2023-12-11

Студент Полтавської політехніки взяв участь у Всеукраїнському студентському форумі «Молодь – для України. Україна – для молоді»

Студент ННІ архітектури, будівництва та землеустрою, член Профспілкового комітету студентів та аспірантів Полтавської політехніки Олекса Щур-Дунець взяв участь у Всеукраїнському студентському форумі «Молодь – для України. Україна – для молоді». Протягом трьох днів активної роботи, тренінгів та панельних дискусій молодь обговорила основні виклики сьогодення та перспективи періоду відбудови України.

Студент Полтавської політехніки взяв участь у Всеукраїнському студентському форумі «Молодь – для України. Україна – для молоді»

Напередодні відзначення Міжнародного дня студента, у Києві відбувся Всеукраїнський студентський форум «Молодь – для України. Україна – для молоді». Учасником заходу став студент ННІ архітектури, будівництва та землеустрою, член Профспілкового комітету студентів та аспірантів Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олекса Щур-Дунець.

Понад 70 учасників форуму з провідних закладів вищої освіти України об’єдналися, щоб обговорити основні виклики, які стоять перед студентською молоддю в умовах повномасштабної війни, та перспективи періоду відбудови України. До участі запрошено представників влади, бізнесу, наукової спільноти, закордонних гостей – очільників найбільших профспілкових об’єднань з Європи та США, представників національних інституцій. 

Організатор заходу – Профспілка працівників освіти і науки України спільно з Інтернаціоналом освіти, Європейським комітетом профспілок освіти та ГО «Трудові ініціативи». 

Відкрили роботу форуму Голова Профспілки працівників освіти і науки України Георгій Труханов, Генеральний секретар Інтернаціоналу освіти Девід Едвард та Президентка Інтернаціоналу освіти Сюзан Хопгут, які долучилися онлайн, та директор програм Центру солідарності в Україні Трістан Масат

Голова Профспілки освітян зазначив, що тисячі студентів та викладачів змушені залишити рідні місця у зв’язку війною. Ракетами ворога пошкоджено понад 80 університетів, а 29 закладів вищої освіти – релоковано.

«Але тема форуму про майбутнє України та освіти і Профспілка чітко розуміє, що це насамперед – безпека! Друге – це якість освіти і третє – належні робочі місця для випускників закладів вищої освіти. Профспілка працівників освіти і науки України, лідери студентських профкомів, вища школа чітко розуміють, що після нашої перемоги розпочнеться відбудова держави, і молоді, професійні й талановиті люди стануть рушієм її відновлення», – наголосив Георгій Труханов.

Протягом трьох днів активної роботи, тренінгів та панельних дискусій молодь обговорила основні виклики, які стоять перед студентами сьогодні, в умовах повномасштабної війни, та які перспективи періоду відбудови України.

Заступниця голови Профспілки Ольга Чабанюк підкреслила, що дискусії дозволили обговорити розуміння ролі студентської молоді у часи війни: від волонтерства – до передової.

Представник Генерального директорату Європейської комісії з питань освіти, молоді, спорту та культури Міхаель Тойч розповів про напрями допомоги ЄС у частині вищої освіти. Зокрема, приділено значну увагу програмі Erasmus+, як елемента співпраці ЄС в галузі освіти, молоді та спорту. Також мова йшла про фінансову допомогу та підтримку освіти під час війни, зокрема було зазначено, що ЄС виділяє 100 мільйонів євро на відбудову шкіл в Україні.

За словами студента Полтавської політехніки Олекси Щур-Дунця, «Молодь – для України. Україна – для молоді» – цікавий та змістовний студентський форум. Серед розглянутих тем найбільше запам’яталися дискусійна панель: «Що чекає на студента після завершення навчання в університеті: перше робоче місце. Ринок праці та перспективи працевлаштування» і практична панель: «Молодь знає про свої можливості і захищає свої права: питання стипендіального забезпечення, реформування освітнього законодавства».

Співзасновник і СЕО одного з провідних сайтів пошуку роботи та працівників Work.ua Артур Міхно поділився своєю історією успіху і дав цінну пораду студентам – шукати таку роботу, яку любитимеш, і яку робитимеш на найвищому професійному рівні.

Стипендіальне забезпечення та реформування освітнього законодавства молодь обговорила з Олегом Шаровим, Генеральним директором Директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН, Сергієм Романюком, заступником Голови Профспілки та експерткою від Мінсоцполітики Галиною Шараповою.

«Загалом задоволений участю у даному заході. На мою думку, подібні форуми є актуальні та важливі для молоді задля обміну досвідом, цікавих ідей та вирішення проблем сьогодення», – прокоментував Олекса Щур-Дунець.

Нагадаємо, у політехніці відбулись вибори до органів студентського самоврядування, до Міжнародного дня молоді у політехніці відбулась зустріч молодіжних лідерів Полтавщини, попередньому голові профспілкового комітету студентів та аспірантів Полтавської політехніки Олександру Дроботі було присуджено Премію Верховної Ради за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування.

Раніше студенти політехніки вдруге взяли участь у всеукраїнському молодіжному заході «Головний табір країни».

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія  Кондратюка»