2023-02-28

Студенти політехніки пройшли тренінг з домедичної допомоги, який провели судові охоронці та патрульні поліцейські

27 лютого на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» фахівці Територіального управління Служби судової охорони у Полтавській області та співробітники Управління патрульної поліції провели практичний тренінг «Тактична домедична допомога постраждалим» для студентів Полтавської політехніки. Учасники відпрацьовували практичні навички надання допомоги у підвищено небезпечних умовах.

Студенти політехніки пройшли тренінг з домедичної допомоги, який провели судові охоронці та патрульні поліцейські

Науково-освітня співпраця Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» з полтавськими правоохоронцями триває і має практично орієнтований характер – у рамках Меморандумів про співробітництво з Територіальним управлінням Служби судової охорони у Полтавській області та Управлінням патрульної поліції Департаменту патрульної поліції в Полтавській області  на надсучасній базі Полтавської політехніки відбувся семінар-тренінг «Тактична домедична допомога постраждалим», учасниками якого стало більше сотні студентів різних структурних підрозділів університету. Хлопці та дівчата дізналися про основні прийоми тактичної медицини, навчилися діяти для запобігання критичних кровотечам, на реальних прикладах розібрали алгоритм дій за протоколом M.A.R.C.H та тренувалися надавати домедичну допомогу в умовах підвищеної небезпеки.

Судові охоронці та поліцейські Полтавщини провели пізнавальний та інформативно насичений тренінг, де детально зупинилися на мінімальному вмісті типової аптечки, запасах необхідних кровоспинних препаратів, правилах надання домедичної допомоги при критичних кровотечах, розповіли як діяти в перші хвилини розпачу та паніки. За словами тренерів, можливість контролювати процес, чітко та грамотно роздаючи команди оточуючим вас особам, знання як діяти при пораненнях, вміння зупинити та тампонувати критичні кровотечі часто вже на перших хвилинах рятують людські життя. Проєкт успішно реалізується з ініціативи та всебічної підтримки адміністрації Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» задля набуття викладачами і студентами додаткових знань щодо надання домедичної допомогти та основ безпеки у надзвичайних ситуаціях.

У ролі тренерів виступили членкині Української асоціації представниць правоохоронних органів – співробітниця Управління патрульної поліції Департаменту патрульної поліції в Полтавській області Наталія Новікова та провідний спеціаліст відділу по роботі з персоналом, прессекретар Територіального управління Служби судової охорони у Полтавській області, випускниця університету 2011 року Катерина Григоренко, фахівець Територіального управління Служби судової охорони у Полтавській області Геворг Геворгян та співробітники Управління патрульної поліції Департаменту патрульної поліції в Полтавській області Станіслав Козацький, Олександр Білаш.

Вітаючи учасників семінару-тренінгу, Катерина Григоренко наголосила на важливості та актуальності отриманих під час тренінгу знань та закликала студентську молодь бути активнішою та сміливішою, скориставшись можливістю поспілкуватися та потренуватися спільно з фахівцями, які обрали своїм професійним покликанням безпеку та допомогу людям. Адже від швидкості людської реакції, вмінь правильно та точно діяти у надзвичайних ситуаціях, залежить власна безпека українців, життя та здоров’я рідних, близьких, друзів, колег, бойових побратимів.

«Твердо переконана, сьогоднішній тренінг дасть кожному з вас набір необхідних практичних інструментів, якими можна буде скористатися у випадках поранень, критичних кровотеч у близьких, рідних, малознайомих людей при ракетних загрозах, руйнуваннях будівель, інших надзвичайних ситуаціях.

В умовах воєнного стану та активних бойових дій на території України, коли країна-агресор не шкодує сил та засобів, руйнуючи енергетичну та цивільну інфраструктуру, актуальність та своєчасність подібних заходів зростає. Ми з колегами плануємо й надалі проводити серію таких тренінгів, щоб навчати молодь, представників старшого покоління у випадку реальної загрози попіклуватися про себе, надати допомогу тим, хто цього потребує. Прохання до всіх: будуть питання, запитуйте, наша команда відкрита до конструктивного діалогу, охоче надамо відповіді. Скористайтеся шансом спробувати виконувати серцево-легеневу реанімацію, потренуватися у накладанні турнікету, навчитися зупиняти кровотечі, адже це новий колосальний досвід, якого ніколи не буває замало», – прокоментувала тренерка Катерина Григоренко.

