2020-06-03

Психологи провідних університетів розглянули вплив сучасних реалій на розвиток молоді

2-3 червня на базі нової кафедри психології та педагогіки факультету фізичної культури та спорту відбулася І Міжнародна науково-практична конференція «Психолого-педагогічні координати розвитку особистості».

Психологи провідних університетів розглянули вплив сучасних реалій на розвиток молоді

Учасниками науково-практичної конференції стали науковці з США, Польщі, Туреччини, Казахстану, Китаю, провідні науковці Національної академії педагогічних наук України та 50-ти закладів вищої освіти України (Вінниця, Глухів, Запоріжжя, Київ, Краматорськ, Кременчук, Львів, Миргород, Одеса, Переяслав-Хмельницький, Слов’янськ, Суми, Харків, Черкаси, усіх полтавських закладів вищої освіти).

   

         Співорганізаторами міжнародної конференції є:

  • Hebei Foreign Studies University (China);
  • Ankara University (Turkey);
  • AGH University of Science and Technology (Poland);
  • Santa Fe College (USA);
  • Інститут психології імені Г. С. Костюка НАПН України;
  • Київський національний університет імені Тараса Шевченка;
  • Національний університет «Запорізька політехніка»;
  • Національний університет «Львівська політехніка»;
  • Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського;
  • Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника;
  • Тернопільський національний економічний університет;
  • Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна;
  • Національний університет «Острозька академія»;
  • Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка.

Відкрив конференцію ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор економічних наук, професор, Заслужений працівник освіти України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, член президії Північно-Східного наукового центру Національної академії наук України та Міністерства освіти і науки України, голова Полтавської філії Північно-Східного наукового центру НАН і МОН України, Президент позашкільного навчального закладу Полтавської обласної ради «Полтавська обласна Мала академія наук учнівської молоді» Володимир Онищенко.

«Створивши новий структурний підрозділ декілька місяців тому і обговоривши перспективи діяльності, науково-педагогічні працівники кафедри психології та педагогіки мобілізували зусилля, організували та провели свій перший науковий захід. Кафедра діє у структурі факультету фізичної культури та спорту. Психологічне здоров’я та психологічний стан суспільства є надзвичайно важливою темою, особливо під час карантину і посткарантинний період. Надзвичайно приємно, що співорганізаторами та учасниками конференції є провідні заклади вищої освіти як України, так і інших країн світу. Конференція присвячена відзначенню 90-річчя існування Національного університету імені Юрія Кондратюка». Відтепер це заклад вищої освіти класичного типу, для якого характерні нові напрямки та спеціальності, зокрема такі як психологія», – привітав учасників ректор Володимир Онищенко.

Метою проведення міжнародної науково-практичної конференції є висвітлення найбільш актуальних науково-прикладних проблем психологічної та педагогічної науки. Науковці акцентували на розкритті психолого-педагогічних аспектів таких напрямів: психолого-педагогічні особливості становлення та розвитку особистості в освітньому просторі; психолого-педагогічні умови організації навчально-професійної діяльності молоді в умовах суспільних реалій; психологія розвитку творчих компетентностей особистості: практико-орієнтований аспект; психологічні аспекти здоровʼязбереження й здоровʼятворення в ускладнених умовах життєвого середовища; психолого-педагогічна допомога особистості в ситуаціях життєвих змін.

Модератором конференції стала доктор психологічних наук, завідувач кафедри психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Світлана Яланська.

Академік Національної академії  педагогічних наук України, заслужений діяч науки і техніки, Повний кавалер ордена за заслуги, основоположник генетичної та медичної психології, дійсний член багатьох зарубіжних академій, директор інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України, доктор психологічних наук, професор Сергій Максименко привітав учасників конференції та презентував наукову доповідь про інформаційно-енергетичну сутнісну складову як джерело і рушій розвитку особистості. Закликаючи до співпраці, науковець запропонував пройти цікавий експеримент, який би дав можливість побудувати різні простори у предметно-практичній діяльності, які б могли змоделювати ставлення людини до тих чи інших подій.

До учасників міжнародної конференції звернувся Герой України, заслужений працівник народної освіти України, академік Міжнародної слов’янської академії наук та Академії наук вищої школи України, ветеран праці, доктор психологічних наук, професор кафедри психолого-педагогічних дисциплін, ректор Національного університету «Острозька академія» Ігор Пасічник. Він представив власне бачення нових викликів в теорії формування особистості у контексті онлайн-навчання в умовах пандемії. «Ця тема є експериментальною та імпровізованою, як і мої припущення: не дивлячись на численні дослідження розвитку особистості, впливу соціального середовища на її формування, психологами ще не вивчено практичний вплив дистанційного навчання на розвиток і становлення особистості в умовах пандемії», – прокоментував Ігор Пасічник.

Відповідно до дводенної програми конференції науковці проводили пленарні засідання, взяли участь у науковому дайджесті «Ідентичність у формуванні сучасного художника (до питання міждисциплінарних зв’язків у сучасному науковому дискурсі)», здійснили віртуальну екскурсію до «Інклюзивно-ресурсного центру» Диканської районної ради Полтавської області» та віртуальну подорож «Від Інституту шляхетних дівчат до Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», відвідали майстер-класи «Розвиток навичок емоційної грамотності за методом  ненасильницького спілкування» та «Антропологічне садівництво».

На конференції було представлено 135 наукових доповідей. Загальна кількість авторів – 169 із 50 закладів вищої освіти та установ. За результатами конференції сформовано збірник наукових праць, який налічує 73 наукових матеріалів та розміщений на сайті університету.

Науково-педагогічні працівники кафедри психології та педагогіки щиро дякують учасникам конференції за плідну роботу, актуальні, цікаві доповіді, бажають невичерпної енергії, подальших наукових звершень та творчої наснаги!

                    

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»