2023-11-03

Студенти політехніки відвідали презентацію книги мистецтвознавця

25 жовтня студенти факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відвідали презентацію нової книги відомого українського мистецтвознавця, бібліографа, музейника і педагога Віталія Ханка. У книзі автор розповів про відомих, але призабутих майстрів і майстринь, життя і творчість яких пов’язані з Полтавщиною.

Студенти політехніки відвідали презентацію книги мистецтвознавця

У Центральній бібліотеці Полтавської міської територіальної громади студенти третього та четвертого курсу спеціальності 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» Полтавської політехніки, разом з викладачем кафедри українознавства культури та документознавства, кандидатом філологічних наук, доцентом Людмилою Чередник, відвідали презентацію нової книги відомого українського мистецтвознавця, бібліографа, музейника, педагога, члена Національної спілки художників України, Національної спілки майстрів народного мистецтва України, міжнародної Асоціації арткритиків Віталія Ханка.

Книга має символічну назву – «Плин мистецького життя». Сам автор так прокоментував її вибір: «Хвилі міняються, погода міняється. А відповідно ріка тече-тече. Цей плин нескінченний – розвиток мистецтва, культури й, взагалі, духовності в Україні».

У книзі йдеться про відомих і забутих мистців, майстрів і майстринь, життя і творчість яких пов’язані з Полтавщиною. Монографія охоплює досить тривалий період: XX – початок XXI століть, тобто понад 120 років. Автор досліджує та аналізує біографії митців, творчі особливості їхнього обдарування. Розповідь про кожного з них супроводжується численними фотографія, репродукціями їхніх доробків.

Віталій Миколайович із величезним захопленням розповідає про талановитих людей Полтавщини. Його оповідь насичена цікавими моментами із життя художників, музикантів, гончарів, народних майстрів і майстринь. Усього декількома вдало дібраними словами дослідник вдало характеризує особливості їхньої творчості.

На думку мистецтвознавця, за останні 120 років «найкращим талантом полтавського краю в архітектурі був Василь Кричевський, у народному малярстві – Катерина Білокур, у різьбярстві – Прокіп Юхименко», і надзвичайно складно визначитися зі скульпторами та графіками.

На завершення розповіді Віталій Ханко сказав фразу, сповнену оптимізму: «Попри різні катаклізми суспільного життя, наші люди на Полтавщині зуміли зберегти ідентичність і мистецьке творення навколишнього світу».

«Здавна відомо, що у мистецтві людина знаходить і нові знання, і відповіді на життєво важливі питання, і заспокоєння від повсякденної суєти, і насолоду. За словами відомо іспанського і французького художника Пабло Пікассо, «мистецтво змиває пил повсякденності з душі». Саме такі зустрічі є важливими для молоді, оскільки допомагають у наші складні часи не лише зберегти ментальне здоров’я, а й розширити особисті світоглядні обрії», – зазначила Людмила Чередник.

Студенти зізналися, що під час зустрічі відкрили для себе багато нових невідомих імен, які уславили свій рідний край у різних мистецьких видах і жанрах, у них прокинулося бажання дізнатися більше про тих, хто плекає українське мистецтво, слава про яке долає усі кордони й шириться світом.

Нагадуємо, до Дня української писемності і мови у Полтавській політехніці відбулось засідання літературної студії «До джерел».

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»

За матеріалами кафедри українознавства, культури

та документознавства