гуртожитків за рахунок грантових коштів Європейського інвестиційного банку. Полтавська політехніка стала єдиним закладом вищої освіти, який самостійно виконав проєктно-кошторисну документацію та перейшов до етапу початку будівельних робіт – у кампусах встановлюють енергоефективні склопакети.

Полтавська політехніка успішно реалізовує проєкт термомодернізації від Європейського інвестиційного банку

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»  увійшов до шорт-листа з шести провідних університетів України, які були відібрані  для участі в проєкті з термомодернізації Європейського інвестиційного банку, та отримав грантові кошти у сумі 7,5 млн євро (понад 300 млн гривень за нинішнім курсом) на модернізацію будівель.

Зараз університет не просто успішно реалізовує проєкт «Вища освіта України» щодо комплексного енергоефективного оновлення будівель українських університетів за підтримки Європейського інвестиційного банку – Полтавська політехніка стала лідером у реалізації європейського проєкту комплексного енергоефективного оновлення кампусів. Команда Полтавської політехніки успішно пройшла етап проєктування і університет першим серед учасників отримав міжнародну технічну допомогу на об'єкти.

Зауважимо, проєкт з комплексного енергоефективного оновлення будівель українських університетів за підтримки Європейського інвестиційного банку триває понад 10 років. У 2017 році австрійські фахівці здійснили енергоаудит усіх будівель Полтавської політехніки та запропонували ряд дій, спрямованих на економію коштів та енергоресурсів, необхідних для утеплення та термомодернізації  навчальних корпусів  і студентських гуртожитків. Алгоритм запропонованих дій передбачає створення комфортних умов для учасників освітнього процесу з дотриманням усіх необхідних норм.

З 2018 року, відповідно до розпорядження Міністерства освіти і науки України, на базі університету була створена робоча група. Ключовими членами робочої групи стали провідні науковці, доктори наук, професори, кандидати наук, доценти – Олександр Семко, Анатолій Колієнко, Олена Філоненко, Андрій Дмитренко і Ксенія Чичуліна.

У 2021 році Тендерний комітет Міністерства освіти і науки України, до якого входять представники університету, зокрема перший проректор – проректор з науково-педагогічної роботи та економічного розвитку Полтавської політехніки, заслужений економіст України Олена Філонич, відібрав проєктувальників для усіх закладів вищої освіти – учасників проєкту Європейського інвестиційного банку. Фахівці мали запроєктувати серію заходів з термомодернізації та енергоменеджменту, які були попередньо запропоновані енергоаудиторами.

З початком повномасштабного вторгнення та активних бойових дій на території нашої країни німецька компанія-підрядник відмовилася від реалізації угоди про виконання підрядних робіт, аргументуючи неможливість виконання форс-мажорними  обставинами.

Враховуючи низку вищезазначених факторів, Полтавська політехніка стала єдиним закладом вищої освіти в Україні, який  розробив  проєктно-кошторисну документацію. Команда університету, не витрачаючи кошти Європейського інвестиційного банку,  успішно завершила фазу проєктування – в політехніці власними силами із залученням сертифікованих фахівців розробили проєкти для трьох корпусів  (корпус А, корпус Ц та 4-й гуртожиток) й отримали висновки експертизи, за якими було оголошено тендери на виконання робіт.

Варто відзначити той факт, що лише Полтавська політехніка вже оголосила три міжнародних тендери на виконання робіт у трьох заздалегідь визначених будівлях, таким чином створюючи прецедент, коли український університет під час війни продовжує успішно реалізовувати масштабний міжнародний проєкт з енергоефективності.

Головними технологічними рішеннями проєктів Полтавської політехніки стали термомодернізація, реконструкція системи опалення й встановлення цифрових систем управління системою опалення, освітлення і водопостачання для економії бюджетних коштів, скорочення споживання енергоносіїв.

У листопаді 2023 року були підписані контрактні угоди на виконання будівельних робіт з термомодернізації по навчальному корпусу А та гуртожитку і безпосередньо розпочалися і наразі тривають будівельно – ремонтні роботи по заміні вікон.

Паралельно через аукціон відібрали технічний нагляд, який забезпечує супровід усіх будівельних робіт. Хід виконання робіт в університеті активно контролюється, таким чином успішно реалізовується проєкт з термомодернізації за рахунок грантових коштів Європейського інвестиційного банку. Відзначимо, що в інших університетах наразі відбуваються тендери на проєктування, а два університети взагалі зупинили реалізацію проєкту.

В університеті здійснюється розробка наступного пакету проєктно-кошторисної документації, яка підлягає експертизі з метою подальшої реалізації даного договору. Кошти Європейського інвестиційного банку передбачаємо освоїти в повному обсязі та завершити роботи по термомодернізації навчальних корпусів і студентських гуртожитків Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Системно працюємо над створенням комфортних умов для учасників освітнього процесу, науково-педагогічних працівників, співробітників та студентів Полтавської політехніки, адже наш університет, маючи статус класичного багатопрофільного закладу вищої освіти європейського рівня, утверджує бренд лідера інновацій у вітчизняному та європейському освітньому просторі.

У планах Полтавської політехніки модернізація 16 навчальних корпусів та 5 студентських гуртожитків

Нагадаємо, проєкт «Вища освіта. Енергоефективність та сталий розвиток» реалізується завдяки грантовій угоді Енергоефективність та сталий розвиток України з Європейським інвестиційним банком і Північною екологічною фінансовою корпорацією, яку було підписано 19 грудня 2016 року під час візиту української урядової делегації до Брюсселя.

Проєкт ініційовано та розроблено Міністерством освіти і науки України спільно з Європейським інвестиційним банком задля підтримки українських університетів у сфері ефективного використання енергоресурсів.

Загальна вартість проєкту становить 160 млн євро, а його реалізація відбувається за рахунок різних заходів і робіт, спрямованих на енергозбереження та оптимізацію управлінських процесів енергоспоживання.

За його підсумками університети-учасники мають отримати комфортні умови навчання та покращити власну матеріально-технічну базу і значно знизити рівень енергоспоживання.

Проєкт передбачає всі можливі заходи з термомодернізації, утеплення, заміни вікон на енергоефективні з підвищеним коефіцієнтом енергоефективності, заміни систем водопостачання та водовідведення, встановлення сонячних батарей, заміна системи вентиляції, заміна системи освітлення на енергоощадні елементи, заміна системи опалення, встановлення автоматичних систем обліку споживання та керування енергоносіями, встановлення теплових насосів та інші заходи.

Нагадаємо, Полтавська політехніка входить до ТОП-40 найбезпечніших університетів України.

Нещодавно Полтавська політехніка співпрацюватиме з Варшавською політехнікою і компанією Siemens у новому технологічному проєкті, підписала Меморандум про співпрацю з АТ «Укргазвидобування» і профільними університетами.

 

Перший проректор-

проректор з науково-педагогічної

роботи та економічного розвитку

Національного університету

«Полтавська політехніка

імені Юрія Кондратюка»

Олена Філонич