На початку заходу тренери звернули особливу увагу на вміст аптечки, сукупність тих мінімальних лікарських препаратах, які там неодмінно мають бути. У критичний момент постраждалий може потребувати кровоспинних та знеболювальних препаратів, у подібних ситуаціях рахунок часто йде буквально на хвилини.

«Перш, ніж допомагати комусь, маємо забезпечити власну безпеку, захиститися від багатьох сторонніх факторів. Якщо ваш знайомий, родич чи випадковий перехожий потерпає від кровотечі, маємо врахувати, що поранений може бути носієм певної хвороби, тому в нашій аптечці неодмінно має бути декілька пар одноразових рукавичок, антисептичні пов’язки задля знезараження ділянки пораненої шкіри, тактичні ножиці, що використовуються для розрізання одягу. Такі ножиці мають затуплені кінчики і не дозволять нанести постраждалій людині додаткових поранень», – розповів один з тренерів, співробітник Управління патрульної поліції Департаменту патрульної поліції в Полтавській області Станіслав Козацький.

За словами співорганізаторів, зважаючи на численні загрози людському життю та здоров’ю, величезну кількість жертв під час ведення незаконних військових дій немиролюбним сусідом на території нашої країни, руйнувань об’єктів критичної та цивільної інфраструктури в Харкові, Дніпрі, Вінниці, Кременчуці, зростає нагальна необхідність навчати українців алгоритмам необхідних дій при пораненнях, критичних кровотечах, серцево-легеневій реанімації. Масштабні проєкти, реалізовані за участі досвідчених фахівців державних служб дозволяють ефективно підвищити рівень обізнаності пересічних громадян у питаннях домедичної допомоги та основ безпеки.

Студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» працювали у трьох динамічних групах та успішно завершили навчання за чотирма змістовими напрямками, опановуючи практичні прийоми надання допомоги при критичних кровотечах, навчалися виконувати маніпуляції з турнікетом в умовах високого рівня загрози та без загрози, здійснювати чіткі дії при серцево-легеневій реанімації потерпілого, критичних людських станах. Учасники тренінгу ретельно відпрацювали алгоритм дій за протоколом M.A.R.C.H при критичних кровотечах, тренуючись на манекенах та один одному.

Успішно завершивши навчання, студенти Полтавської політехніки отримали сертифікати.

По завершенню тренінгу учасники обмінялися отриманими враженнями та розповіли про важливість отриманих практичних навичок надання допомоги у повсякденному житті. Переважна більшість молодих людей висловила щиру вдячність тренерам за цікавий семінар-тренінг та озвучила глибокі сподівання, щоб отримані ними практичні уміння використовувалися лише в мирних цілях.

«На мою думку, абсолютно кожен має володіти навичками надання домедичної допомоги. Особисто я хочу відзначити хорошу якість навчального візуального матеріалу, учасники отримали можливість потренуватися в серцево – легеневій реанімації, тампонаді поранень на манекенах.

Маю з чим порівняти, адже раніше відвідував подібний тренінг, однак за круту можливість вдосконалюватися в отриманих уміннях, спробувати, доторкнутися самому величезна подяка усій тренерській команді. Це реально класний безцінний досвід, практичне значення якого важко переоцінити», – прокоментував учасник тренінгу, студент групи 101-ПТК Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки Юрій Андрієць.

Відзначимо, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – один з провідних українських університетів, що має ряд укладених чинних угод про співпрацю та науково-освітнє парнерство з правоохоронними органами та державними установами – Національною поліцією України, Департаментом кіберполіціїУправлінням патрульної поліції у Полтавській області, Полтавським науково-дослідним експертно-криміналістичним центром МВС УкраїниГоловним територіальним управлінням юстиції в Полтавській області, Полтавською обласною прокуратуроюМіжнародною Асоціацією ПоліграфологівТериторіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованим у місті Полтава, Національним науковим центром «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М. С. Бокаріуса», Управлінням Державної служби якості освіти у Полтавській області, Державною аудиторською службою України, органами місцевого самоврядування.

Нагадаємо, судові охоронці та поліцейські провели у політехніці тренінг з домедичної допомоги та основ безпеки, та провели тренінг, присвячений протидії найпоширенішим гендерним стереотипам.

Раніше у Полтавській політехніці відкрито зразковий Пункт Незламності і студентський хаб, в університеті відбувся Чемпіонат Полтавської області з кікбоксингу WAKO, а команди політехніки перемогли на Всеукраїнських змаганнях зі спортивного більярду «Вільна піраміда».

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»