2021-11-22

«Руйнуючи бар’єри»: науковиця гуманітарного факультету презентувала досвід співпраці з німецькими університетами

Кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва стала учасницею німецько-української конференції «Breaking down barriers – towards a more efficient exchange between Ukraine and Germany», організованої Німецькою службою академічних обмінів (DAAD). Науковці обговорили розвиток стратегічного партнерства між університетами-партнерами і поділилися реальними кейсами результативної співпраці з провідними європейськими університетами.

«Руйнуючи бар’єри»: науковиця гуманітарного факультету презентувала досвід співпраці з німецькими університетами

Через карантинні обмеження, спричинені пандемією COVID-19, міжнародна наукова подія відбувалася у два етапи (11–12 та 15–16 листопада)  у онлайн-форматі, проте вищезазначені  фактори не вплинули на результати обговорення. Упродовж чотириденної насиченої програми учасники  конференції  «Руйнування бар’єрів до ефективнішого обміну між Україною та Німеччиною» («Breaking down barriers – towards a more efficient exchange between Ukraine and Germany») обговорили пріоритетні напрями науково-освітньої співпраці та партнерства між українськими та німецькими університетами, подискутували над проблемами інтернаціоналізації та міжнародної діяльності, впровадженням інноваційних освітньо-професійних програм.

Тези наукових доповідей надіслали понад 40 учасників з Німеччини та України. Наукову дискусію модерували професори Матіас Еппле (Matthias Epple) і Вікторія Соколова (Viktoriya Sokolova) з університету Дуйсбург-Ессена (Universität Duisburg-Essen) та помічник ректора з міжнародної діяльності, начальник управління міжнародного співробітництва Сумського державного університету  Костянтин Кириченко.

Голова Ради молодих вчених гуманітарного факультету, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Павельєва стала активною учасницею міжнародної конференції, метою якої стало налагодження контактів та зміцнення зав’язків між німецькими та українськими закладами вищої освіти, науковими установами, Радами молодих учених та офісами Erasmus+.

16 спікерів представили особливості забезпечення якості вищої освіти в українських та німецьких університетах, можливості укладення стратегічних партнерських угод між зацікавленими закладами вищої освіти двох різних країн, грантові можливості наукової співпраці між німецькими та українськими партнерами, фінансування наукових установ, проблеми інтернаціоналізації та міжнародної діяльності, впровадження освітньої програми «Міст до вищої освіти» («The Studienbrücke program») в Альянсі університетів Рурської області, німецько-українські тренінги та обміни за програмою Erasmus+, особливості подачі заявок на гранти на проведення спільних міжнародних заходів, про досвід проведення двох німецько-українських осінніх шкіл Німецької служби академічних обмінів DAAD у 2021.

Жвавий інтерес викликала доповідь Андреаса Вайє (Andreas Weihe) «!Brain Drain, Brain Gain or Brain Circulation?», присвячена інтелектуальній еміграції українських учених до Німеччини. Вчені обговорили  систематичний розвиток стратегічного партнерства між німецькими та українськими університетами, досвід довготривалої та плідної співпраці між Берлінським університетом імені Гумбольдтів (Humboldt-Universität zu Berlin) та українськими  університетами, підтримку  університетами участі викладачів та студентів у програмах міжнародної академічної мобільності. Представники Німецького науково-дослідницького товариства (Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) – професори Йорн Ахтерберг (Jörn Achterberg), Еліза Бреквельт (Elisa Braeckevelt) та Мехтільд Кьолер (Mechthild Köhler) розповіли про фінансування співпраці між німецькими та українськими університетами, а доповідачі від Німецької служби академічних обмінів DAAD представили презентацію, присвячену академічним онлайн-обмінам між Німеччиною та Україною.

Науковиця Анна Павельєва презентувала доповідь про результати міжнародної діяльності та участі у програмах академічного обміну викладачів та студентів кафедри германської філології та перекладу. Спікерка розповіла про стажування у Берліні, яке пройшла доцентка кафедри Олена Дмитренко та  поділилася   власним   досвідом  участі у  чотирьох    тренінгах за програмою Erasmus+, про молодіжні обміни за кодоном, у яких взяли участь три  студентки спеціальності 035 «Філологія», поділилась досвідом закордонної публікативної діяльності та участі викладачів кафедри у конференціях, семінарах та вебінарах, програмах та активностях від DAAD та Goethe-Institut в Україні, досвідом співпраці зі стейкхолдером освітньо-професійної програми 035 «Філологія» – громадською організацією «Полтавське товариство німців «Wiedergeburt».

«За час роботи конференції   дізналась чимало нових кейсів по реалізації  міжнародних програм академічного обміну, обговорила  можливості співпраці між німецькими та українськими закладами, науковими установами, фінансування міжнародної діяльності, грантові проєкти для німецьких та українських науковців, спільні німецько-українські форуми Рад молодих учених.

У ході спілкування обмінялися контактами із колегами з Німеччини для налагодження можливості науково-освітньої співпраці у майбутньому,  отриманими знаннями обов’язково поділюсь із колегами та студентами», – прокоментувала голова Ради молодих учених гуманітарного факультету – кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва.

Усі доповідачі отримали пам’ятні подарунки від організаторів – збірники наукових тез та еко-сумку з брендованою сувенірною продукцією   університету Дуйсбург-Ессена.

Нещодавно студенти-філологи вшанували подвиг «Білої троянди» та обговорили  постать німецької лідерки антинацистської боротьби.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»