2024-01-23

Ректор політехніки з робочим візитом відвідав ПНУ імені Василя Стефаника

Ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко з робочим академічним візитом відвідав Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника. Під час зустрічі з ректором Ігорем Цепендою відбулось обговорення нових підходів до організації наукової діяльності та розширення програм академічної мобільності.

Ректор політехніки з робочим візитом відвідав ПНУ імені Василя Стефаника

18 січня ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко відвідав Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника. Співпраця з цим закладом вищої освіти була документально оформлена майже 10 років тому і за цей час зреалізовано надзвичайно багато спільних проєктів. Під час цього робочого візиту очільник Полтавської політехніки обговорив з ректором ПНУ імені Василя Стефаника Ігорем Цепендою нові підходи до організації наукової діяльності.

«Прикарпатський національний університет – потужний партнер Полтавської політехніки. Одним з унікальних прикладів співпраці між університетами була академічна мобільність – практика наших студентів на базі спортивно-оздоровчого комплексу «Смерічка» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника в Микуличині, а після повномасштабного вторгнення Полтавська політехніка ділилася досвідом зі створення першого в України Центру освіти та піклування про дітей дошкільного віку «Mr. Leader».

На базі ПНУ ім. В. Стефаника діє Центр колективного користування науковим обладнанням – унікальна лабораторія нанотехнологій для матеріалознавства, енергетики та медицини. Науковці університету за підтримки Національного фонду досліджень України працюють над розв'язанням актуальних задач в межах законодавчо затверджених пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки, передусім – над створенням нових речовин і матеріалів для забезпечення конкурентоспроможності України у світі та сталого розвитку суспільства і держави.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» зацікавлений в активізації співпраці у цьому напрямку і розширенні можливостей реалізації державних цільових наукових, науково-технічних програм, роботи над науковими проєктами і науково-технічними експериментальними розробками, сприянні проведенню матеріалознавчих досліджень як науковцями, так і залучення студентів, аспірантів, докторантів.

Колеги з Прикарпаття також демонструють чудовий приклад співпраці з релокованими університетами. Днями на базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбувся круглий стіл «Консолідація зусиль університетів задля розвитку інтернаціоналізації», у якому взяли участь представники  університетської спільноти України, Німеччини та Польщі. Під час цього заходу ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський представив хроніки релокованого університету та свій шлях подолання численних проблем і викликів, які зараз постали перед закладами вищої освіти. Завдяки співпраці з Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника і підтримці ректора Ігора Цепенди ХДУ отримав простір для відновлення роботи. Залучивши підтримку міжнародних партнерів за півтора роки херсонці перетворили його у SMART-офіс із сучасним освітньо-культурним хабом», — прокоментував ректор, професор Володимир Онищенко.

«Радий вітати у стінах Прикарпатського університету нашого друга та партнера ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Володимира Онищенка. Під час зустрічі обговорили основні пріоритети розширення співробітництва, враховуючи кращі практики і досвід. Зокрема, перспективи організації наукової діяльності на базі нашого Центру  колективного  користування  науковим обладнанням «Лабораторія нанотехнологій для  матеріалознавства, енергетики та медицини».

З Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» ми вже реалізували багато цікавих проєктів. З останніх — проєкт впровадження інноваційної системи «Освіта та піклування» (Education & Care). Вдячні колегам з Полтави за обмін досвідом щодо відкриття навчальної лабораторії «Центр освіти і піклування для дітей раннього і дошкільного віку «Mr. Leader». Переконаний, що наша дружба та співпраця триватиме й надалі!» – додав ректор Ігор Цепенда.

Нещодавно ректор Полтавської політехніки відвідав Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, студентки політехніки поділились позитивними враженнями від навчання в австрійському університеті-партнері, ліцеїсти протягом тижня подорожували світом професій у Полтавській політехніці.

Нагадаємо, Полтавська політехніка співпрацюватиме з Варшавською політехнікою і компанією Siemens у новому технологічному проєкті.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»