2023-08-31

Ректор політехніки презентував проміжні результати вступної кампанії на серпневій конференції педагогічних працівників Полтавської громади

Голова Ради ректорів закладів вищої освіти Полтавського регіону, президент Полтавського територіального відділення Малої академії наук України, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко взяв участь у серпневій конференції педагогічних працівників Полтавської міської територіальної громади «Тримаємо освітній фронт!» та презентував проміжні результати вступної кампанії і співпраці полтавських закладів вищої освіти зі школами.

Ректор політехніки презентував проміжні результати вступної кампанії на серпневій конференції педагогічних працівників Полтавської громади

30 серпня у Полтаві відбулась серпнева конференція педагогічних працівників Полтавської міської територіальної громади «Тримаємо освітній фронт!» під головуванням директорки департаменту освіти Полтавської громади Жанни Каплоух.

У роботі конференції активну участь взяли: Катерина Ямщикова, секретар Полтавської міської ради, та Валерій Пархоменко, перший заступник міського голови; Володимир Онищенко, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», голова Ради ректорів закладів вищої освіти Полтавського регіону, Президент Полтавського територіального відділення Малої академії наук України, Юрій Кращенко, начальник управління Державної служби якості освіти у Полтавській області; Наталія Заєць, провідний фахівець відділу матеріально-технічного розвитку Комунальної установи «Центр фінансово-статистичного аналізу та матеріально-технічного забезпечення освітніх закладів» Полтавської обласної ради; Оксана Горіна, директор Полтавської гімназії №18 Полтавської міської ради; Олег Бариш, учитель предмета «Захист України» Полтавського міського багатопрофільного ліцею №1 ім. Івана Котляревського, керівник ГО «Військово-спортивний центр «Воїн»; Вікторія Корецька, психолог Центру професійного розвитку педагогічних працівників Полтавської міської ради.

Перший заступник міського голови Валерій Пархоменко подякував педагогічним працівникам за навчання дітей у таких нелегкий для країни час та за роботу з ВПО, адже їм довелось не лише працювати з дітьми, а й облаштовувати тимчасові місця проживання для вимушених переселенців.

Секретар Полтавської міської ради Катерина Ямщикова звернулася до освітян зі словами вдячності за те, що саме освіта підставила плече громаді з початку військової агресії російської федерації, прихистивши внутрішньо переміщених осіб, обладнавши пункти незламності, забезпечивши навчання у змішаному форматі майже у всіх закладах загальної середньої освіти та працююи над створенням безпечного освітнього середовища у навчальних закладах.

«Безпека під час навчального процесу в теперішніх умовах – це пріоритетне завдання міської влади. Однак, варто розуміти, що укриття – це ще й сучасний простір для розвитку, який можна використовувати не тільки під час тривоги. Ми маємо облаштувати укриття так, щоб там нашим дітям було не страшно та комфортно», – зауважила Катерина Ямщикова.

Також секретар міської ради звернула увагу на тему якості харчування у закладах освіти, вивчення історії рідного краю та патріотичного виховання учнівської молоді, відзначила інноваційний проєкт Полтавської політехніки – створення першого в Україні Центру освіти і піклування про дітей дошкільного віку на базі закладу вищої освіти.

Під час конференції голова Ради ректорів закладів вищої освіти Полтавського регіону, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко виступив з доповіддю про успішні кейси профорієнтаційної роботи на користь полтавських закладів вищої освіти.

«Перше вересня для кожного освітянина не просто особливий день і початок нового навчального року. Щороку ми допомагаємо тисячам дітей і молодих людей робити перший важливий крок для реалізації у житті. А ще маємо надважливе завдання – захистити і навчити вчитися.

Як голова Ради ректорів закладів вищої освіти Полтавського регіону і Президент Полтавського територіального відділення Малої академії наук України з гордістю відзначаю важливе досягнення від співпраці закладів загальної середньої освіти Полтавської міської територіальної громади та університетів – ми вмотивували більше третини випускників шкіл громади навчатись у Полтаві!

За результатами роботи протягом минулого навчального року, стало більше випускників, які залишились в громаді і вступили до полтавських ЗВО!

Українські випускники, які здобули повну загальну середню освіту, подали 680 тисяч заяв до ЗВО України, у тому числі 15 тисяч – до університетів Полтавської області. Це дуже добре, що наші діти зацікавлені у навчанні вдома, тим паче що безпекові та інфраструктурні умови у Полтаві дуже гарні, а університети забезпечують якісну підготовку.

У проміжному підсумку вступної кампанії, яка ще триває і відбувається під гаслом «Навчайся в Україні!», переважна більшість випускників полтавських шкіл обрала Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», який став найпопулярнішим полтавським університетом серед вступників і входить до ТОП-30 провідних університетів України.

Серед найбільш популярних спеціальностей та освітніх програм серед вступників – комп’ютерні науки, медицина, право, менеджмент, психологія, нафтогазова інженерія.

Високі бали вступників до ПДМУ і Полтавської політехніки свідчать про високу якість підготовки майбутніх студентів у школах. Пишаюсь, що серед студентів політехніки є четверо чемпіонів НМТ, які набрали по 200 балів!

Спільними зусиллями підтримуємо імідж Полтави як молодіжного, студентського міста.

Вкотре наголосив на важливості співпраці із закладами вищої освіти при підготовці та проведенні Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідних робіт МАН. Високі позиції Полтави у загальноукраїнському рейтингу утримуються саме завдяки поглибленню співпраці з науково-педагогічними працівниками університетів, які допомагають формувати ґрунтовні навички ведення наукових досліджень, та матеріально-технічній базі, якою володіють університети. Переконаний, що відкриття інтерактивного Музею науки, над яким працює команда Полтавської політехніки, допоможе вчителям ще більше популяризувати знання і науку!

Дякую, шановні вчителі, і як голова регіональної ректорської спільноти за плідну співпрацю і чудовий результат профорієнтаційної роботи на користь полтавських закладів вищої освіти, і як батько двох старшокласниць, за той високий професіоналізм, з яким ви мотивуєте дітей до знань!

Маю за честь тримати освітній фронт разом з полтавськими педагогами!

З Днем знань, шановні колеги! Знання – це потужна зброя, якою ми боремось за майбутнє.

Успішного нового навчального року, який ми розпочинаємо, дякуючи захисникам!

Разом до Перемоги! Слава Україні!» – зазначив Володимир Онищенко.

За результатами цьогорічної вступної кампанії лідерами серед полтавських ЗВО за кількістю поданих заяв на вступ стали: Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – 5,5 тис. поданих заяв; Полтавський державний аграрний університет – 3,5 тис. поданих заяв; Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка – 2,6 тис. поданих заяв; Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського – 2,2 тис. поданих заяв; Полтавський державний медичний університет – 2 тис. поданих заяв; Полтавський університет економіки і торгівлі – 1,6 тис. поданих заяв.

Під час наради освітяни підбили підсумки минулого навчального року й окреслили основні завдання на новий навчальний рік, наголосивши на необхідності психологічної підтримки учасників освітнього процесу.

Нещодавно ректор політехніки взяв участь у дискусії про кадрову стратегію в енергетиці.

Нагадаємо, у коледжі нафти і газу відкрили інноваційну лабораторію систем автоматизованого проєктування, а в університеті стартував додатковий прийом заяв для вступу на бакалаврат.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»