2023-02-15

Студенти університету дізнались про історичні витоки української соборності і зустрілись з учасником бойових дій

Завідувачка кафедри українознавства, культури та документознавства Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», докторка історичних наук, професорка Ірина Передерій провела просвітницький захід, під час якого студенти дізнались про історичні витоки соборності України та її значення у супротиві сучасній російській агресії, а також поспілкувались з учасником бойових дій Віктором Лебедєвим.

Студенти університету дізнались про історичні витоки української соборності і зустрілись з учасником бойових дій

Напередодні Дня єдності українського народу завідувачка кафедри українознавства, культури та документознавства Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провела просвітницький захід, присвячений обговоренню історичних витоків Дня соборності України, а також ще однієї знаменної дати – у січні 2023 року українська громадськість відзначила105-ту річницю від дня Акту злуки Української Народної республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, який власне й став виявом соборності нашої країни.

Учасниками заходу стали студенти першого та другого курсу факультету філології, психології та педагогіки, які виявили інтерес до пізнання історичних та соціально-економічних передумов формування незалежної української держави та спільно зі спікерами проаналізували знакові історичні постаті, на яких ґрунтувалася тогочасна українська національна ідея.

Докторка історичних наук, професорка, завідувачка кафедри українознавства, культури та документознавства Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ірина Передерій наголосила на важливості Акту злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки 1919 року для новітньої української історії та його ролі у подальших державотворчих процесах.

Науковиця процитувала з матеріалів Українського інституту національної пам'яті вислови тогочасних громадсько-політичних діячів та коротко розповіла про умови становлення української держави.

«Бажання бути вільними та незалежними на власній землі завжди було достатньо послідовним серед нас, українців. Починаючи з середини ХІХ століття, Україна йшла, хоча не дуже простими шляхами, до омріяної свободи, виборюючи кров’ю незалежність та соборність для власного народу. В українському політикумі існувало безліч точок зору щодо того, як це все зреалізувати, але вперше незалежна українська держава була проголошена саме у 1918 році. Про цю знаменну дату не варто забувати, адже в тих непростих умовах, в яких Україна перебуває наразі, в самому вирі повномасштабної війни, жорстокої агресії, здійснюваної рф, декларованих нею власне імперських намірів, амбіцій, наш народ продовжує чинити супротив власному тотальному винищенню.

На жаль, Українській революції, героїчній добі національно-визвольних змагань, не вдалося зберегти незалежну державу, а після її провалу українські землі знову опинилися у складі кількох держав – Радянського Союзу, Польщі, Румунії та Чехословаччини. Брак єдності став ключовою причиною такої глобальної поразки, краху, який буквально змінив хід усієї нашої історії.

Ключовим поняттям того часу стало тлумачення слова «соборність», як волі, свободи та територіальної незалежності країни, а відправною точкою нашої соборності стала загальновідома дата – 22 січня 1919 року. Символічно звучать гасла цьогорічного Дня соборності – «Україна соборна – разом до Перемоги! Повертаємо своє, соборність – мета Перемоги!». Якщо ми хочемо, щоб наша держава існувала, наш народ мав власне хороше і правильне майбутнє, міг сподіватися на економічну, політичну, культурну розбудову, творімо його разом!» – наголосила науковиця.

Термін «соборність» має кілька значень. Це й об’єднання в одне державне ціле всіх земель, заселених певною нацією на спільній території. І духовна консолідація всіх громадян держави, їх згуртованість, незалежно від національності. Соборність – це також територіальна цілісність, невіддільна від державності, суверенітету й незалежності народу, які є фундаментом для побудови демократичної держави, запорукою виживання й існування нації. Ідея соборності була й залишається базовою національною цінністю українців. А нині вона є передумовою успіху нашого спротиву зовнішній агресії.

Власними думками щодо передумов сучасної українсько-російської війни, її впливу на національну свідомість сучасних українців поділився учасник бойових дій з 2015 року, керівник Відокремленого підрозділу громадської організації «Об`єднання ветеранів війни Полтавщини» Віктор Лебедєв.

«Повномасштабна війна з ненажерливим сусідом поставила все з ніг на голову та буквально змінила кожного з нас, окресливши геть інші реалії та по – новому розставивши життєві сенси. Сьогодні молоді хлопці та дівчата власними героїчними вчинками творять історію, боронячи кордони та суверенітет власної держави, а ваш святий обов’язок – сумлінно навчатися та використати отримані знання і навички задля відновлення та післявоєнної розбудови нашої країни. Твердо переконаний. що Перемога буде за нами!» –зазначив військовий.

Учасник бойових дій Віктор Лебедєв також розповів учасникам про вплив бойового та посттравматичного стресу на свідомість військових та цивільних жителів, якою дорогою ціною виборюється наша незалежність та свобода. Спілкування зі спікером продовжилось у форматі «питання – відповідь».

Нагадаємо, колектив політехніки записав відеозвернення до Дня Соборності України, до річниці бою під Крутами науковиця політехніки представила тематичну експозицію, а минулого року політехніка відзначила День єднання урочистим мітингом і патріотичним флешмобом.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»