2023-03-10

Протягом місяця студенти і викладачі тренуватимуть навички володіння зброєю у мультимедійному тирі

09 березня Територіальне управління Служби судової охорони у Полтавській області відкрило у Полтавській політехніці тимчасовий тренувальний простір для вдосконалення навичок володіння зброєю. Студенти і науково-педагогічні працівники матимуть можливість протягом місяця тренуватися у мультимедійному інтерактивному тирі.

Протягом місяця студенти і викладачі тренуватимуть навички володіння зброєю у мультимедійному тирі

У рамках науково-освітньої співпраці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» з полтавськими охоронцями Феміди – Територіальним управлінням Служби судової охорони у Полтавській області у колишній читальній залі науково-технічної бібліотеки Полтавської політехніки відкрито тимчасовий тир.

«Рік тому набув чинності закон, що дозволяє простим українцям із будь-якої зброї відстрілювати окупантів. Саме 9 березня 2022 року Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України «Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України», який дає право цивільним особам чинити спротив збройній агресії РФ, використовуючи будь-яку зброю.

Тож дуже символічно, що в цей день, у рамках співпраці зі Службою судової охорони реалізовуємо унікальну можливість. Мабуть, ми перший заклад вищої освіти в Україні, який організовує тренування у безпечному, мультимедійному тирі.

До речі, ми відправили на смітник історії радянські видання і піддали забуттю російськомовну літературу. Тепер звільнений простір послужить підготовці для фізичної боротьби з російською інвазією.

На моє переконання, в умовах повномасштабного вторгнення країни-терориста – рф, кожен громадянин України має вільно володіти зброєю, щоб захистити себе, свою родину і країну. Тому, без перебільшення, я гордий, що робимо це і дякую нашим партнерам в особі керівника ТУ ССО Олександра Аленіна за можливість певний час користуватися цим унікальним тиром, за співпрацю.

Сподіваюся, це викличе велику зацікавленість. Оскільки заняття відбуваються наживо, то багато учасників освітнього процесу зможе скористатись можливістю/

Як досвідчений стрілок, скажу, що відчуття максимально наближені до реальних, а для початківців – це взагалі ідеальні умови. Тому ставимо амбітну мету проведення загальноуніверситетського експрес-курсу зі стрільби, який може завершитись змаганням між структурними підрозділами!

Бо як заповідав великий Українець, чий день народження сьогодні відзначаємо: «Борітеся – поборете! Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава. І воля святая!» Слава Україні!», – прокоментував ректор Володимир Онищенко.

«У державі війна, тож кожен громадянин, незалежно від статі, повинен не тільки підкорити граніт науки, а й вміти користуватися зброєю, маючи такого сусіда. Це обладнання завбачливо придбане пару років тому за підтримки Полтавської обласної державної адміністрації, Полтавської обласної ради та її депутатського корпусу. Воно дозволяє навчити і потренувати навички користування зброєю. Тир дає можливість тренуватися як з лазерним прицілом, так і з пейнтбольними кульками, а стрілки відчувають віддачу – майже як в реальних умовах», – зазначив керівник ТУ ССО Олександр Аленін.

Мультимедійний інтерактивний тир «Інгул» українського виробника придбаний у рамках Комплексної програми щодо забезпечення законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян та оборонної роботи на 2020-2027 роки. У його комплектації є лазерні імітатори пістолетів ПМ і ФОРТ 17 (ГЛОК), а також комбінований імітатор АК-74, сенсорний екран, система вогню у відповідь, набір з 400 моделюючих інтерактивних вправ і 100 ігорових фільмів тощо. Одночасно працюють 8 стрілкових місць, що дозволяє навіть організовувати змагання.

Такі інтерактивні мультимедійні тири ефективно експлуатуються у силових структурах, армійських підрозділах, приватних колекціях України, США, Литви, Польщі, Болгарії, Грузії, Молдови, Вірменії, Казахстану тощо.

Провідний спеціаліст відділу по роботі з персоналом, прессекретар Територіального управління Служби судової охорони у Полтавській області Катерина Григоренко зазначила, що кожна людина в умовах сьогодення має отримати та постійно поновлювати навички, які є життєво необхідними – це тактична медицина, стрільба та багато інших напрямків, які відтепер стануть невід’ємною частиною сьогодення. Захід спрямований на те, щоб кожен співробітник і студент ознайомився зі специфікою стрільби, застосування зброї, здобув практичні навички.

Першими до зброї взялися очільники університету і Служби судової охорони, а також народний депутат України Андрій Боблях, який підтримував законопроєкт, прийнятий парламентом.

Нещодавно судові охоронці провели тренінг з тактичної домедичної допомоги, учасниками якого стало більше сотні студентів різних структурних підрозділів університету.

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»