2024-03-14

Стартувала реєстрація на НМТ: у Полтавській політехніці відкрито реєстраційний пункт

14 березня розпочалась реєстрація для участі в національному мультипредметному тесті (НМТ), яка триватиме до 11 квітня включно. На базі Полтавської політехніки відкрито пункт реєстрації учасників НМТ-2024. Цьогоріч Український центр оцінювання якості освіти проводить реєстрацію в безпаперовій формі. Напередодні у Полтавській ОВА відбувся брифінг щодо особливостей проведення НМТ у 2024 році за участі директора Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександра Сидоренка.

Стартувала реєстрація на НМТ: у Полтавській політехніці відкрито реєстраційний пункт

У Полтавській області відкрито всього 5 пунктів реєстрації, фахівці яких будуть надавати необхідну консультаційну та технічну допомогу особам, що виявили бажання зареєструватися для участі в національному мультипредметному тесті.

Пункт реєстрації учасників НМТ-2024 у Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» працює у центральному корпусі (к.123) БЕЗ ПЕРЕРВИ за таким розкладом:

ПН-ЧТ – 8:00-17:00

ПТ – 8:00-15:45

Відповідальна за пункт реєстрації – Світлана Ревенко.

Основний етап реєстрації осіб для участі в основних сесіях НМТ триватиме з 14 березня до 11 квітня включно. Детальніше з особливостями реєстрації, переліком необхідних документів, календарем проведення основної та додаткової сесій НМТ-2024 можна ознайомитися на сайті Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти.

13 березня, напередодні початку реєстрації вступників до участі у проходженні національного мультипредметного тесту (НМТ), в офіційному медіацентрі Полтавської обласної військової адміністрації відбувся брифінг «Особливості проведення НМТ у 2024 році». Ключовими спікерами стали заступник начальника Полтавської ОВА Антон Чубенко та директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко, які детально пояснили особливості процедури реєстрації та проходження учасниками вступних випробувань у форматі НМТ, обговорили інновації та безпекові умови проведення третього національного мультипредметного тесту в умовах війни.

«Полтавська обласна військова адміністрація, зокрема Департамент освіти і науки, органи місцевого самоврядування, керівники районних військових адміністрацій, вчителі закладів загальної середньої освіти Полтавської області беруть безпосередню участь у процедурі проведення національного мультипредметного тесту в 2024 році. Виходячи з зібраних аналітичних даних, цьогоріч маємо в області 12165 випускників, це приблизно на 12 % більше, ніж минулого року, серед них: випускників закладів загальної середньої освіти – 7850, випускників закладів професійної, професійно-технічної освіти-2004, випускників закладів фахової передвищої освіти -2831. Переконаний, що спільними зусиллями ми проведемо вступні випробування на найвищому рівні, враховуючи насамперед прозорість тестування і дотримання безпекових умов. Відповідно до вищезазначених принципів у нашій країні прийнято низку важливих рішень на урядовому рівні, які ми в свою чергу успішно реалізовуємо на власному, регіональному рівні», – зазначив заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації Антон Чубенко.

Про особливості проведення третього національного мультипредметного тесту в умовах воєнного стану детальніше розповів директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко, який зупинився на основних аспектах реєстрації та проходження випускниками закладів загальної середньої освіти вступних випробувань до закладів вищої освіти у форматі НМТ у 2024 році. Учасники брифінгу обговорили основні відмінності проведення вступних випробувань у форматі ЗНО та НМТ, проаналізували можливості та умови проходження випробувань у тимчасових екзаменаційних центрах, які зосереджуються на базі університетів міст Полтави та Кременчука.

За словами Олександра Сидоренка, цьогорічне тестування має низку суттєвих відмінностей, на яких спікер закцентував увагу присутніх. Зокрема, інструмент оцінювання предметів, що входять до НМТ, допрацьовано і до переліку обов’язкових навчальних предметів, додано ще один – на вибір. Тому НМТ -2024 міститиме чотири блоки завдань – українська мова, математика, історія України та дисципліна за вибором. Таке рішення обґрунтовується Правилами вступу до закладів вищої освіти і реальними запитами університетів, яким часто непросто на базі лише трьох обов’язкових предметів сформувати контингент студентів-першокурсників.

Серед пропонованих за вибором – українська література, іноземна мова (англійська, німецька, французька або іспанська), біологія, хімія, фізика та географія. Учасники самостійно обирають четвертий предмет НМТ та мають вказати його під час реєстрації. Четвертий предмет стане універсальним, тобто абітурієнт зможе вступити на будь-яку спеціальність із тим предметом, який він вибрав.

З метою дотримання безпекових умов тестування для учасників проходитиме в один день та триватиме 240 хвилин. Вступники складають українську мову та математику, мають технологічну перерву тривалістю 20 хвилин та продовжують роботу над складанням двох наступних предметів. На виконання завдань кожного предметного тесту відведено орієнтовно по 60 хвилин, учасники можуть самостійно розподіляти час у межах першого та другого блоку. Під час перерви учасник може відпочити, попити води, психологічно переключитися, проте не має права користуватися власним мобільним телефоном або іншими гаджетами та/або друкованими чи рукописними матеріалами.

На відміну від ЗНО, що проводилося у тестових зошитах і потребувало значно більше часу на перевірку та оцінювання робіт, після завершення учасник одразу отримає інформацію про кількість тестових балів за кожен блок. Для отримання результату за шкалою 100 – 200 балів з кожного блоку НМТ потрібно набрати не менше 15 % від загальної кількості тестових балів.

Далі спікер зупинився на окремих моментах діяльності тимчасових екзаменаційних центрів, створених у населених пунктах Полтавської області за рішенням Полтавської обласної військової адміністрації з урахуванням необхідних безпекових умов. Усі тимчасові екзаменаційні центри обладнані укриттями, а на час повітряних тривог тестування учасників призупинятимуть. Олександр Сидоренко наполегливо рекомендував учасникам та їхнім батькам не розголошувати де й коли проходитиме тестування, адже від цього може залежати безпека самих учасників та організаторів НМТ.

Стосовно осіб, що проходитимуть тестування за кордоном, то тимчасові екзаменаційні центри також діятимуть в окремих європейських країнах. Їхній перелік невдовзі опублікують на сайті Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти.

Для забезпечення інформаційної безпеки планується використання металошукачів під час допуску учасників до аудиторії проведення тестування та відеомоніторингу в аудиторіях під час написання тесту.

Присутні також цікавилися як вступники можуть вже зараз готуватися до випробувань, використовуючи оприлюднені на сайті Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти демонстраційні та тренувальні тести. За словами Олександра Сидоренка, завдяки представленим текстам учасники можуть ознайомитися зі структурою тестів й орієнтовною складністю завдань та попрактикуватися в їхньому виконанні.

Окремо учасники брифінгу також зупинилися на основних моментах реєстрації та проходження національного мультипредметного тесту – це можна зробити у онлайн-форматі самостійно або за допомогою фахівців консультативних пунктів на базі тимчасових екзаменаційних центрів.

Нагадаємо, у Полтавській політехніці розпочинається реєстрація для участі у національному мультипредметному тесті, а випускники коледжів мають можливість за бажанням пройти ЄФВВ.

Нещодавно колектив Полтавської політехніки відзначено за роботу з обдарованою молоддю і співпрацю з Полтавською обласною МАН, а науковці Полтавської політехніки долучилися до роботи у журі ІІ етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН України.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»