2021-12-24

Студенти та викладачі гуманітарного факультету навчалися запобігати корупційним правопорушенням

Уповноважений з антикорупційної діяльності Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Дмитро Павлухін презентував студентам та викладачам кафедри германської філології та перекладу Антикорупційну програму університету на 2021-2022 рік. Майбутні перекладачі дізналися про основні види корупційних діянь, канали інформування та встановлену законодавством процедуру повідомлення про конкретні правопорушення.

Студенти та викладачі гуманітарного факультету навчалися запобігати  корупційним правопорушенням

24 грудня у рамках постійно діючої «Антикорупційної програми Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» на гуманітарному факультеті відбулася зустріч студентів та викладачів кафедри германської філології та перекладу з уповноваженим з антикорупційної діяльності Дмитром Павлухіним.

Слухачі дізнались про сутність таких понять «корупція», «корупційне правопорушення», «неправомірна вигода», «пряме підпорядкування», «потенційний конфлікт інтересів», «подарунок», «антикорупційна експертиза», «приватний інтерес», «реальний конфлікт інтересів», яке діяння може бути кваліфіковане, як правопорушення, пов’язане з корупцією, хто такі суб’єкти декларування та які зобов’язання вони мають. Спікер презентував основоположні принципи Антикорупційної програми Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», які антикорупційні заходи проводяться в університеті під час здійснення господарської діяльності, як відбувається взаємодія університету з державними службовцями, які саме обов’язки покладаються на працівників університету у зв’язку із запобіганням і протидією корупції у діяльності університету. Налагодження плідного діалогу відбувалося за активної участі  студентської молоді, її відкритій позиції на питання академічної доброчесності  та відповідального ставлення до власної науково-освітньої діяльності.

За словами гаранта  спеціальності 035 «Філологія» кандидатки  філологічних наук, доцентки кафедри германської філології та перекладу Полтавської політехніки Анни Павельєвої, формування у сучасної студентської молоді цілісного усвідомлення основних понять антикорупційного законодавства України є своєчасним: «На перший погляд може здатися, що феномен корупції можливий лише в державних та економічних секторах. На жаль, треба визнати, що корупція існує й у некомерційному секторі та в системі освіти. І тут виникає чимала загроза, оскільки не завжди громадяни нашої держави володіють основними правовими і споживчими навичками. Корупційні дії непорядних чи неефективних організацій майже неможливо простежити за допомогою звичайних ринкових механізмів. Що ж стосується контролю за діяльністю інститутів вищої освіти, то він, у порівнянні з розмірами і процедурами нагляду за роботою державної адміністрації, відносно слабкий. Важливо інформувати студентів та майбутніх випускників про ті реалії, з якими нерідко доведеться  зустрітися у професійній діяльності, тож  такі мотиваційні  та просвітницькі зустрічі сприяють глибшому усвідомленню відповідальності за окремі вчинені діяння та  вибору  на користь закону».

«З початку навчального року вже провели кілька зустрічей з студентським самоврядуванням, академічними групами різних структурних підрозділів університету та розповіли про основні положення   постійно діючої Антикорупційної  програми, що відображає підтримку антикорупційної стратегії держави та  підтверджується використанням етичних стандартів та принципів надання інформації про виконання робіт та надання послуг, про встановлені тарифи, свідчить про прагнення колективу університету до удосконалення корпоративної культури, наслідування кращих  практик корпоративного управління, підтримання ділової репутації  університету на належному рівні. Звертаючись до молодих людей,  вкотре наголошую, що власних знань ніщо не може замінити. Працюйте, навчайтеся, опановуйте корисні навички та дотримуйтесь закону!» – наголосив Уповноважений з антикорупційної діяльності Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Дмитро Павлухін.

Під час зустрічі студенти-філологи також дізналися про норми професійної етики, застосування заходів дисциплінарної відповідальності до осіб, які порушують положення антикорупційної програми, порядок проведення внутрішніх розслідувань, умови конфіденційності інформування уповноваженого про факти підбурення до вчинення корупційного правопорушення або про вчинені іншими особами корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, про захист  людей,  які надають допомогу у  запобіганні і протидії корупції.

Нагадуємо, що про факти порушення Антикорупційної програми, вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень можна повідомити усно чи письмово за телефоном 066-52-65-201; на адресу електронної пошти anticorruption@nupp.edu.ua або особисто Уповноваженому з антикорупційної діяльності у понеділок-четвер з 08:00 до 17:00 та у п’ятницю з 08:00 до 15:45 год. Конфіденційність гарантовано.

З пріоритетними напрямами нині діючої «Антикорупційної програми Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» на 2021-2022 роки» можна ознайомитися у розділі «Запобігання корупції» офіційного сайту Полтавської політехніки.

Раніше студентам різних структурних підрозділів університету розповіли як вчасно повідомляти про корупційні правопорушення, а керівник Полтавської обласної прокуратури прочитав лекцію про впровадження ІТ-технологій в державне управління.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»