2023-10-18

Полтавська політехніка входить до ТОП-40 найбезпечніших університетів України

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» увійшов до ТОП-40 найбезпечніших університетів України у переліку закладів вищої освіти, оприлюдненому Державною службою якості освіти України. Фахівці визначили ступені ризику діяльності 290 закладів вищої освіти країни, врахувавши сім основних показників.

Полтавська політехніка входить до ТОП-40 найбезпечніших університетів України

Державна служба якості освіти України сформувала перелік ЗВО за ступенями ризику від провадження господарської діяльності у сфері вищої освіти у 2023 році, проналізувавши діяльність 290 українських закладів вищої освіти.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» увійшов до ТОП-40 найбезпечніших університетів України.

«Безпека навчального процесу і надання освітніх послуг полягає не лише у фізичному захисті викладачів і здобувачів освіти, а й в стійкості і професійному менеджменті закладу навіть попри війну. Першокурсники бакалаврату Полтавської політехніки зробили правильний вибір, обравши навчання у нас і можуть не переживати з приводу чи отримають вони диплом через чотири роки.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» увійшов в топ-40 найбезпечніших українських університетів серед 290 закладів вищої освіти. Лише 26% суб’єктів господарювання у сфері вищої освіти мають незначний ступінь ризику.

Новий ризикоорієнтований підхід у системі контролю застосовується з метою запобігання можливим порушенням вимог законодавства.

Полтавська політехніка на відмінно пройшла експертизу Державної служби якості освіти України і підтвердила статус потужного багатопрофільного університету міжнародного рівня з безпечним освітнім середовищем – лідера наукової та освітньої діяльності Полтавщини, провідного університету України і одного з кращих університетів Східної Європи! Ми гарантовано забезпечуємо ступеневу підготовку висококваліфікованих фахівців за майже 100 освітніми програмами та відкриваємо нові спеціальності, підвищуємо якість освіти разом з європейськими експертами, а найкращі стейкхолдери беруть участь у модернізації освітніх програм та сприяють працевлаштуванню наших випускників. Кожна спеціальність підкріплена потужною матеріально-технічною базою і науково-педагогічним колективом.

Полтавська політехніка – гарантія успіху! Запрошуємо на навчання!» – прокоментував ректор, професор Володимир Онищенко.

Цьогоріч визначення ступеня ризику від провадження господарської діяльності у сфері вищої освіти вперше запроваджено у Єдиній державній електронній базі з питань освіти, що дозволило максимально відкрито і об`єктивно оцінити кожен заклад вищої освіти та віднести його до відповідного ступеня ризику (модуль «Ступені ризику (для вищої освіти)»). Таким чином було максимально автоматизовано процес обчислення балів за критеріями, визначеними постановою Кабінету Міністрів України від 2 листопада 2018 року № 982 «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері вищої освіти та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою якості освіти»:

  • чисельність здобувачів вищої освіти за останні три роки;
  • кількість науково-педагогічних (педагогічних) працівників, працевлаштованих за основним місцем роботи;
  • стан оприлюднення на офіційному веб-сайті закладу вищої освіти визначених законодавством документів та інформації;
  • кількість порушень вимог законодавства у сфері вищої освіти, виявлених за результатами заходів державного нагляду (контролю), проведених протягом останніх п’яти років, що передують плановому періоду;
  • наявність відокремлених структурних підрозділів;
  • наявність іноземних здобувачів вищої освіти;
  • частка неакредитованих спеціальностей, освітніх програм.

Формування та оприлюднення переліку ЗВО за ступенями ризику має на меті дати змогу звернути увагу на чинники, що збільшують ризики провадження освітньої діяльності, та вжити заходів на запобігання зростання кількості балів за відповідними критеріями.

Практика застосування критеріїв ризику дала змогу стимулювати заклади вищої освіти до формування своїх вебсайтів відкритими та доступними для всіх учасників освітнього процесу й громадськості.

Нагадаємо, Полтавська політехніка увійшла до рейтингу найкращих європейських університетів, лідирує у web-просторі серед полтавських закладів вищої освіти та приєдналась до Болонського хабу і підвищує якість освіти за підтримки європейських експертів.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»